Eveniment cultural dedicat artistului care a pus bazele picturii naive la Botoșani (foto, video)

Vineri, 15 septembrie, la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani, în Casa Văsescu mai exact, a avut loc un eveniment cultural, aflat la cea de-a X-a ediție.

Este vorba despre vernisajul Salonului Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”, ediție dedicată în totalitate artistului. În cadrul acestei ediții a fost lansat și albumul care cuprinse operele, dar și secvențe din viața artistului.

Despre Gheorghe Sturza a vorbit istoricul Gheorghe Median, cel care a fost în trecut și managerul Muzeului Județean de Istorie din Botoșani.

Potrivit istoricului Gheorghe Median, artistul „naiv” a fost un simplu țăran, care ulterior a venit la oraș, unde și-a descoperit talentul și pasiunea pentru arta naivă. În tot timpul pe care și l-a dedicat artei acesta a pictat într-o manieră proprie, naivă cum s-ar spune, exact așa cum fac copiii.

A fost un om simplu. A fost țăran, a trăit la țară, iar apoi a venit la oraș. A lucrat ca muncitor și talentul pentru pictură și l-a descoperit probabil stimulat de propaganda care s-a făcut în 1965 – 1970 pentru ilustrarea realităților satului românesc, pentru o nouă abordare a modului în care trebuie să arate satul românesc în timpul în care era atunci. S-au sugerat teme pentru ilustrarea realităților satului, iar Gheorghe Sturza a participat cu câteva lucrări la expozițiile naționale ale artei de amatori, realizate în București. (...) Nu putea să nu se oprească asupra unor aspecte care dădeau imagine orașului Botoșani. Clădirea Muzeului Județean care a fost Prefectură, parcul Eminescu, casa care mai târziu a devenit Casa Memorială „Nicolae Iorga”. Cum le-a pictat? Le-a pictat într-o manieră complet naivă, așa cum o fac copiii. El ar fi putut să urmeze cursurile școlii populare de arte, dar era probabil prea în vârstă să mai urmeze cursurile. El mergea în atelier și lucra în maniera lui, fără să se lase influențat de pictorii care își îndrumau ucenicii la școală. El folosea culori pe care le folosesc țăranii la țară, din bidoane, din cele cu care vopseau gardurile, casele. A trebuit cu greu să accepte că lucrările de artă se fac cu culori din tuburi, care sunt mai fluente, dintr-o gamă mai largă de culori și pot da o imagine mai bună aspectului pe care îl ilustrează. (...) Gheorghe Sturza este un artist unic, este cel care a pus bazele picturii naive la Botoșani, cel care a făcut ca timp de 15 ani despre Botoșani să se vorbească și cel care a lăsat în urmă o creație care se află în parte în custodia Muzeului Județean”, a spus istoricul Gheorghe Median.

Culoare oferită de tablouri pictate de artiști din România și alte nouă țări

Pe lângă artiștii plastici din România, anul acesta au participat și artiști din alte nouă țări, precum Brazilia, Italia, Portugalia, Franța, Cuba, Finlanda, S.U.A., Israel și Ungaria.

În cadrul expoziției au fost afișate cinci lucrări de ale artistului Gheorghe Sturza. Acestea sunt „Autoportret”, „Satul viitorului”, „Muzeul Județean Botoșani”, „Parcul Mihai Eminescu”, și „Municipiul Botoșani.

Albumul cu lucrările artistului Gheorghe Sturza poate fi obținut de la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani, cu titlu gratuit, în baza unei semnături.

Au fost înmânate diplome, un exemplar cu Albumul și o plachetă ce ilustrează unul dintre tablourile artistului, „Autoportret”.

De asemenea, tot astăzi în cadrul vernisajului au fost lansate și două cărți. Este vorba despre „Rime cromatice” de Florin Bejinari, din Rădăuți, județul Suceava. Cartea a fost prezentată de Gheorghe Median.

Cealaltă carte lansată este „Călător în timp” vol. II, care a fost prezentată de doamna Corina Gherman.

Printre invitații la acest vernisaj se numără managerul Muzeului Județean de Istorie, Aurel Melniciuc, directorul Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, Beatrice Păpădie, directorul Poliției Locale a municipiului Botoșani, Ioan Onuțu, managerul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”, Ersilia Iacob.

Totodată, a fost prezentă și o clasă de elevi de la Colegiul Național „A.T. Laurian”. Expoziția poate fi admirată până pe data de 15 octombrie.

 

 















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Șeful IJJ Botoșani despre jandarmii pe cale de pensionare. „Asta este ceea ce ne dorim” (video)

Friday, 4 October 2024

Deficitul de personal este resimțit și la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani, la fel ca în celelalte structuri MAI, însă nu într-un procent semnific...

Mesaj către diriginții elevilor și rolul pe care îl au în parcursul educațional. Bogdan Suruciuc: „Sunt situații de excepție în care consilierea nu are loc” (video)

Friday, 4 October 2024

În cadrul ședinței cu directorii și directorii adjuncți, prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, le-a transmis colegilor s...

Ponturi de la doi elevi din Botoșani pentru tinerii care vor să devină jandarmi. „Îi sfătuiesc să acorde o atenție sporită pregătirii fizice” (foto, video)

Friday, 4 October 2024

Până pe data de 6 octombrie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) din Botoşani desfăşoară activităţi de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituțiile de &ici...