Biserica „Sfântul Andrei și Sfântul Nectarie” din curtea Spitalului de Copii din Botoșani îmbracă haine de sărbătoare cu ocazia sărbătorii Sfântului Nectarie, al cărui nume îl poartă.
Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început de miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 16:00, când racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie a fost aşezată, spre închinare, pe un podium amenajat în fața bisericii.
Mai mulți enoriași sunt prezenți la biserică pentru a se închina Sfântului Nectarie.
Moaștele Ierarhului Nectarie au fost aduse la Botoșani în anul 2012, din Grecia. În acel an au avut loc ceremonii religioase și slujbe oficiate în prezența Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Atunci, cu prilejul hramului au fost cusute 20 de costume naționale pe motive tradiționale din zona Botoșanilor, care au fost purtate de membrii Corului „Nectarios” al bisericii.
Biserică zidită în urmă cu mai bine de zece ani, în stil moldovenesc, la dorința preotului misionar Marius Ciobanu
Pe 24 iulie 2006, la Spitalul de Pediatrie din Botoșani a fost angajat Marius Ciobanu în funcția de preot de caritate, cel care slujește la biserica din curte și în momentul de față. Pe lângă activitatea pastoral-misionară și social-filantropică, gândul de a ridica o biserică în curtea spitalului era din ce în ce mai stăruitor.
După obținerea aprobărilor necesare, în data de 9 februarie 2009, au început săpăturile pentru fundația bisericii, efectuate de firma Victor Construct.
În ziua de 26 aprilie 2009 a avut loc slujba de sfințire a temeliei săvârșită de către PS Calinic Botoșăneanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu PC pr. Lucian Leonte și un ales sobor de preoți.
În data de 24 mai 2010 a fost săvârșită prima slujbă în această biserică. Lăcașul de cult este construit în stilul moldovenesc (ștefanian), are turlă centrală pe două baze stelate. În interior întâlnim elemente deosebite de arhitectură, cum ar fi cupola, arce, dublouri, pandantivi etc.
În data de 14 noiembrie 2010 a avut loc slujba de sfințire a bisericii oficiată de ÎPS. Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, însoțit de PC. Pr. Protopop Lucian Leonte și de un ales sobor de preoți și diaconi.
Biserica „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie” a fost resfinţită în ziua de 18 septembrie 2022 de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfântul Ierarh Nectarie – izvor de tămăduiri și grabnic ajutor al credincioșilor
Biserica Spitalului de Copii din Botoşani a primit în dar doar un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aduse din Mitropolia de Mesogheas şi Lavreotikis - Grecia.
Sfântul Ierarh Nectarie este unul din cei mai iubiți sfinți ai Ortodoxiei. Cunoscut în lumea întreagă ca vindecător al bolilor sufletești și trupești, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Grecia în anul 1961 şi este unul dintre căutaţi sfinţi de către credincioşii din toată lumea pentru că „cine a năzuit la ajutorul său şi cu credinţă i s-a rugat nu a rămas neajutat”.
„Sfântul Ierarh Nectarie este un exemplu pentru fiecare dintre noi. Viața lui greu încercată ne oferă un răspuns pentru fiecare întrebare care ne frământă și ne îndeamnă să ne găsim liniștea sufletească prin rugăciune, smerenie și post”, a precizat preotul paroh Marius Ciobanu.
Trăind ca un înger în trup și iubind neîncetata rugăciune, tăcerea, smerenia, postul și milostenia, Sfântul Nectarie trăgea pe mulți la Hristos, revărsând în jurul lui pacea, bucuria și lumina cea necreată a Duhului Sfânt, prin care mângâia și odihnea pe toți care veneau la chilia lui.