Două spectacole în weekend, la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani!

Teatrul Mihai Eminescu reia în acest weekend spectacolul "Bocitoarele vesele", a cărui premieră s-a consumat pe 21 ianuarie, publicul botoșănean fiind invitat să revadă și producția "Tu ești Dumnezeul meu", regie artistică semnată de Ludmila Skripka.
 

Sâmbătă, 28 ianuarie  2017, de la ora 18.00, este programat spectacolul "Tu ești Dumnezeul meu", după  Albert  Ramsdell Gurney Jr. "Silvia".

Regia artistică: Ludmila Skripka
Scenografia: Natalie Tarasenko
Coregrafia: Victoria Bucun
Asistent regie: Gheorghe Frunză

Distribuție:
Silvia - Gina Pătrașcu - Zamfirache
Greg - Bogdan Muncaciu
Kate - Silvia Răileanu
Tom - Gheorghe Frunză
Phillis - Irina Mititelu
Leslie - Gheorghe Frunză
Roki - Răzvan Amitroaei

O comedie romantică despre bărbați, femei și câini. "Tu ești Dumnezeul meu" – ea îi spune lui. "Tu ești Dumnezeul meu" – așa și numai așa îl percepe ea pe el.

El, Greg, nu e celibatar, nu e liber – e căsătorit. Împreună cu soția, Kate, dețin un minunat apartament, unde fiecare își are propriul teritoriu. Acasă pot comunica și fără a se vedea reciproc. Soția lui, ca de altfel toate soțiile, nu are de gând să-și împartă soțul cu altcineva. Greg, parcă n-ar înțelege acest lucru.Nu are o atitudine serioasă nici față de ce se întâmplă cu el,nici cu toate cele din jur. El e prezent în pasiunea , în patima, în dragostea lui. Pentru cine, credeți? Pentru o cățelușă!

Pe ea o cheamă Silvia. E blândă, dar un pic vulgară, drăguță, dar prost educată, după standardele câinești ar trebui să fie frumoasă, dar e maidaneză și neîngrijită. De-ar fi om, i s-ar spune că e banală sau, și mai rău, o fată de stradă – reprezentanta acelei părți din societate, care nu apucă stele de pe cer, că trăiește, dacă nu într-o prăpastie, atunci la marginea acesteia.
Dar ea nu e om, ea – e câine. Și acest lucru schimbă multe, dacă nu chiar totul. Pe ea poți, fără teamă de consecințe, s-o iubești, s-o aduci acasă, să-i faci cunoștință cu soția, sperând la înțelegere și solidaritate.

Greg se regăsește alături de ea. Iar ea, Silvia, începe sincer să-l perceapă drept Dumnezeul ei. El chiar este Dumnezeu – adică doar Dumnezeul ei – personal, dat doar ei de undeva de sus.

Și această percepție nu o deranjează pe ea, cățelușa, să se îndrăgostească întâmplător de simpaticul cățel Rocky. Ei, cățelușei, i se va permite chiar să cunoască plăcerile trupești – ca apoi să fie lipsită pentru totdeauna de posibilitatea de a mai simți ceva similar, la fel ca și nașterea unor copii, I am sorry – căței.

Soția Dumnezeului ei, Kate, aproape că o urăște și va pune piciorul în prag. Și Dumnezeu o va alege pe nevastă-sa. Va alege din cele două obiecte ale iubirii sale, omul.

"Tu ești Dumnezeul meu!" – va spune ea. Uite-așa să iubești oamenii – barem pe cei apropiați. Să iubești așa, ca această dragoste să nu poată fi știrbită de nicio altă dragoste, ca, de exemplu, dragostea pentru animale.

Pe ea o cheamă – Silvia. El – e Dumnezeul ei!

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv)

Pret bilet - 20 lei; elevi, studenți, grupuri organizate- 10 lei

 

Duminică, 29 ianuarie, la ora 18.00, sunteți invitați la "Bocitoarele vesele", după William Shakespeare.


