În această seară începe hramul uneia dintre cele mai ”încercate” biserici din Botoșani! PROGRAMUL liturgic (Foto)

În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul ”Izvorul Tămăduirii”.

În această seară începe hramul uneia dintre cele mai ”încercate” biserici din Botoșani! PROGRAMUL liturgic (Foto)

În municipiul Botoșani, credincioșii se adună în fiecare an în parohia din Parcul Tineretului. Hramul Bisericii ”Izvorul Tămăduirii” începe chiar în această seară, cu Vecernia.

Programul liturgic, cu prilejul Hramului ”Izvorul Tămăduirii”

Joi, 9 mai 2024

-ora 18.00 – Vecernia Hramului cu Litie

Vineri, 10 mai 2024

-ora 7.00 – Utrenia, Sfânta Liturghie, Sfințirea mică a apei

-ora 17.00 – Taina Sfântului Maslu de obște

”Bunul Dumnezeu să reverse Sfânta Lumină a Învierii în casele și inimile dumneavoastră!”, sunt cuvintele preotului paroh Ioan Alupoaiei.

Înființată în anul 1997, Parohia ”Izvorul Tămăduirii” se află în partea de N-E a municipiului Botoșani, în cartierul Parcul Tineretului. Începând din data de 1 decembrie 2001, aici păstorește preotul paroh Ioan Alupoaiei.



De la biserica din tramvai…

Cu fonduri obținute prin colectă de la enoriași, de la societăți comerciale și de la persoane colaboratoare, inițial s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat și un altar construit din lemn în prelungirea acestuia.

”Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcționat în perioada 13 martie – 25 noiembrie 2003.

…la capela incendiată!

Ulterior, PS Calinic Botoșăneanul a recomandat, în urma unei vizite canonice, construirea unei capele din scândură. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcția de la altar și în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaș mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane și dotată cu obiecte de cult, cărți, alte obiecte și accesorii pentru a se putea săvârși toate slujbele bisericești.

Timp de aproape 6 ani, în acest locaș s-au desăvârșit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu și alte slujbe bisericești precum și cateheze pentru copii și credincioși.

În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală și a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.



Biserica de zid și acoperișul mistuit de flăcări

În data de 28 iulie 2004 au început săpăturile la fundația bisericii de zid, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul.

Sfințirea temeliei, în data de 29 iuie 2006, a fost săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul.

Zidirea bisericii a fost realizată în mai multe etape: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008 și 27 aprilie – 15 octombrie 2009.

Primul acoperiș al bisericii, care cuprindea și turnul de pe naos, s-a realizat în perioadele 19 octombrie – 18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010. Pe 8 iunie 2010, acoperișul a fost mistuit de un incendiu, neputându-se recupera nimic.

Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală și acoperit cu tablă de cupru, a fost executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.

Acoperișul actual a fost realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012, iar învelirea cu tablă de cupru s-a finalizat în data de 8 noiembrie 2013.

Fațada bisericii, însemnând tencuială drișcuită, profiluri la brâuri, cornișe și ancadramente, s-aa realizat în perioada 2-17 mai 2015.

Marea sărbătoare din Săptămâna Luminată

"Izvorul Tămăduirii" este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Având în vedere că ea este nedespărțită de Fiul ei, ea este și o zi de prăznuire a lui Hristos. Mai bine zis, în această zi îl sărbătorim în primul rând pe Hristos Cel Inviat, ca Izvor al vindecărilor, și apoi pe Maica Domnului, ca persoana care Îl poartă neîncetat și tainic pe Fiul ei, devenind astfel și ea izvor de tămăduire. În icoana "Izvorul Tămăduirii", Maica Domnului este reprezentată cu mâinile înălțate în formă de rugăciune, iar Hristos, ca răspuns al rugăciunilor Maicii Sale, binecuvintează cu ambele mâini.



La sfârșitul Liturghiei care se oficiază în această zi, urmează slujba de sfințire a apei, după o rânduială specială, pentru că este strâns legată de praznicul Învierii Domnului. Apa sfințită în această zi este luată de credincioși pentru vindecarea de bolile sufletești și trupești.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Sistemul avantajos pentru încălzirea unui spațiu de mari dimensiuni

astăzi, 12:41

Costurile pentru utilități au crescut tot mai mult în ultimii ani și totodată apar mai multe îngrijorări legate de impactul asupra mediului înconjurător a sistemelor de î...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: Dacă asta este părerea tinerilor despre județul lor, înseamnă că managementul local a eșuat complet! (video)

astăzi, 12:12
51

Iată unde ne-a adus „experiența” în administrație la Botoșani! Dacă asta este părerea tinerilor despre județul lor, dacă ei răspund atât de vehement că nu văd nicio ...

PSD Botoșani: Primarul Cosmin Andrei anunță încă două creșe noi, în zona fostului Obor și în ANL Șoseaua Iașului, după creșa deschisă anul trecut în ANL Cișmea

astăzi, 11:33
33

Administrația Cosmin Andrei a reușit să construiască și să deschidă prima creșă nouă în municipiul Botoșani din ultimii 34 de ani. Este vorba de creșa din cartierul ANL Cișmea, care...