Creștinii ortodocși sărbătoresc în vinerea din Săptămâna Luminată praznicul "Izvorul Tămăduirii". Nu are dată fixă, iar anul acesta este prăznuit pe 13 aprilie.
La Botoșani, în fiecare an, în parohia "Izvorul Tămăduirii", din Parcul Tineretului, au loc manifestări menite să cinstească această sărbătoare, mai ales prin procesiuni și slujbe speciale. "Cu prilejul hramului "Izvorul Tămăduirii" al parohiei noastre, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, avem bucuria de a ne închina la racla cu Sfintele moaște ale Sf. mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli sufletești, și la icoana Maicii Domnului "Portărița", de la Biserica noastră. Aceste Sfinte odoare vor fi purtate în procesiune în jurul parohiei, după care vor fi așezate într-un baldachin special amenajat în curte pentru închinarea credincioșilor", precizează preotul paroh Ioan Alupoaiei.
Programul slujbelor:
Joi, 12 aprilie 2018
ora 17: întâmpinarea Sfintelor moaște ale Sf. mucenic Pantelimon
ora 17.15: Procesiune cu Sfintele moaște și cu icoana "Portărița" pe traseul: str. Săvenilor (de la intersecția cu str. Tudor Vladimirescu), Aleea Parcul Tineretului, str. Parcul Tineretului și Biserică
ora 18.00: Vecernia Hramului cu Litie
Vineri, 13 aprilie 2018
ora 7.00: Utrenia, Sf. Liturghie, Sfințirea mică a apei
ora 18.00: Taina Sfântului Maslu de obște
Crestinii stiu ca "Izvorul Tamaduirii" este o sarbatoare inchinata Maicii Domnului. Insa, avand in vedere ca ea este nedespartita de Fiul ei, ea este si o zi de praznuire a lui Hristos. Mai bine zis, in aceasta zi il sarbatorim in primul rand pe Hristos Cel Inviat, ca Izvor al vindecarilor si apoi pe Maica Domnului, ca persoana care Il poarta neincetat si tainic pe Fiul ei, devind astfel si ea izvor de tamaduire. In icoana "Izvorul Tamaduirii", Maica Domnului este reprezentata cu mainile inaltate in forma de rugaciune, iar Hristos, ca raspuns a rugaciunilor Maicii Sale, binecuvinteaza cu ambele maini.
La sfarsitul Liturghiei care se oficiaza in aceasta zi, urmeaza slujba de sfintire a apei, dupa o randuiala speciala, pentru ca este strans legata de praznicul Invierii Domnului. Astfel, inceputul slujbei de sfintire a apei, se face cu cadirea in semnul sfintei cruci a mesei pe care este prezenta Sfanta Evanghelie si Crucea si rostirea stihurilor speciale impreuna cu cantarea troparului "Hristos a inviat". In cadrul slujbei se canta irmoasele Canonului Invierii si Cantarea "Ziua Invierii". Apa sfintita astazi este luata de credinciosi pentru vindecarea de bolile sufletesti si trupesti.
Icoana Maicii Domnului "Portărița"