 

Dramatizare și regie artistică: Alexandru Vasilache
Scenografie: Mihai Pastramagiu
Coregrafie și ilustrație muzicală: Victoria Bucun

DISTRIBUȚIA:
IEREMIA: Marius Rogojinschi
MACARIE – NICODIM: Cezar Amitroaei
DOCHIA: Daniela Bucataru
VOICHIȚA – ARGHIR: Lidia Uja
OANA: Irina Mititelu
PANAIT: Gheorghe Frunza
AXINIA: Narcisa Vornicu
ILINCA: Crenola Muncaciu
TINCA: Silvia Raileanu
EFTIMIE – ZAHARIA: Sorin Ciofu
PARASCHIVA: Mirela Nistor
MEFODIE: Mihail Donțu
RUXANDA: Gina Patrascu-Zamfirache
LUCA: Ioan Crețescu
RALUCA: Cristina Ciofu
SOFRONIE: Radu Dragos
CHIRA: Lorena Petronela Chiribuță
AXINTE: Razvan Amitroaei
SAFTA: Alexandra Vicol
FINOGHEN: Volin Costin
HORIA: Ioan Ciofu

Triumful dragostei
Personajul principal masculin din acest spectacol este tatăl unei cete de feciori, feciori care au fost blestemaţi să nu-și găsească perechea. Necăjit de soarta băieţilor, tatăl a anunţat că va muri de mâhnire. Lumea din jurul său obosise deja tot jelindu-l – inclusiv prin dans – și tot trăgând câte un chef de pomină – cheful de pe urmă. Ultima dorinţă a tatălui a fost să fi e bocit de o femeie tare pricepută în săvârșirea acestui ritual, Dochia, o femeie cu care el avusese o mare dragoste în tinereţe. Și-a venit Dochia cu un grup de bocitoare. Tatăl, aflat pe moarte, își prezintă fiii –momente în care privirile bărbaţilor și ale tinerelor fete s-au întâlnit cu subînţelesuri. S-a creat o situaţie care, era limpede, urma să conducă spre o altă stare. Erau clipe de mare încărcătură sufletească. Așa au început frumoase povești de dragoste între bocitoare și fiii cei blestemaţi… Este o demonstraţie de viaţă, acele bocitoare triste, neconsolate, erau, în fapt, femei pline de vitalitate, de dorinţă de viaţă și dragoste, iubitoare de cântece vesele și nu de bocete!
Evident, dragostea a învins și în acest rând!
Supliment la Caietele
Teatrului "Eminescu"
Realizator: Traian Apetrei

Alexandru Vasilache, autorul dramatizării și regizorul acestui spectacol, este regizor de film și teatru, director general al "Moldova Film"– Chișinău, Republica Moldova. Alexandru Vasilache lucrează și pentru Teatrul "Eminescu" din Botoșani încă din anul 2004, perioadă în care a realizat, printre alte spectacole, "Un veac de singurătate", "Amadeus", "O noapte furtunoasă", iar în perioada ceva mai apropiată, "O noapte nebună", "Bani din cer"…

– Propui, stimate prietene, un spectacol ce surprinde chiar din titlu: bocitoarele sunt, prin excelenţă, triste, dar le sugerezi să fie… vesele, ceea ce nu pare a fi chiar în firea lucrurilor…

– Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare, "Mult zgomot pentru nimic". Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Pe de altă parte, cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, așa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde și veselia din spectacol. Iată că Shakespeare ne dă posibilitatea să ne "jucăm" cu textele sale…
– Drept care așezi lângă cuvintele lui Shakespeare cobza și dansul românesc…
– Totul se construiește pe ideea veșniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veșnică dintre oameni. Am construit un spectacol cu ecouri care vin de la daci, cu felul lor de a fi , cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moștenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor! Se află la mijloc, în spectacol, un colaj din cele mai puternice linii de dragoste pe care ni le-a oferit marele dramaturg.

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48,
tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 - 18.00, de marți până duminică inclusiv)
Pret bilet - 20 lei; elevi, studenți, grupuri organizate- 10 lei

(comunicat de presa)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

astăzi, 20:30

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

astăzi, 19:41

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...

Accident pe un drum din județ, au intervenit pompierii și ambulanța! (foto)

astăzi, 18:47

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ Bot...