Klaus Iohannis, despre decizia UNESCO: "A fost recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc"

Presedintele Klaus Iohannis se declara bucuros dupa decizia UNESCO de a include tesutul covoarelor in lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii, chiar de Ziua Nationala, afirmand ca aceasta traditie este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei din Romania si din Republica Moldova, potrivit news.ro.

"Sunt bucuros sa aflu ca ieri seara, chiar de Ziua Nationala, la propunerea Romaniei si Republicii Moldova, traditia romaneasca a tesutului covoarelor (scoartelor) populare a fost inscrisa de UNESCO in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanitatii. A fost astfel recunoscuta valoarea culturala universala a covorului popular romanesc", a scris presedintele, pe Facebook.

Iohannis a mai afirmat ca perpetuarea acestei traditii "este o datorie si o onoare pentru pastratorii ei", atat a celor din Romania, cat si a celor din Republica Moldova, precum si o mandrie pentru noi toti.

Citeste si Cel mai frumos CADOU pentru BotoÈ™ani, de Ziua NaÈ›ională! VIDEO 

Tehnicile traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova au fost inscrise, joi, pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, potrivit deciziei adoptate de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfasoara pana pe 2 decembrie, in Etiopia, informeaza unesco.org.

"O expresie a creativitatii, identitatii si coeziunii sociale, tehnicile au fost transmise din generatie in generatie in unele familii, dar si de ateliere si institutii de invatamant", arata site-ul UNESCO.

Potrivit site-ului, în mod tradiÅ£ional, scoarÅ£a era realizată de Å£esători din România ÅŸi Republica Moldova ÅŸi obiÅŸnuia să fie folosită în scop decorativ, pentru ceremonii funerale, expoziÅ£ii ÅŸi ca parte din zestrea miresei. În prezent, sunt văzute mai ales ca lucrări de artă.

Dosarul comun coordonat de România ÅŸi elaborat împreună cu Republica Moldova include ÅŸi un documentar de 10 minute în care este prezentată tehnica tradiÅ£ională de realizare a scoarÅ£ei. În documentar este inclusă È™i scoarÈ›a din Tudora, judeÈ›ul BotoÈ™ani. De asemenea, o botoșăneancă este parte a acestui proiect, Cătălina Pîrvu fiind consilier în cadrul Ministerului Culturii È™i desfăşură activităţi ce decurg din relaÅ£iile Ministerului cu OrganizaÅ£ia NaÅ£iunilor Unite pentru EducaÅ£ie, Åžtiinţă ÅŸi Cultură (UNESCO). 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ASTĂZI: FC Botoșani - Unirea Slobozia, duel încins în Superligă!

astăzi, 10:23

FC BotoÈ™ani È™i Unirea Slobozia se confruntă astăzi, 28 iulie, de la ora 19:00, într-un meci din etapa a 3-a din Superligă. După victoria din runda precedentă, Unirea Slobozia caută sÄ...

O nouă alertă meteo pentru Botoșani, valabilă astăzi: Cod Portocaliu de ploi și vijelii!

astăzi, 10:06

Meteorologii au emis o nouă avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru judeÈ›ul BotoÈ™ani valabilă de astăzi, de la ora 16:00, până mâine, la ora 10:00. &Ici...

Marian Gabriel s-a stins după o durere cruntă! Elevul din Botoșani care a luptat pentru viață până în ultima clipă!

astăzi, 08:46

Pe 8 septembrie ar fi împlinit 14 ani. Marian Gabriel a fost un copil vesel, dornic de joacă. Până în vara trecută, când necazul crunt avea să se abată peste familia ...