Expoziția de grafică ”Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală” va fi vernisată la Memorialul Ipotești!

Evenimentul este derulat în preambulul proiectului cultural Săptămâna Naţională a Bibliotecilor – ediţia 2024.

Expoziția de grafică ”Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală” va fi vernisată la Memorialul Ipotești!

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expoziției de grafică Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală, autor – Leonid Popescu, pictor, scriitor, maestru al artei, Artist al Poporului din Republica Moldova.

Evenimentul va fi moderat de muzeograful Oana Petronela Buzatu-Iliescu și Cotinel Munteanu, șef serviciu muzeografie, Memorialul Ipoteşti.

În aceeași zi, începând cu ora 12:30, va avea loc şi lansarea volumelor lui Leonid Popescu Tragedie pozitivă şi Deportări din Valea Răutului, prezentate de prof. univ. dr. Silvia Bacalîm-Cheianu şi Andrei Breabăn – scriitor, eveniment moderat de șef serviciu Mihaela Anițului.

Activitățile vor avea loc în Sala Portaluri din cadrul Muzeului tematic Mihai Eminescu.

Leonid Popescu este absolvent al Institutului de Arte şi Design – Harkov, Ucraina. Debutează în 1974 cu o expoziţie personală de arte plastice la Centrul „Yurie Gagarinˮ din Chişinău. Între anii 1977-1981 se califică în echipă la restaurarea lăcaşelor de cult Catedrala „Buna Vestireˮ (Harkiv, Ucraina) şi biserica din lemn „Înălţarea Domnuluiˮ din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina). Din anul 1997 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. De-a lungul anilor a avut numeroase expoziţii personale, atât în ţara natală cât şi-n afara ei, dintre care amintim: Portrete – scriitori, Monumente istorice, Artişti plastici din Republica Moldova și Oglinda culorilor în timp. În pictura monumentală bisericească, a participat și a coordonat refacerea picturilor de la bisericile: Acoperământul Maicii Domnului  (Bucoveli, raionul Hust, Ucraina); biserica din lemn Înălţarea Domnului din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina) etc. 

Leonid Popescu îşi desfăşoară activitatea şi în domeniul literaturii, ca autor de texte cu ilustraţii - grafică de autor, dar şi ca autor de lucrări literare: La porţile mării; Drumul printre ziduri etc.

De-a lungul carierii a primit numeroase premii, distincţii, titluri onorifice, ca recunoaștere a prodigioasei sale cariere de artist plastic și scriitor.

Evenimentul este derulat în preambulul proiectului cultural Săptămâna Naţională a Bibliotecilor – ediţia 2024.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (302)

astăzi, 08:42
3

După ce am citit câteva cărţi valoroase  de epigrame scrise de George Eftimie, am în faţă, de data aceasta, un volum de poezii: „Reverberaţii din Ţara Luanei” (Edit...

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
35

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04
20

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...