Povestea fascinantă a artistei din Botoșani: ”Ceea ce creez este parte din ceea ce sunt, ceea ce simt și ceea ce mă înconjoară”

De la satul botoșănean la puterea artistului care exprimă ceea ce are în inimă.

Bianca Olimpia Abăcioaei a copilărit în lumea fascinantă a satului botoșănean. A studiat artă monumentală la Liceul de Arte Plastice „Ștefan Luchian” din Botoșani și apoi arhitectură de interior la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Acum locuiește în București și își împarte timpul între artă și design interior.

Bianca Olimpia Abăcioaei a creat, la începutul lunii iulie, o expoziție solară, cu parfum de flori de câmp, care să ne poarte în locuri și timpuri imaginare. Lumina caldă a soarelui dinlăuntrul meu este prima expoziție personală de artă grafică și ilustrație.

Bianca Olimpia Abăcioaei a povestit despre ce înseamnă să fii artist în România, cât de greu este să ajungi să te întreții eminamente din asta, dar și care este relația artistului cu societatea și dacă are acesta puterea de a o influența sau de a o schimba. A vorbit despre fericire și arta inspirată din tradiția românească.

”Am copilărit în nordul țării, în frumoasa lume a satului românesc, iar dorința mea pentru studiu și cunoaștere mi-a creionat parcursul pentru ceea ce sunt astăzi: un om creator, artist și arhitect de interior. Am studiat artă monumentală la Liceul de Arte Plastice „Ștefan Luchian” din Botoșani și apoi arhitectură de interior la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Acum sunt în București și îmi împart timpul între artă și design interior”, spune Bianca Olimpia Abăcioaei, potrivit Life.ro.


 

Cum a ajutat-o fiecare perioadă și fiecare tip de pregătire pentru că sunt abordări și paradigme totuși diferite?

”Am început cu studii de arte plastice și am continuat cu arhitectura de interior. Perioada liceului a fost una efervescentă pentru mine, mi-a plăcut și am învățat multe despre istoria artei, despre vechi civilizații, despre artă și artiști. Am învățat despre culori, pigmenți și diverse tehnici de lucru, în cadrul atelierelor, (pictură în tempera, acuarelă, ulei, pictură murală, desen de observație, modelaj în lut etc.). Studiind arta mi-am dezvoltat mult imaginația și talentul de a desena, pentru că mâna artistului este unealta sa către a-și transpune visele și imaginația pe hârtie. Am participat, de asemenea, la concursuri, expoziții și olimpiade. Acestea au fost niște experiențe considerabile ce m-au ajutat ulterior în parcursul meu profesional. În esență, consider că liceul a fost o o piatră solidă în clădirea traseului meu artistic”.

Studiile de arhitectură au fost puțin diferite ca abordare față de arta plastică, dar multe dintre cunoștințele căpătate în perioada liceului au ajutat-o în parcursul universitar, mărturisește artista.

”Ceea ce am învățat în perioada celor cinci ani de facultate au fost o bază pentru meseria de arhitect de interior. Designul interior, față de arta plastică are și un rol major de funcționalitate, pe lângă estetică, astfel am învățat noțiuni tehnice despre materiale, finisaje, lumină, proporții, depre stiluri și istoria mobilierului, fotografie, grafică digitală. Studiile de arhitectură sunt destul de complexe și te ajută să alegi ulterior orice cale de manifestare artistică, fie că e design de interior sau de obiect, vestimentar, de bijuterie, scenografie sau ilustrație, așa cum am ales eu. Astfel, arhitectura mi-a influențat parcursul meu către zona ilustrațiilor grafice, realizate în tuș pe hârtie, definite printr-o acuratețe și o simplitate a liniei desenului, asa cum sunt desenele de arhitectură”.


 

Cum descrie stilul său artistic și care sunt sursele de inspirație?

”Stilistic, arta mea este o simbioză de elemente specifice diferitelor manifestări artistice. Ceea ce m-a influențat prin studiul artei și al arhitecturii de-a lungul timpului am compus într-o formă personală. Atmosfera generală a lucrării o situează într-o zonă abstractă, grafică, cu elemente din sfera miniaturilor, a artei bizantine sau japoneze, și de asemenea din arta tradițională românească.

Mă inspiră tema creației umane și strânsa legătură dintre om, natură și univers, legătura dintre divin și teluric. Aș defini arta mea ca o simbioză, de stări, gânduri, cu simboluri și elemente desprinse din diferite experiențe vizuale, auditive sau de lectură ce își lasă o amprentă în imaginar. Ilustrațiile sunt o invitație la meditație și introspecție silențioasă într-un univers atemporal și aspațial unde natura și tradiționalul se împletesc cu modernul și reveria. Ceea ce definește arta mea este stilul minimalist al desenului cu personaje monumentale și contemplative”.


 

Ce anume își dorește să transmită publicul prin lucrările sale artistice?

”Ceea ce creez este parte din ceea ce sunt, ceea ce simt și ceea ce mă înconjoară. Intenționez prin arta mea să ofer privitorului un moment de meditație, de introspecție, o detașare din realul concret, spre a pătrunde în lumea atemporală și aspațială a tabloului. Exprim ceea ce am în inimă, pentru că arta stârnește în noi cele mai profunde simțiri și gânduri, este forma de comunicare a lăuntricului uman prin imaginație și multă muncă, ea oglindește sufletul creatorului prin frumoasa lume a imaginilor”.

Interviu integral pe Life.ro…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani și-a aflat programul și orele de disputare a partidelor din următoarele trei runde din SuperLigă!

astăzi, 13:41

În runda a XXIII-a „roș-alb-albaștrii” se vor deplasa la Ploiești pentru a înfrunta Petrolul. Confruntarea de pe „Ilie Oană”, se va disputa luni, 27 ianuarie, d...

Schimbarea permisului auto în 2025. Documentele obligatorii pentru toți șoferii!

astăzi, 13:30

Permisul auto se va schimba mai ușor în 2025. Titularii pot beneficia de platformele online care le permit să facă programări pentru a evita statul la cozi și să plătească inst...

Aproape 40 de candidați înscriși pe șapte posturi la „Mavromati”!

astăzi, 13:15

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani a scos la concurs un număr de șapte posturi vacante pe diferite compartimente ale unității sanitare. Este vorba despre un p...