"Rouă de har, file de istorie", la Biserica Vovidenia Botoşani!

Crestinii din parohia Vovidenia si-au sarbatorit, sambata, biserica. La bucuria dimpreuna a fost partas si Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dar si parintele protopop Lucian Leonte, preotul paroh Partenie Apostoaie, alaturi de preotul Gheorghe Viziteu, fost paroh si continuu slujitor la altarul Bisericii Vovidenia. 

Sarbatoarea a marcat implinirea a 180 de ani de la zidirea Bisericii Vovidenia, dar si tiparirea monografiei bisericii, sub semnatura preotului Gheorghe Viziteu.





Dimineata, IPS Teofan a fost intampinat de crestini imbracati in straie populare, dupa care, alaturi de soborul de preoti, inaltul Ierarh bisericesc a savarsit Sfanta Liturghie, oferind la final un cuvant de invatatura.

"Ca sa auzi glasul Domnului este intotdeauna nevoie sa-ti recunosti pacatele pe care le-ai facut si sa implinesti randuielile Bisericii in viata ta. Atunci fibrele launtrice ale inimii tale vor auzi glasul Domnului. Vor auzi glasul Domnului si auzindu-l, sa-i raspunda: Iarta-ma, Doamne, robul Tau te asculta. Iarta-ma, Doamne, Tu stii toate, Tu stii masura pacatele pe care le-am savarsit, totusi eu pe Tine te iubesc. Eu pe Tine te recunosc ca Domn si Dumnezeu. Eu pe Tine te recunosc ca Domn si Stapan. Chiar daca uneori cad, ajuta-ma sa ma ridic, sa nu pierd tinta, chiar daca uneori pierd drumul si ratacesc pe aiurea prin pacate, Doamne, ajuta-ma sa nu pierd tinta, adica sa fiu al Tau, sa fiu cu Tine, sa ajung la Tine, sa-Ti pot raspunde, precum Sfantul Apostol Petru: Da, Doamne, Tu stii toate, Tu stii ca Te iubesc. Odata marturisita aceasta iubire a noastra catre Dumnezeu, El ne va spune, precum Sfantului Apostol Petru: Paste oile mele. Paste mieluseii mei. Ai grija de turma mea. Omul care-L iubeste pe Dumnezeu trebuie sa aiba grija de sufletul sau, sa aiba grija de sufletul barbatului sau sotiei sale, sa aiba grija de sufletul pruncilor cu care a fost binecuvantat de Dumnezeu, sa aiba grija de subalternii pe care-i are acolo unde slujeste si-si castiga painea, sa aiba grija de parintii sai, sa aiba grija de cei cu care locuieste pe aceeasi ulita, pe aceeasi scara de bloc, pentru ca toti suntem chemati sa fim martori si marturisitori lui Hristos cel mort si inviat. Toti suntem chemati, iubiti credinciosi, fiecare cu lucrarea sa specifica. Si avem dreptul, dar mai ales obligatia, sa-l marturisim pe Domnul Hristos, ajutandu-l pe preot, pe arhiereu, sa pastoreasca turma incredintata lui, incredintata lor, pentru ca oamenii sa cunoasca ca nu exista un cuvant mai adanc si mai puternic, mai frumos si mai necesar, in viata omului, decat sa raspunda, prin iubire, iubirii pe care o primeste de la Dumnezeu. Il rugam pe El, Dumnezeu cel in Treime laudat, sa ne daruiasca noua si celor din aceste vremuri, nu tocmai usoare, sa ne daruiasca putere, sa cunoastem taina Liturghiei, sa nu ne abatem de la datoria noastra de preot, de tata sau de mama, sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa-I raspundem prin faptele noastre, prin gandurile noastre, prin cuvintele noastre, Da, Doamne, Tu stii toate, Tu stii ca fac, indraznesc sa fac, tot ceea ce-mi sta in putinta, pentru a arata, prin viata mea, ca eu pe Tine Te iubesc in primul rand, pe aproapele meu ca pe mine insumi. Sa ne ajute Dumnezeu sa implinim acestea. Amin", a spus IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.



Atmosfera sarbatoreasca a fost intregita de aerul de liniste si pace care a cuprins biserica pe parcursul intregii slujbe, de bucuria crestinilor de a avea in mijlocul lor un Ierarh al blandetii, dar mai ales de bucuria constienta de a participa la aniversarea impreuna a unei biserici care a strabatut aproape doua secole extrem de dificile, daca ar fi sa amintim numai despre duritatea razboaielor si tavalugul comunist.

Dupa ce IPS Teofan a impartasit creştinii cu Sfintele Taine, preotul paroh Cristian Apostoaie a rostit, la randul sau, cuvinte de multumire adresate deopotriva Inaltului Ierarh, parintelui protopop Lucian Leonte, dar si parintelui Gheorghe Viziteu, autorul monografiei bisericii.

