"Rhapsody in blue" va rasuna vineri pe scena Filarmonicii Botosani! - VIDEO

"Rhapsody in blue" va rasuna vineri pe scena Filarmonicii Botosani! - VIDEO

 SERGIU CARSTEA  

Vineri, 15 aprilie 2011, de la ora 18.30, melomanii sunt asteptati la concertul traditional al Filarmonicii Botosani! Bagheta dirijorala va fi in mana lui Mihail Secikin, iar invitatul special al serii este trompetistul Sergiu Carstea.

În program:
A. Schnitke: Suita în stil clasic
G. Gershwin: Rhapsody in blue - transcripţie pentru trompetă şi orchestră
W. A. Mozart: Simfonia nr. 39, în mi bemol major, KV 543

SERGIU CÂRSTEA este un muzician basarabean stabilit în România. A absolvit Institutul de Stat al Artelor Gavriil Musicescu din Chişinău, specializându-se apoi în cântul la trompetă la Conservatorul Superior de Muzică din Paris. Trompetistul Sergiu Cârstea şi-a început cariera interpretativă la Chişinău, în orchestra Filarmonicii Naţionale (unde în anii 1992-1993 a fost şi director artistic), iar din anul 1997 este angajat ca instrumentist şef partidă în orchestrele Filarmonicii Banatul şi Operei Naţionale Române din Timişoara. Activitatea sa în domeniul muzicii include şi latura pedagogică, începută în anul 1977 în Chişinău şi continuată la Facultatea de Muzică din Timişoara.

Concertul de vineri seara va cuprinde si G. Gershwin - Rhapsody in blue - transcripţie pentru trompetă şi orchestră. 
 
GEORGE GERSHWIN a fost un compozitor, pianist şi dirijor american, creator al aşa-numitului jazz simfonic. S-a afirmat ca un inspirat creator de melodii, fiind autorul unui mare număr de cântece (songs) de top. Lucrarea care i-a adus celebritatea mondială lui Gershwin este Rhapsody in blue pentru pian şi orchestră (traducerea Rapsodia albastră era/este utilizată, dar este acoperitoare doar în măsura în care facem legătura cu ceea ce românii denumesc cântec de inimă albastră, dar şi aşa este excesiv, datorită sensului peiorativ-persiflant din cultura română, sens care nu este prezent în Rapsodie). Intitulându-şi astfel lucrarea sa, autorul a dorit să indice prezenţa în structura ei a acelor elemente poetice şi muzicale exprimate în folclorul populaţiei afro-americane prin cântecele şi poeziile denumite blues, al căror caracter intens liric şi expresie profund tristă poartă în sine memoria unor secole de suferinţe şi nedreptăţi îndurate de acei oameni.
Varianta prezentă a rapsodiei a are la bază transcripţia pentru trompetă şi pian a muzicii lui Gershwin, realizată de trompetistul rus  Timofei Dokshizer (1921-2005), pe care dirijorul şi compozitorul româno-israelian Ladislau Rooth (n. 1920, în Banatul istoric) a orchestrat-o, creând un suport sonor ce urmăreşte să servească noul instrument solist, fapt care explică şi diferenţele faţă de varianta originală - cu pian solo. 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

MM Stoica, atac dur la adresa botoșănenilor: „Îți riști integritatea corporală!”/ ”Faceți o filmare să vedeți vestiarul!”

astăzi, 08:30

FC Botoșani – FCSB 1-0 a fost meciul disputat joi seară și a contat în cadrul restanței din etapa a 4-a. Mihai Stoica a lansat un nou atac către echipa moldavă după eșecul suferit ...

Cutremur cu magnitudine însemnată a avut loc duminică dimineață, recomandări ISU Botoșani! (Video)

astăzi, 08:20

În dimineața de duminică, 24 noiembrie,  în jurul orei 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter.  Potrivit Inst...

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele 433 de secții de votare din județul Botoșani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...