RĂDĂCINILE CRESC: Festivalul Zilele Nordului și-a publicat programul și lista invitaților din 2015
Stiri Botosani Monday, 20 July 2015 Cultură20 de concerte și 20 de evenimente culturale și educaționale, aceasta e oferta celei de a doua ediții a festivalului Zilele Nordului, desfășurat la Darabani în perioada 6-9 august 2015. Festivalul și-a propus să adune la evenimentele de pe agenda sa culturală cel puțin 8.000 de participanți.
"În acest an organizăm evenimente nu numai în Darabani, ci și în comunele Mihăileni și George Enescu, adresându-ne unui public mai numeros. De asemenea, estimăm că la această ediție va crește și numărul turiștilor festivalieri, de la 200 – anul trecut -, la cel puțin 500. Aceștia vin din județele Botoșani, Suceava și Iași, precum și din regiunea Cernăuți și din nordul Basarabiei", declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord și directorul festivalului.
Sub sloganul "Rădăcinile cresc", festivalul din 2015 vine cu o propunere culturală ambițioasă și variată: concerte, spectacole de teatru, ateliere și conferințe pentru tineri, proiecții de film, evenimente editoriale, expoziții de arte vizuale, spectacole de muzică populară și concerte de muzică clasică, precum și cu Tururile Nordului, o serie de excursii și drumeții în regiune.
Line-up de zile mari în Poiana Teioasa
Vechea Poiană Teioasa de la marginea Darabanilor găzduiește și în acest an concerte în fiecare seară. Headlinerii festivalului sunt Șuie Paparude și ROA – cele mai îndrăgite trupe de muzică electronică din România -, alături de doi dintre clasicii rock-ului din Basarabia și Ucraina: Gândul Mâței și, respectiv, Haydamaky.
"Suntem entuziasmați că reușim să aducem în Nord trupe de un asemenea calibru. Haydamaky, de exemplu, este o trupă înființată în 1991 și care a concertat pe cele mai importante scene europene. De la Darabani pleacă direct către Budapesta pentru a cânta la Sziget Festival, cel mai mare festival de pe continent", spune Ștefan Teișanu.
Vineri seară concertează în Poiană trupa ROA, în deschiderea căriea cântă botoșănenii de la The Kryptonite Sparks, sucevenii de la Nightmarion și dărăbănenii de la Amalgam. Sâmbătă urcă pe scenă Gândul Mâței – clasicii rock-ului basarabean -, Basska – revelația ediției de anul trecut a Zilelor Nordului -, clujenii de la Jazzybirds și băcăuanii de la Les Ex. Un spectacol de zile mari se anunță pentru seara de duminică: Șuie Paparude, ucrainenii de la Haydamaky și ieșenii de la Inside vor închide festivalul.
ZN devine un festival regional
În acest an festivalul crește de la trei la patru zile, găzduind pentru prima oară și activități în afara Darabaniului. Prima zi de ZN îi poartă pe participanți pe urmele lui George Enescu, pe la casele copilăriei sale de la Mihăileni și Liveni, apoi la Darabani, unde are loc deschiderea oficială a festivalului, tot cu un concert dedicat memoriei compozitorului botoșănean. Organizatorii au reușit pentru prima oară să aducă la festival și artiști importanți din Ucraina, care li se alătură celor din România și din Republica Moldova.
"Așteptăm semnificativ mai mulți vizitatori decât la prima ediție. Dacă și vremea va ține cu noi, estimăm că vom avea cel puțin 500 de festivalieri veniți pentru ZN din toată țara. În promovarea festivalului ne sprijină unele dintre cele mai importante instituții de presă și de cultură din Moldova, din Basarabia și din Moldova, lucru care ne bucură și ne mobilizează", declară Ștefan Teișanu. Festivalul are, începând din acest an, în orașe importante din regiune, o serie de tineri ambasadori cu rol de promovare a Zilelor Nordului în comunitățile lor și de mobilizare și organizare a celor interesați să participe la festival.
"Un semnal îmbucurător pentru noi este și numărul mare de tineri din afara Darabaniului care s-au arătat interesați să lucreze cu noi la festival. Pentru voluntariat la ZN au aplicat aproape 60 de tineri din alte orașe. Dintre ei am selectat 25 care se vor alătura echipei locale de voluntari, formată din alte 35 de persoane, și celor 10 colegi din echipa de bază a festivalului. Ne mândrim să avem astfel o echipă mixtă, de oameni cu vârste și experiențe variate și provenind din zece localități diferite, între care Botoșani, Dorohoi, Darabani, Iași, Suceava, Cernăuți, Chișinău, Zalău și Cluj", aflăm de la directorul festivalului.
Dacă în 2014 cei 100 de participanți la Tururile Nordului au avut ocazia de a descoperi, printre altele, casa Ion Pillat din Miorcani, Expoziția Memorială Dimitrie Brândză din Viișoara și Casa Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Horodiștea, pentru anul acesta organizatorii pregătesc trasee surpriză, pe o arie și mai extinsă din județ.
