Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expoziției de grafică Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală, autor – Leonid Popescu, pictor, scriitor, maestru al artei, Artist al Poporului din Republica Moldova.
Evenimentul va fi moderat de muzeograful Oana Petronela Buzatu-Iliescu și Cotinel Munteanu, șef serviciu muzeografie, Memorialul Ipoteşti.
În aceeași zi, începând cu ora 12:30, va avea loc şi lansarea volumelor lui Leonid Popescu Tragedie pozitivă şi Deportări din Valea Răutului, prezentate de prof. univ. dr. Silvia Bacalîm-Cheianu şi Andrei Breabăn – scriitor, eveniment moderat de șef serviciu Mihaela Anițului.
Activitățile vor avea loc în Sala Portaluri din cadrul Muzeului tematic Mihai Eminescu.
Leonid Popescu este absolvent al Institutului de Arte şi Design – Harkov, Ucraina. Debutează în 1974 cu o expoziţie personală de arte plastice la Centrul „Yurie Gagarinˮ din Chişinău. Între anii 1977-1981 se califică în echipă la restaurarea lăcaşelor de cult Catedrala „Buna Vestireˮ (Harkiv, Ucraina) şi biserica din lemn „Înălţarea Domnuluiˮ din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina). Din anul 1997 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. De-a lungul anilor a avut numeroase expoziţii personale, atât în ţara natală cât şi-n afara ei, dintre care amintim: Portrete – scriitori, Monumente istorice, Artişti plastici din Republica Moldova și Oglinda culorilor în timp. În pictura monumentală bisericească, a participat și a coordonat refacerea picturilor de la bisericile: Acoperământul Maicii Domnului (Bucoveli, raionul Hust, Ucraina); biserica din lemn Înălţarea Domnului din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina) etc.
Leonid Popescu îşi desfăşoară activitatea şi în domeniul literaturii, ca autor de texte cu ilustraţii - grafică de autor, dar şi ca autor de lucrări literare: La porţile mării; Drumul printre ziduri etc.
De-a lungul carierii a primit numeroase premii, distincţii, titluri onorifice, ca recunoaștere a prodigioasei sale cariere de artist plastic și scriitor.
Evenimentul este derulat în preambulul proiectului cultural Săptămâna Naţională a Bibliotecilor – ediţia 2024.
(Comunicat de presă)