Nostalgii... comuniste la Muzeul Judetean!

Nostalgii... comuniste la Muzeul Judetean!
Proiectul "Exponatul lunii", ajuns la final în luna aprilie, vă propune să faceţi o excursie înapoi în timp, în perioada când, a fi pionier era un motiv de mândrie pentru toţi elevii.

Pe holul Muzeului Judetean Botosani este expus un album oficial al Organizaţiei de Pionieri din Judeţul Botoşani, care dorea să reflecte realizările şi împlinirile din cursul anului 1983 şi în care pot fi văzute imagini cu diferite activităţi specifice perioadei comuniste, informeaza un comunicat al institutiei de cultura botosanene.

Exponatul poate fi observat zilnic intre 9 si 17.




Istoria contemporană este o perioadă pe care mulţi dintre cei care o trăiesc o identifică cu evenimentele politice şi cele militare, neglijând de cele mai multe ori lucruri fireşti, de viaţă, pe care le-au trăit în anii copilăriei.

"Eu, ...(numele si prenumele), intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor?".
Acesta era angajamentul pe care fiecare dintre cei care au astăzi cel puţin 30 de ani l-a rostit cu o oarecare emoţie, pentru a putea accede în organizaţia pionierilor, considerată o etapă obligatorie pentru unii şi trambulină în carieră pentru alţii.

Educarea tinerilor în spiritul colaborării între ei şi apartenenţei la comunitatea din care făceau parte este o idee care vine din cele mai vechi timpuri, exemplele fiind destul de numeroase în istorie, de la spiritul războinic ce era inoculat tinerilor spartani până la cavaleresc în care erau crescuţi pajii Evului Mediu, care învăţau atât să folosească armele cât şi artele frumoase, pentru a deveni adevăraţi cavaleri.

Organizaţia Pionierilor a fost înfiinţată în România imediat după al doilea război mondial, fiind precedată de alte astfel de organizaţii, Cercetaşii României (apărută în 1914)şi Straja Ţării (creată de regele Carol al II-lea în 1937).

Din 1949 pionierii erau organizaţi în detaşamente, cu organe de conducere proprii (consilii pioniereşti la diferite nivele, de la cele pe şcoală până la cel naţional). Participau la diferite activităţi obşteşti, cum erau strângerea recoltelor, creşterea animalelor de casă, a viermilor de mătase, reciclarea hârtiei şi metalelor, etc. Cei care se remarcau prin rezultate deosebite erau recompensaţi cu diferite distincţii, individuale (tresele, titlurile Pionier de frunte, Cutezătorul, Pionier fruntaş în munca patriotică, Meritul pionieresc) sau colective (diplome de Unitatea fruntaşă, Detaşament fruntaş, Grupa fruntaşă).
 
Exponatul lunii aprilie 2011 este un album de fotografii în care este prezentată activitatea din anul 1983 a Organizaţiei de pionieri din judeţul Botoşani. Sub diferite titluri, "Sîntem urmaşii unui popor eroic", "Ştafeta generaţiilor", "Pionieri în anii de lumină", "Cinstim Patria, Partidul şi Poporul" pot fi văzute imagini cu activităţile pe care le-au desfăşurat în cursul anului, rezultatele obţinute la concursuri şi alte întreceri la care au participat elevii şcolilor din judeţ dar şi cei care s-au făcut remarcaţi prin aptitunile lor . Sunt prezente şi două nume ale unor elevi, ce promiteau să aibă un viitor deosebit: Bîtă Gabriel, laureat al etapei republicane a Festivalului Naţional "Cîntarea Romîniei" şi ocupant al locului 1 la Concursul Internaţional de pian de la Catanzaro-Italia, şi care are la ora actuală o carieră de succes ca pianist în întreaga lume, iar al doilea este Pavlică Bogdan, laureat al Festivalului Naţional "Cîntarea Romîniei" şi câştigător al Concursului de interpretare instrumentală "Ciprian Porumbescu" Suceava-1983.

 

Muzeul Judetean Botosani

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
39

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
26

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
32

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...