Eveniment editorial de excepție: Octavian Liviu Şovan – REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL JUDEŢULUI BOTOŞANI

După câteva lupte duse cu instituţiile locale, îndrituite să editeze o astfel de lucrare ce radiografiază exhaustiv arealul arheologic al judeţului Botoşani, Octavian Liviu Şovan, doctor în arheologie, care, alături de regretatul Paul Şadurschi, a cercetat cu atenţie acest domeniu, reuşeşte, cu sprijinul AFCN-ului, să editeze anul acesta cartea la care a lucrat o viaţă – Repertoriul arheologic al judeţului Botoşani.

Cartea, în format A4, însumează cinci sute de pagini în care sunt prezentate în fişe de specialitate, complete, peste două mii de obiective arheologice existente, în diverse stadii de descoperire şi conservare, în judeţul Botoşani. Pentru argumentarea acestor fişe, cartea include şi un CD cu hărţile acestor obiective. Astfel, în ansamblul ei, o adevărată enciclopedie în domeniul cercetării arheologice, cartea este un adevărat ghid de specialitate, ea putând fi astfel accesată şi în format electronic, în diverse site-uri şi hărţi interactive ArcGIS Explorer, pe suport mobil.

Introducerea autorului este mai mult decât explicativă şi justifică pe deplin acest repertoriu, cum de altfel şi scurta istorie a acestui proiect, semnată la începutul cărţii de Bogdan Şandric, analist-arheolog şi specialist GIS la CIMEC - Institutul de Memorie Culturală. Dar iată că şi Vasile Chirica, doctor în istorie, remarcă în Cuvântul înainte efortul depus de arheologul botoşănean: "Scopul, mărturisit, al impresionantei munci de teren, al valorificării ştiinţifice integrale a "Tezaurului" arheologic al judeţului Botoşani, este consemnat de însuşi autorul lucrării: "Conştient de o serie de realităţi negative în funcţionarea sistemului de protecţie a patrimoniului arheologic din România, am încercat, în baza experienţei de aproape patru decenii în aplicarea politicilor statului în acest domeniu, să contribuim, în măsura posibilităţilor, la ameliorarea situaţiei neconforme cu politicile generoase, enunţate doar, în legislaţia în vigoare, dar fără rezultatele aşteptate de cei de bună credinţă din sistem de a crea o bază de date de tip repertoriu şi sisteme noi informatice pentru evidenţe cartografice digitale, pentru a pune la dispoziţie o evidenţă exactă a monumentelor arheologice cunoscute, în vederea protejării şi conservării lor în conformitate cu atribuţiile conferite de Ord. Guv. Nr. 43/2000 (Cap.IV), autorităţilor administraţiei publice locale în domeniul protejării patrimoniului arheologic şi nu în ultimul rând de a le oferi cercetătorilor, profesorilor de istorie, studenţilor, elevilor şi tuturor celor interesaţi de realităţile arheologice de pe teritoriul judeţului Botoşani".

Iată, deci, lucrarea monumentală a unui botoşănean autentic, pusă la dispoziţie celor interesaţi, cu eforturi, din păcate ne-apreciate la adevărata lor măsură de cei care sunt puşi să administreze tocmai astfel de activităţi ştiinţifice, care, cu siguranţă, vor rămâne peste timp.

Gellu Dorian

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...