Duminica festivalului – ziua Darabanilor
După un parteneriat reușit în 2014, Primăria și Consiliul Local Darabani acordă în acest an un și mai mare sprijin Asociației Nord în organizarea Zilelor Nordului. "Duminică e ziua tradițiilor, ziua Darabanilor și a dărăbănenilor. Va fi o zi plină de activități prin care îi invităm pe localnici să își celebreze valorile, în compania turiștilor prezenți la festival și a unora dintre cei mai importanți artiști ai locului și ai regiunii. Am pregătit lansări de carte și expoziții ale localnicilor, tururi ghidate ale orașului, precum și un mare spectacol de muzică populară", declară organizatorii.
"Hora de la Darabani", spectacolul care reia tradiția veche a întâlnirii la horă, duminica, după ieșirea din biserică, aduce în Poiana Teioasa invitați din întreaga regiune: ansamblul Perla din Cernăuți, orchestra Noua Generație a Școlii Populare de Arte din Botoșani și ansamblul Stejăreii din Darabani. Pe scenă vor urca și câțiva dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din regiune: Lucia Păltineanu, Dan Decebal Chitic, Gabriela Teișanu, Constantin Atodiresei și Mitică Hapliuc.
Donații pentru salvarea Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeului Nordului
Festivalul continuă demersul început la ediția anterioară, când a mobilizat oamenii și resursele locului în folosul salvării unor clădiri de patrimoniu ale regiunii. În 2014, la Zilele Nordului s-a reușit reamenajarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, transformată într-un parc, și a etajului întâi al conacului Balș, devenit acum Muzeul Nordului.
În 2015, din donațiile a mai multe persoane fizice și ale companiei Cemacon s-a reușit deja mobilizarea unor sume importante pentru continuarea lucrărilor la Muzeul Nordului și pentru contribuția la proiectul de salvare a Casei George Enescu de la Mihăileni. Proiectul de la Mihăileni, inițiat acum câțiva ani de către Societatea Internațională "George Enescu" din Viena, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio, își propune salvarea casei în care marele compozitor și-a petrecut parte din verile copilăriei și trasformarea ei într-o academie de muzică.
"Am reușit deja să atragem donații de aproape 5000 de euro, dublu față de anul trecut. Parte din donații sunt în materiale de construcții sau în produse finite: compania Cemacon oferă o cantitate importantă de materiale de construcții pentru Casa Enescu, alți sponsori au produs vitrine pentru Muzeul Nordului, iar mai multe persoane private au făcut donații în bani pentru cele două proiecte", declară Alex Teioșanu, co-fondator al Asociației Nord și al festivalului.
O modalitate inedită a strângerii de fonduri a fost participarea aceluiași Alex Teioșanu, vicepreședinte al Nord, la Maratonul Internațional de la Paris, cea mai importantă cursă europeană de profil. La Paris, Teioșanu a alergat pentru Casa Enescu și pentru Muzeul Nordului, invitându-i pe doritori să susțină cele două proiecte prin donații simbolice, în bani, pentru fiecare kilometru alergat de el în capitala Franței.
Buget dublu față de anul trecut
"Am reușit aproape să dublăm bugetul festivalului, față de anul trecut, ajungând acum la 20.000 de euro. Sunt bani puțini pentru un festival, foarte puțini, dar noi ne propunem în continuare să facem minuni cu acești bani. Și ne place să credem că reușim. Avem o atenție specială la a cheltui eficient, avem multe parteneriate de tip barter, în care furnizorii noștri susțin festivalul oferindu-ne gratuitate sau prețuri foarte bune la produsele și serviciile lor. La fel, artiștii care vin la ZN o fac de multe ori pro bono, dorind să susțină cauza noastră. Ne bucurăm că am reușit, după numai o ediție, să îi convingem pe partenerii de anul trecut să își mărească sensibil sprijinul financiar pentru festival – e cazul Primăriei Darabani și al BCR -, dar și să atragem parteneri noi, cum ar fi Bergenbier sau Cemacon. Companiile din regiune sunt însă mai reticente, se pare, la a investi în proiecte culturale și comunitare ca al nostru, singurul brand mare cu care am început acum o colaborare fiind compania Elsaco din Botoșani", declară Ștefan Teișanu.
Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani și co-finanțat cu sprijinul DJST Botoșani, Bergenbier și Cemacon.
Despre Asociația Nord
Asociația Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea noastră este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).
Proiectul-fanion al Asociației este Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere. Artiști și turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord se întâlnesc în luna august în cel mai nordic oraș al României pentru o adevărată sărbătoare a Nordului. Prima ediție a Zilelor Nordului a avut loc în 2014, adunând circa 6.000 de participanți în 3 zile de festival și lăsând urme vii în viața comunității, precum deschiderea Muzeului Nordului, amenajarea Poienii celor Patru Stejari, reabilitarea Poienii Teioasa și animarea vieții civice și culturale și a turismului local.
Mai multe informații pe www.nordul.ro și www.zilelenordului.ro.
(Comunicat de presă)
VEZI AICI PROGRAMUL FESTIVALULUI!
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!
Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...
Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)
S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...
Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!
Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.46 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici