Batrani cu ochelari grosi si tociti care, ascunsi in casele lor, isi asteapta in tacere sfarsitul. Sau tineri butucanosi la fire, netrecuti decat prin scolile vietii lor pustii. Ori copii nascuti in chin si traiti in poftele agresive ale propriilor parinti… sau crestini cu prunci multi, carora nu le mai ajunge blidul de mancare.
Acestia sunt oamenii flamanzi de langa noi. 120 de oameni, pentru ca doar atat isi permite Cantina de Ajutor Social de la Biserica "Sf. Ilie" din Botosani sa hraneasca in fiecare zi.
De un timp, insa, fiecare bob de mancare este tot mai greu de adunat. Saracia s-a intins ca o molima in tara si donatorii se imputineaza pe zi ce trece.
Acum camara e goala. Doar niscaiva faina, cateva sticle de ulei si pungi de taitei, parca pentru a ilustra si mai dur stralucirea cruntei saracii.
Parintele protopop Lucian Leonte strabate pe rand camerele cantinei. Bine utilata, datorita gestului extraordinar facut in urma cu cativa ani de Printul Dimitrie Sturdza, cantina se zbate in mare saracie. Din 1998, de cand functioneaza (hranind la inceput 200 de oameni pe zi), au mai fost vremuri grele, insa ca acum parca niciodata...
Doar pentru painea necesara celor 120 de beneficiari se cheltuiesc lunar 7 milioane de lei. Se adauga inca vreo 7 milioane pentru gaz si alte 7 – vara mai mult, din cauza ca functioneaza congelatoarele – pentru curent electric. Cantina nu isi permite sa plateasca decat un singur om, bucatareasa care zi de zi se straduieste sa imparta bucatele astfel incat saracii sa fie multumiti.
Saracii sunt multi, dar cantina nu poate depasi numarul celor 120, chiar daca cererile se inmultesc de la o zi la alta. Fiecare beneficiar a fost bine "cantarit", s-au facut anchete sociale si multi dintre saraci au promis ca vor ajuta ei insisi la treburile din cantina.
Fiecare masa zilnica pare o lupta castigata. La fel cum fiecare sticla de ulei sau kilogram de cartof pe care cantina il primeste drept donatie capata dimensiuni nebanuite.
Cantina are nevoie de alimente de tot felul, de la cartofi si fasole la orez si ulei. Preotul protopop Lucian Leonte se gandeste chiar ca exista crestini care – cu ceva bunastare sau doar cumpatare – au ramas cu zarzavaturi sau conserve prin camara pe care nu le mai folosesc. Se gandeste si la oamenii de afaceri care detin unitati producatoare, procesatoare sau de vanzare a produselor agricole...
Un gest pentru rugaciunea de seara...
Mai suntem capabili de milostenie si de gesturi marunte? Daca oamenii de afaceri si-ar face un obicei din a cumpara lunar cate 100 de kilograme de cartofi pentru cantina (2 milioane de lei lunar, o suma nesemnificativa pentru multi dintre patronii botosaneni!), daca in fiecare saptamana 10 oameni din oras ar trece prin fata cantinei si ar lasa, in drumul lor dinspre piata catre casa, o sticla de ulei, daca fiecare dintre noi am renunta in fiecare zi la o jumatate de paine, daca toate acestea vor fi posibile, in mod cert fiecare dintre noi ne-am simti nu numai satui, ci si mai bogati.
Si cei mai singuri dintre noi am simti in fiecare seara, la rugaciune, ca devenim mai multi si mai puternici, poate si mai curati sufleteste.
Pentru relatii suplimentare, adresati-va la telefon 0231/512.978 sau 0231/537.060.
La ce esti dispus sa renunti pentru a hrani un sarac? - APEL UMANITAR!
Stiri Botosani Friday, 24 June 2011 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Botoșani - Cel mai sărac județ din țară poate hrăni peste două milioane de români!
astăzi, 09:05
Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a ...
Se dau bani noi de la stat pentru elevii premianți! Elevii ar putea primi 4000 lei de la 1 ianuarie 2025!
astăzi, 08:54
Statul va recompensa începând cu data de 1 ianuarie 2025 elevii premianți cu sume care pot ajunge până la 4000 de lei. Inițiativa are drept scop de a susține performanța și edu...
Salonul de toamnă: ”Botoșanii se duc, dar Botoșanii ne rămân grație operelor artiștilor plastici!” (Foto)
astăzi, 08:25
Salonul de toamnă reunește pe simeze treizeci de lucrări, cele mai recente, în general peisaje, dar și lucrări figurative, compoziții abstracte, chiar și un studiu, realizate în mar...