Întreită activitate de omagiere a eroilor neamului românesc

Cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la iniţiativa părintelui protoiereu Macuc Constantin, în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie 2018, au fost săvârşite trei concerte corale şi psaltice cu specific patriotic-naţional de către corul întregit al Protopopiatului Săveni, format din Corul preoţesc "Amvonul" şi Corul preoteselor "Miriam".

Programul „Centenar pe plaiuri săvinene” a cuprins în prolog o slujbă de Te Deum în cinstea Centenarului Marii Uniri şi o slujbă de pomenire a eroilor şi făuritorilor României Mari, având drept slujitor pe pr. protopop Macuc Constantin, iar răspunsurile fiind date de către părinţii din cor. A urmat apoi recitalul propriu-zis de cântece patriotice. Din repertoriul corului întregit au făcut parte „Imnul naţional”, „Avem o ţară”, versuri Radu Gyr, „Astăzi fraţilor români”, „Limba noastră” şi „Hora Unirii”, în finalul programului cântându-se „Mulţi ani trăiască” de către corişti şi spectatori.

Activitatea a debutat miercuri seară, 28 noiembrie 2018, în sala de festivităţi a Liceului „Gr. Ghica” din Dorohoi, în cadrul concertului tradiţional de colinde ce se organizează anual. Preoţii şi preotesele din Protopopiatul Săveni au onorat invitaţia înaintată de „Frăţia Ortodoxă” - filiala Dorohoi şi de Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” - Dorohoi de a susţine un recital de cântece patriotice întru cinstirea Anului Centenar.

A doua intervenţie a coriştilor Protoieriei Săveni a fost la invitaţia primarului comunei Vlăsineşti, Andrei Boariu, în baza parteneriatului de protocol între Protoieria Săveni şi Ansamblul „Hora” din Vlăsineşti, sâmbătă, 1 decembrie 2018, la Centrul Cultural din satul Sârbi.

Încheierea activităţii a fost săvârşită duminică, 2 decembrie 2018, la Centrul Cultural Săveni, prin serbarea „Centenar pe plaiuri săvinene”, organizată de către Protopopiatul Săveni, prin grija părintelui protopop Constantin Macuc şi a colaboratorilor. În cadrul acesteia a avut loc şi lansarea cărţii „Biserica botoşăneană şi Marea Unire”, apărută la Editura Doxologia şi care îl are ca autor pe preotul Iordache Ioan de la Parohia „Ziua Crucii” din Botoşani. Pe scenă au mai urcat şi grupurile locale ATOR - Săveni, Vlăsineşti, Zoiţani, alături de grupurile de copii ale parohiilor Dobârceni şi Aurel Vlaicu, precum şi grupul şcolar Ştiubieni. În încheiere Ansamblul „Hora” a susţinut o suită de dansuri tradiţionale româneşti. (Preot Teodor Zugravu, Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fenomen rar, la noi în țară! O vijelie sub formă de tornadă a distrus 13 mașini!

astăzi, 18:15

Locuitorii din Râmnic Vâlcea au avut parte de un spectacol înfricoșător al naturii. Un vârtej de vânt puternic și extrem de rar  – de intensitatea unei torn...

Spectacolul „Cerere în căsătorie”- În acest weekend la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (Foto)

astăzi, 18:00

Iubitorii de teatru sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, unde va fi pus în scenă spectacolul „Cerere &ic...

Pompierii alături de copii, în „Săptămâna Verde” și „Școala Altfel”! (Foto)

astăzi, 17:24

Copiii sunt atrași de meseria de pompier și, ori de câte ori au ocazia, vizitează subunitățile ISU Botoșani. Pe de altă parte și salvatorii  vor ca ei să fie cât mai bine inf...