NICOLAE TURTUREANU - 75. La mulți ani!

NICOLAE TURTUREANU - 75. La mulți ani!

Nicolae Turtureanu

Nicolae Turtureanu s-a născut pe 25 noiembrie 1941, în satul Iacobeni, comuna Dângeni, județul Botoșani, fiul lui Gheorghe și al Eugeniei, născută Botez. Studii gimnaziale în satul natal, liceale la Câmpulung Muscel. Este licențiat în filologie (1966), la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi. 

In perioada 1966-1971 a fost redactor la Radio Iasi. Dupa 1971 desfasoara o intensa activitate literara prodigioasa la revista Cronica, pana in 1998. Dupa 1999  a fost muzeograf la Muzeul Literaturii Romane, Iasi.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, dar si al Societatii Culturale Junimea ’90. A inceput a scrie din clasele primare, primul mare succes fiind… Gazeta de perete! "Intr-o seara - eram prin clasa a III-a, a IV-a  la masa unde imi faceam lectiile, sub lumina unei lampi chioare, a focului care "palpaia in soba" (ca-n Eminescu!) si in fascinatia fulgilor care dansau la ferestre, am inceput a orandui cuvintele unei "compuneri" – in versuri. Nu stiu de ce. Si mai apoi, tot asa, ajungand de rasul copiilor si de lauda unor profesori", isi aminteste Nicolae Turtureanu.

Astfel, a publicat prima poezie la Gazeta de Perete a Scolii generale din Iacobenii natali, de pe Valea Jijiei. In Iacobeni a lasat oameni dragi, de care isi va aminti pururi. "N-am avut niciodata mentori in adevaratul sens al cuvantului, dar recunostinta mea se rasfrange asupra tuturor celor care, de-a lungul timpului, m-au incurajat. Invatatoarele Eugenia Balan (de care eram indragostit!) si Maria Dascalescu, profesorii Elena si Florea Scutelnicu, Dumitru Chiriac, de la Scoala din Iacobeni, profesoara de limba romana Fiora Popescu, de la Liceul din Campulung, profesorii Mihai Dragan, Ioan Constantinescu, Ion Apetroaie, Stefan Cuciureanu, Nicolae Gostar (Dumnezeu sa-i aiba in paza sa!), de la Universitatea din Iasi", spune botosaneanul.

Inaintea tuturor, insa, are a face Nicolae Turtureanu o adanca plecaciune: Mitruta Danila, un taran autodidact din Iacobeni, "care citea pe ruptele si cu care am petrecut nesfarsite zile si nopti, in vacante, ca paznic la vie sau la harbuzarie". "El a fost primul care mi-a spus, cand eram printr-a VI-a, a VII-a: "Mai Neculai, tu ai sa ajungi poet!" Simteam furnicaturi in buricele degetelor prin care izvorau versuri si parafrazandu-l pe Creanga – parca-mi salta si acum inima de bucurie si de durere, cand ma gindesc la acele vremuri…".

Debut în reviste: Iasul literar (1962).

Volume publicate: Punctul de sprijin ( Junimea, 1971, Premiul pentru debut al Festivalului National de Poezie "G. Bacovia", Bacău); Nocturne (Junimea, 1975, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi); Pentru cine exist (Junimea, 1979); Poezie deschisă (Junimea, 1984); Ascunsa rană (Helicon,1996); Cuvinte încrucisate (publicistică, Cronica, 1996, Premiul "Lectiile istoriei", la Salonul International de Carte Românească, Iasi, 1996); Mătrăguna dulce (publicistică, Timpul, 2001); Poezii din secolul trecut (Junimea, 2002, Premiul Festivalului Româno-Canadian de Poezie "Ronald Gasparic"); Jurnal post-mortem ( proză poetică, TipoMoldova, 2004); Atîta verde peste cerul alb (poezie, TipoMoldova, 2006); Dublă cetătenie (roman, Editura DANAART, 2009); Capăt de linie /Exercitii de neuitare (memorialistică, jurnal, Editura Muzeului National al Literaturii Române, Bucuresti, 2010).
 
Colaborează la revistele: Amfiteatru, Arges, Ateneu, Bucovina literară, Conta, Convorbiri literare, Cronica, Dacia literară, Dialog, Porto-Franco, Pro-Saeculum, Hyperion, Orizont, România literară, Timpul, Tomis, Tribuna, Viata Românească s.a. După 1989 – publicistică prodigioasă în ziarele 24 de ore, Monitorul / Ziarul de Iasi si în diverse reviste culturale.
 
"Cu un larg desen nu numai sonor ci si baladesc, poezia lui Nicolae Turtureanu tine în bună măsură de o eruptie pătimasă, tinerească. Vizionarismul său nu e decît o presiune afectivă ce se caută (…) mult mai revelatoare pentru psihologia poetului e diversiunea tipică prin sarcasm: defensiva sentimentului lezat se transformă în ofensivă. Dacă starea mirifică ilustra o inocentă a afectului, ironia acidă exprimă criza acestuia. Chiar modalitatea miraculosului epic e reconsiderată, deformată sub presiunea burlescului. Enormitatea, în momentele cele mai împlinite, e poetic gravă, halucinantă (…) poetul tinde spre extaz, ca spre o autodepăsire, nu lipsită de o simpatică demonie". (Gheorghe GRIGURCU , în volumul Poeti români contemorani, 1979)

"Nicolae Turtureanu a fost trecut în categoria ludicilor, pentru că prima tentatie a fost aceea a jocului poetic, si grav, dar si într-un anume fel, gratuit, cu miză sau fără, totdeauna însă ironia fiind marca esentială a desfăsurării jocului; dincolo de unda de ironie, ultimul volum ( Poezie deschisă, n.n.) se defineste prin ceea ce as numi poezia ca stare de exasperare (…) în fata agresiunii realului. Masca ludicului cade pentru a descoperi ascunsa rană purtată ca un blazon, sub zodia unei existente în răspăr cu normele impuse de o realitate exterioară al cărui atribut este agresivitatea." (Ioan HOLBAN, "Cronica", noiembrie 1986)
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...