"Ursul" lui Cehov, o noua premiera la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!

"Ursul" lui Cehov, o noua premiera la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!
Asociatia Culturala Amfiteatru 2006, in parteneriat cu Teatrul Mihai Eminescu Botosani, anunta premiera spectacolului "Ursul", de A.P.Cehov, un proiect coordonat de Mihai Dontu, eveniment ce se va desfasura miercuri, 18 noiembrie, la ora 18.00, in Sala Atelier.

Cu acest demers cultural, Mihai Dontu, actor care "bate" de zece ani scandura Teatrului Mihai Eminescu, se intoarce la prima dragoste - Regia.

Absolvent al Colegiului National Soroca, Republica Moldova - sectia Regie, dar si al Facultatii de Teatru, sectia Actorie, din cadrul Universitatii de Arte G. Enescu din Iasi, Mihai Dontu isi masoara din timp in timp calitatile regizorale, chiar daca o face in productii mici, si in general cehoviene.

"Ursul" este cea de a doua montare a lui Mihai Dontu la Teatrul Mihai Eminescu, primul spectacol, "Cerere in casatorie", de Cehov, bucurandu-se de succes, dar mai ales de zeci de reprezentatii, ceea ce denota, in fapt, adevarata menire a unui astfel de produs artistic.
Premiera de miercuri aduce in fata publicului botosanean o comedie aspra, tipic ruseasca.

Femeie puternica, fidela, Elena Ivanovna Popova, interpretata de Crenola Muncaciu, lasa deoparte dragostea fata de sotul raposat in urma cu sapte luni, se leapada de o vaduvie clamata public si reclamata in intimitate, si se arunca in bratele unui barbat cu care tocmai planuise sa se bata in duel, razbunand astfel si infidelitatile raposatului. Crenola Muncaciu ofera o fata a rusoaicei adevarate, care isi joaca zilnic propriul rol al fidelitatii fata de sotul disparut, rol care devine mult mai pasional decat cel de sotie, in timpul vietii barbatului ei.  

Grigori Stepanovici Smirnov, interpetat de Bogdan Muncaciu, se surprinde pe sine, transformandu-se dintr-un "urs" furios, greoi, hotarat sa ii vina de hac femeii, intr-un barbat indragostit fara scapare.

Scenele sunt bine proportionate in spectacol, momentele muzicale in ton cu actiunea punctand pe alocuri starile pasionale sau de atmosfera.

"Viul" si culoarea spectacolului sunt intretinute de Luka, un personaj pe care actorul Radu Dragos il construieste in stilu-i propriu, rezultand o alaturare de inocenta si darzenie - destula cat sa controleze salonul, insuficienta pentru a scoate "ursul" din casa, dar exact cat ii trebuie spectatorului pentru a-l astepta in scena cu bucurie.

Mihai Dontu reuseste o reasezare a textului cehovian intr-un spatiu familiar personajelor autorului rus, apeland inspirat la o regie care il caracterizeaza, si anume simplitate, replica scurta, clara, ritm. Si umor.

"Ursul" este o recunoastere a clasicului, o poveste despre viata tarzie si iubirea pasionala starnita in inima unei femei care a iubit, dar care nu a cunoscut iubirea.

O premiera recomandata inclusiv minorilor, cu acordul si/sau insotiti de parinti, fara reactii adverse! Dimpotriva!

 
  
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
798

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
157

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
98

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...