Muzica traditionala coreeana la Filarmonica Botosani, sub bagheta dirijorului Minseok Kang!

Botosanenii sunt invitati vineri la un concert simfonic de exceptie pe scena Filarmonicii, cand coreeanul Minseok Kang va reveni in atentia melomanilor cu muzica traditionala din tara sa natala.

Orchestra Filarmonicii Botosani va evolua vineri, 25 februarie 2011, de la ora 18.30, alaturi de dirijorul Minseok Kank si solistele BOAH PARK (haegeum) si HYEMI KIM (soprană).

În program:
Iosif Ivanovici: Valsul Valurile Dunării
***      Sori Arirang
***      Heikum - concert instrumental tradiţional coreean
Interpretează: BOAH PARK, haegeum
***      Heikum- Arirang, muzică tradiţională coreeană
Interpretează: BOAH PARK, haegeum
***       Poemul simfonic The Mountain Flower (Flori de munte)
***      Pansori (Korean Traditional Soprano)
Interpretează: HYEMI KIM, soprană
***       Poemul simfonic The sound of Arirang
***      Jindo Arirang - Pansori
Interpretează: HYEMI KIM, soprană
Georges Bizet: Farandola din Suita Arleziana nr. 2



MINSEOK KANG s-a născut în Coreea, în anul 1962. A studiat dirijatul în Los Angeles (SUA), la California State University, secţiile dirijat orchestră cu P. Burke şi dirijat cor cu D. Sheeler şi P. Salomonovici (dirijorul Los Angeles Chorals). Între anii 1996-1998 a urmat un curs de master la Universitatea Naţională din Sofia (Bulgaria) cu V. Kazandjiev. A dirijat orchestre din România, Bulgaria, Cehia şi Republica Moldova. În prezent este dirijor principal şi director general al Operei din Chonnam sud-vestul Coreii de Sud) şi al Şcolii de Artă din acelaşi oraş. Minseok Kang este profesor la SunDuk College (Coreea) şi profesor de dirijat la JeonBuk National University, precum şi director la Gimje National Arts Center din ţara sa. A scris articole despre muzică publicate în Korean Catholic Book. Din anul 2000 este susţine cursurile de master (de iarnă şi de vară) organizate la SunDuk College din Coreea şi în capitala Seul.


BOAH PARK a fost distinsă cu premii de excelenţă la mai multe concursuri de muzică tradiţională de nivel naţional din Coreea de Sud. Este absolventă a Şcolii superioare naţionale de arte tradiţionale coreene şi a Universităţii naţionale de arte din Coreea de Sud.

Potrivit Wikipedia, enciclopedia liberă, haegeum este un instrument tradiţional cu coarde coreean, care seamănă cu o vioară. Are un gât asemănător cu un băţ şi o cutie de rezonanţă de lemn şi două corzi de mătase; este ţinut vertical pe genunchii a interpretului, iar corzile sunt acţionate cu un arcuş. Face parte dintr-o familie de instrumente asiatice care sunt utilizate şi în China: erhu, siqin, erxian... Sohaegeum este un model modernizat, cu patru coarde, utilizat numai în Coreea de Nord.

HYEMI KIM a absolvit Şcoala Naţională superioară de arte tradiţionale şi apoi Universitatea Naţională de Arte din Coreea, incluzând şi cursul de masterat. A primit premii de Excelenţă la mai multe concursuri naţionale de muzică tradiţională din Coreea de Sud. A susţinut concerte cu orchestra KBS (din Coreea). Este membră a Ansamblului coreean de haegeum, a Asociaţiei pentru păstrarea tradiţiilor şi a noului Cvartet coreean «All Look». În anul 2007 a realizat un album cu muzică bisericească tradiţională coreeană.

Potrivit Wikipedia, enciclopedia liberă, pansori (p`ansori) este un tip de muzică vocală tradiţională coreeană (denumită şi soprană tradiţională coreeană), acompaniată de un instrument de percuţie: buk (o tobă în formă de butoiaş). Denumirea sa provine de la pan (un loc în care se adună multă lume) şi sori (suflet, în coreeană). În secolul al XIX-lea forme populare de pansori erau cele ce redau recomandări satirice sau poveşti de dragoste. Un astfel de eveniment artistic complet dura foarte mult  este dat ca exemplu Song of Chunhyang, care dura peste opt ore. Din douăsprezece categorii de pansori tradiţionale s-au mai păstrat cinci: Heungbuga, Simcheongga, Chunhyangga, Jeokbyeokga şi Sugungga. În timpul interpretării unui pansori, solista stă în picioare şi ţine în mâini un evantai prin fluturarea căruia subliniază anumite cuvinte sau anunţă schimbarea scenei. Percuţionistul marchează ritmul nu doar prin bătăi în tobă, ci şi prin articulaţii vocale. În Coreea, în timpul unui astfel de concert, publicul susţine interpreta prin chuimsae, exclamaţii comparabile cu mai apropiatul Olé! spaniol. Ca importanţă în viaţa colectivităţilor, pansori a fost comparat cu bluesul în muzica afro-americană. Pe lângă pansori feminin  sopyonje, există şi stiluri de interpretare masculine: tongp`yonje. Pentru importanţa sa spirituală, Pansori a fost proclamat de UNESCO, drept Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity - capodoperă a patrimoniului oral şi imaterial al umanităţii  pe data de 7 noiembrie 2003. (potrivit botosani-info-simfonic)


PRET BILET: 10 lei si 5 lei (reducere elevi si pensionari) 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...