IMPRESIONANT: John Nash, matematicianul schizofrenic VIDEO

IMPRESIONANT: John Nash, matematicianul schizofrenic VIDEO
De multe ori viata ne joaca feste urate iar tragismul ia locul unei existente linistite si fericite.

Insa in ciuda a tot si a toate, unii oameni nu se dau batuti si lupta cu soarta potrivnica, lasand umanitatii comori de neegalat.

Povestea lui John Nash, laureat al premiului Nobel pentru Economie, ale carui teorii privind geometria si ecuatiile diferentiale sunt considerate a fi uimitoare, incepe demult, in anul 1950, cand primele semne ale shizofreniei incep sa apara in viata sa, ne arata sanatate.ele.ro.

Supranumit ‘Phantom of the fine hall’ de catre studentii sai de la Princeton,unde preda matematica, John Nash a dus o lupta continua cu necrutatoarea boala care pusese stapanire pe viata sa, urmand timp de 9 ani o terapie de soc foarte stricta.

John Nash este cunoscut in intreaga lume pentru lucrarea sa de 30 de pagini, scrisa pe cand avea doar 21 de ani, lucrare in care expunea, pentru prima oare in istoria economiei, o solutie viabila in cazul jocurilor strategice necooperative, solutie care de atunci a purtat denumirea de `echilibrul lui Nash`.

Insa ceea ce este uimitor in viata acestui geniu este incrancenarea cu care a luptat impotriva uneia dintre cele mai feroce maladii ale secolului, reusind sa o invinga si sa-si recapete, incet-incet, reputatia si recunoasterea academica, incununate de succes in 1994, odata cu primirea premiului Nobel pentru Economie.

Povestea vietii si a bolii sale a facut subiectul unui film laureat cu 4 premii Oscar, `A beautiful mind`.

In autobiografia sa, cu lungi pasaje prezente si in film, John Nash scria: "In prezent, cred ca reusesc sa gandesc rational, in stilul caracteristic unui om de stiinta. Si totusi, nu vad in asta un motiv de bucurie la fel de mare ca acela provocat de recuperarea fizica a unui bolnav. Un singur aspect cred ca este de ajuns pentru a umbri aceasta fericire: rationalitatea impune niste limite asupra gandirii unui om si asupra conceptului pe care il are in ceea ce priveste relatia sa cu Universul".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
33

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
36

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
256

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...