"In primul rand, sa dam slava lui Dumnezeu pentru toate, pentru ca ne-a invrednicit sa ajungem in aceasta zi mareata, in care avem o intreita bucurie. In primul rand, prezenta Ierarhului, a parintelui duhovnicesc. Si, asa cum consideram noi, crestinii, acolo unde este Episcopul, Mitropolitul, parintele duhovnicesc, este Biserica intreaga. Si acolo unde este Biserica este Mantuitorul Hristos. Si acolo unde este Mantuitorul Hristos este Imparatia Sa, este bucurie si har peste har, asa cum ne spune Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan. De aceea, astazi am luat har, prin prezenta Inaltpreasfintiei voastre, chiar in aceasta biserica vie si lucratoare, peste toti credinciosii participanti, peste toti cei care iubesc aceasta biserica, inchinata Maicii Domnului. In al doilea rand, este un moment de bucurie ca suntem generatia care suntem chemati sa multumim lui Dumnezeu pentru toate darurile lasate in decursul timpului asupra acestui loc sfant si in ultimii 180 de ani asupra acestei sfinte biserici. Si, bineinteles, multe au fost greutatile, biserica aceasta a cunoscut si Taborul, dar a cunoscut si Golgota. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, noi suntem generatia care trebuie sa multumim ca suntem in aceasta biserica mareata, pe care incercam sa o infrumusetam, in primul rand cu prezenta noastra la sfintele slujbe si mai ales la Sfanta Liturghie. Iar in al treilea rand, avem o bucurie deosebita, pentru ca ne-a ajutat Bunul Dumnezeu sa alcatuim, sa cercetam, sa rasfoim pagini de istorie a Botosanilor, a acestei biserici si sa lansam astazi monografia bisericii, numita sugestiv "Roua de har, file de istorie". Pentru ca o biserica este o fantana, este un izvor de har, este un rau care ne aduce noua har mantuitor, mangaietor, cel care ne tamaduieste, cel care ne mangaie, cel care ne bucura, cel care ne daruieste viata", a spus pr. paroh Partenie Apostoaie.



Monografia Bisericii Vovidenia - "Roua de har, file de istorie", este rodul muncii a peste 20 de ani a fostului paroh al bisericii, preotul Gheorghe Viziteu, care a marturisit, in fata credinciosilor, ca traieste, in aceasta zi, una dintre cele mai mari impliniri din viata sa.

"Aş spune că nu este vorba propriu-zis de o lansare de carte, ci este vorba despre un eveniment spiritual, o sărbătoare, mai ales că am sărvârşit şi Sfanta Liturghie, Înaltul Mitropolit ne-a binecuvântat, pentru care încă o dată îi adresăm în mod deosebit mulţumirile noastre. Dorinţa mea de a aduna date istorice este veche, încă din copilărie. Nu pot decât să mă bucur şi să mulţumesc lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru tot ce am realizat în aceşti ani. Îmi vine foarte greu să descriu bucuria de astăzi, pentru că ştiţi prea bine că există bucurii pe care le trăim uneori rar, există bucurii pe care le aşteptăm toată viaţa şi s-ar putea să nu vină niciodată, dar există şi bucuria la împlinirea roadelor muncii noastre. La bucuriile vieţii mele pot să adaug şi bucuria de astăzi, o împlinire a acestei lucrări, o încununare a muncii timp îndelungat aproape egal cu tinpul de slujire la Biserica Vovidenia. Din respect pentru această biserică, pentru toţi înaintaşii noştri care au slujit şi pe care i-am pomenit în monografie şi pe care îi pomenim în slujbele cursului divin, le aducem cinstire lor în această monografie", a spus parintele Gheorghe Viziteu.

La final, Inalt Preasfintitul Mitropolit Teofan i-a hirotesit pe preotul Partenie Apostoaie si pe fostul paroh, preotul Gheorghe Viziteu, cu rangul de iconom stavrofor.




 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au apărut primele rezultate în urma protestelor polițiștilor împotriva Ordonanței „trenuleț”!

astăzi, 13:49

Aceștia au protestat împotriva prevederilor controversate ale Ordonanței „trenuleț” în mai multe orașe din țară, protestele fiind marcate de cereri pentru recunoașterea ...

Vești proaste pentru fermieri: Dezechilibru total pe piața îngrășămintelor!

astăzi, 11:42

Piața îngrășămintelor agricole se confruntă cu un dezechilibru profund, caracterizat de creșteri alarmante ale prețurilor, alimentate de factori economici globali și regionali. În ...

Schimbări în documentele de identitate ale românilor, începând din acest an!

astăzi, 10:15

Viza de flotant este un document important pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă locație decât cea de domiciliu. În 2025, procesul de obținere a vizei rămâne...