Sarbatoare in Parohia "Sfântul Mucenic Dimitrie" din Botoşani

Sarbatoare in Parohia "Sfântul Mucenic Dimitrie" din Botoşani

 Biserica Sfântul Mucenic Dimitrie din Botosani  

Dubla sarbatoare, pe 26 octombrie, in parohia "Sfantul Mucenic Dimitrie" din Botosani, unde crestinii marcheaza hramul bisericii, dar si ziua pastorului lor, preotul Dumitru Volentiru!

Biserica "Sfântul Mucenic Dimitrie" din Botoşani, care are şi al doilea hram "Sf. Apostoli Petru şi Pavel", este monument istoric şi de arhitectură.
A fost construită în anul 1833, pe o temelie de piatră neuniformă, aparţinând altei biserici mai vechi construită probabil după 1700.

Mulţi botoşăneni, mai ales cei de vârsta a treia, o cunosc sub numele de Biserica Garnizoanei Botoşani, datorită faptului că a fost o îndelungă perioadă de timp (până în 1945) capela Garnizoanei Botoşani. Nu a făcut parte din patrimoniul armatei şi nici nu s-a pus problema revendicării ei, deoarece a fost construită de Ioan şi Maria Mavromati, aşa cum atestă documentele.

Până la 1 noiembrie 1993 a fost administrată de mai multe parohii din oraş (Cuvioasa Parascheva, Sfântul Gheorghe şi Vovidenia din Botoşani).

De la 1 noiembrie 1993, biserica a primit statut de biserică parohială, iar preotul paroh, împreună cu membrii Consiliului şi Comiteului parohial şi enoriaşii, a început lucrările de consolidare şi restaurare.

Paralel cu aceste lucrări s-a construit un complex parohial, aghiazmatar, lumânărar, anexe gospodăreşti şi s-a împrejmuit din nou curtea bisericii. În prezent, se lucrează la pictura interioară.

După cum reiese din documentele de arhivă, constatăm că la această biserică, de la data zidirii ei şi până în anul 1939, au slujit următorii preoţi: Demetie, Ioan Rusu, Economu Dumitru, Ioan Dimitriu, Constantin Nădejde, Constantin Troteanu şi H. Muraraşu.
În perioada 1939 - 1945 biserica "Sf. Mc. Dimitrie" a fost pusă la dispoziţia Garnizoanei Botoşani, devenind lăcaşul de rugăciune al militarilor botoşăneni din acea vreme.
Confesor militar pentru biserica "Sf. Dumitru" şi Garnizoana Botoşani a fost preotul Constantin Peruşcă.
Din 1945 şi până la data de 01.11.1993 au slujit preoţii de la parohiile: Cv. Parascheva, Sf. Gheorghe şi Vovidenia Botoşani.
 

De la data de 01.11.1993 şi până în prezent slujeşte preotul Dumitru Volentiru.

Parintele Dumitru Volentiru s-a nascut pe 20 octombrie 1953. In perioada 1968 – 1973 a urmat Seminarul Teologic Liceal Ioan Popasu din Caransebes, iar intre anii 1974 – 1978 Facultatea de Teologie Andrei Saguna din Sibiu. A fost preotit la 20 iulie 1979, pe seama parohiei Oraseni, comuna Curtesti, Protopopiatul Botosani, unde a activat pana la 1 noiembrie 1993, cand a fost transferat la parohia Sf. Mc. Dimitrie Botosani. 

Stiri Botosani ii ureaza Parintelui Dumitru Volentiru, dar si tuturor celor care poarta numele Sfantului Mare Mucenic, LA MULTI ANI, multa sanatate si impliniri crestinesti! 

   
 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
17

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
127

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1481

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...