Klaus Iohannis, despre decizia UNESCO: "A fost recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc"

Presedintele Klaus Iohannis se declara bucuros dupa decizia UNESCO de a include tesutul covoarelor in lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii, chiar de Ziua Nationala, afirmand ca aceasta traditie este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei din Romania si din Republica Moldova, potrivit news.ro.

"Sunt bucuros sa aflu ca ieri seara, chiar de Ziua Nationala, la propunerea Romaniei si Republicii Moldova, traditia romaneasca a tesutului covoarelor (scoartelor) populare a fost inscrisa de UNESCO in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii. A fost astfel recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc", a scris presedintele, pe Facebook.

Iohannis a mai afirmat ca perpetuarea acestei traditii "este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei", atat a celor din Romania, cat si a celor din Republica Moldova, precum si o mandrie pentru noi toti.

Citeste si Cel mai frumos CADOU pentru Botoșani, de Ziua Națională! VIDEO 

Tehnicile traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova au fost inscrise, joi, pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, potrivit deciziei adoptate de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfasoara pana pe 2 decembrie, in Etiopia, informeaza unesco.org.

"O expresie a creativitatii, identitatii si coeziunii sociale, tehnicile au fost transmise din generatie in generatie in unele familii, dar si de ateliere si institutii de invatamant", arata site-ul UNESCO.

Potrivit site-ului, în mod tradiţional, scoarţa era realizată de ţesători din România şi Republica Moldova şi obişnuia să fie folosită în scop decorativ, pentru ceremonii funerale, expoziţii şi ca parte din zestrea miresei. În prezent, sunt văzute mai ales ca lucrări de artă.

Dosarul comun coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova include şi un documentar de 10 minute în care este prezentată tehnica tradiţională de realizare a scoarţei. În documentar este inclusă și scoarța din Tudora, județul Botoșani. De asemenea, o botoșăneancă este parte a acestui proiect, Cătălina Pîrvu fiind consilier în cadrul Ministerului Culturii și desfăşură activităţi ce decurg din relaţiile Ministerului cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autoturism radiat din circulație, descoperit la Vama Stânca!

astăzi, 19:30

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontirei Stânca  efectuează cercetări cu privire la un cetăţean român, care a fost depistat la controlul de frontier...

Pană de curent în mai multe țări europene. Ministrul Energiei face apel la calm: „Situația este monitorizată atent. Vă țin la curent”!

astăzi, 18:54

În urma penelor de curent majore care afectează Spania și Portugalia, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis luni, 28 aprilie, un apel la calm către cetățenii României și ...

Parcurs fără cusur - FC Botoșani U12 campioni la „Vaslui ÎntinerEȘTI”!

astăzi, 18:20

În urma unui parcurs în care au înregistrat victorii pe linie, „roș-alb-albaștrii” s-au clasat pe locul 1. După ce au făcut spectacol în drumul spre final...