Două spectacole, în weekend, la Teatrul Eminescu!

Teatrul Mihai Eminescu BotoÈ™ani vă invită la două spectacole de excepÈ›ie sâmbătă, 18 octombrie, È™i duminică, 19 octombrie 2014.

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, la ora 18.00, la Casa Tineretului, este programat spectacolul "Bani din cer", de Ray Cooney.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilache
Scenografia: Mihai Pastramagiu


Distribuţia:
Daniela Bucătaru
Sorin Ciofu
Alexandru Dobynciuc
Gheorghe Frunză
Petronela Chiribuţă
Vlad Volf
Vali Popa
Petruţ Butuman

"Orice situaÅ£ie de acest fel te învaţă ceva, te reface!"



Dialog cu regizorul Alexandru Vasilache:
- După "O noapte nebună", iată un spectacol construit cam după acelaşi calapod...
- Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ÅŸtie ce înseamnă pentru un actor o situaÅ£ie foarte incitantă, explozivă. El ÅŸtie ce înseamnă replica. A scris un ÅŸir de piese ÅŸtiind toate cele spuse ÅŸi "Bani din cer" nu face excepÅ£ie de la "regulă". Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. SituaÅ£iile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu ÅŸi mai repede. Åži actorul ÅŸi personajul sunt puÅŸi în situaÅ£ii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înÅ£elegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la BotoÅŸani a probat reacÅ£ii deosebite, evident, în situaÅ£ii cu totul ÅŸi cu totul deosebite!
- Ray Cooney dramaturgul are, deja, un "stil al casei" în ce priveÅŸte construcÅ£ia textului...
- Dacă vom aşeza alături şi "O noapte nebună", vom vedea un mod de a construi intriga oarecum asemănător... sau este vorba de un număr de telefon identic sau de un apartament care se confundă cu altul...
- ... iar în acest rând se încurcă... banii!
- Personajului principal "îi cade din cer" un mare noroc - o sumă enormă de bani. Åži apoi apar întrebările: ce să faci cu o sumă de bani atât de mare? Cum să gestionezi corect aceÅŸti bani? Care sunt... ispitele care se ivesc? Care sunt primii paÅŸi de făcut în momentul în care ai atât de mulÅ£i bani?
Orice situaÅ£ie de acest fel - când capeÅ£i - surprinzător - o sumă mare de bani - te învaţă ceva, de reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!


Duminică, 19 octombrie 2014, la ora 18.00, se va juca spectacolul "Avarul", de Moliere.

Regia artistică Cristian Gheorghe
Scenografia Mihai Pastramagiu
Coregrafia Victoria Bucun


Distribuția:
Bogdan Muncaciu
Sorin Cimbru
Lidia Uja
Sorin Ciofu
Cristina Ciofu
Gheorghe Frunză
Mirela Nistor
Petruţ Butuman
Vali Popa
Ioan Crețescu
Mihai Donţu
Banii: Alexandra Vicol, Ana Baciu, Sorina Băleanu, Codruţ Andrici, Raul Poamă-Neagră, Theodor Şoptelea, Ioana Nimigean

Putem iubi atunci când suntem dominaÅ£i de sărăcie?


Ne răspunde la această întrebare Cristian Gheorghe, regizorul spectacolului "Avarul"
Propun publicului o lectură inedită, povestind "Avarul" dintr-un punct de vedere diferit chiar de cel al autorului, Moliere.
În spectacolul meu sunt doar personaje negative.
Este vorba despre dezumanizarea la care duce goana disperată pentru "a avea", pentru a păzi ceea ce avem, fiind mereu preocupaÅ£i de a avea cât mai mult, goană care, din nefericire, duce la o rapacizare generală, rapacizare care distruge societatea în întregul ei ÅŸi pe fiecare individ în parte, rapacizare care nu îngăduie dezvoltarea sentimentelor pure ÅŸi frumoase din om.
Moliere, în textul "Avarul", a pus în evidenţă răutatea unui singur om, răutate provocată de zgârcenie, de avariÅ£ie, în vreme ce celelalte personaje sunt bune, minunate, ideale. Acestea iubesc minunat, trăiesc minunat, sunt aproape perfecte.
Ei bine, în spectacolul meu lucrurile sunt aÅŸezate aproape "pe invers". Harpagon este o victimă. Dar prin răutatea sa molipseÅŸte toate personajele din preajmă, făcându-le să fie negative. Nimeni nu mai este pur. De ce această întoarcere surprinzătoare? Pentru că iubirea cuplurilor nu se poate dezvolta tocmai datorită zgârceniei tatălui, datorită privării de libertate. Fără puterea materială alături, pur ÅŸi simplu personajele nu pot merge mai departe!
Este un spectacol care mai degrabă pune întrebări asupra unor situaÅ£ii, lăsând spectatorilor libertatea de a găsi răspunsuri.
În ce mă priveÅŸte, propun o dezbatere asupra vulnerabilităţii noastre în faÅ£a sărăciei, despre imposibilitatea dezvoltării sentimentelor atunci când ne domină sărăcia.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România, prima țară din UE care va achiziționa sistemul antiaerian Iron Dome. MApN a semnat acordul de 2 miliarde euro cu compania israeliană Rafael!

Monday, 21 July 2025

România a semnat pe 18 iulie 2025, acordul-cadru privind achiziÈ›ionarea de sisteme de apărare antiaeriană similare cu Iron Dome de la compania israeliană Rafael, a anunÈ›at Ministerul ApărÄ...

Cutremur în sistemul de sănătate: Lovitură puternică împotriva practicilor din clinicile private!

Monday, 21 July 2025

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete , a afirmat că vor fi luate măsuri în cazul în care spitalele private transferă pacienÈ›i la unităţi din sistemul public, pentru ...

Botoșănean amendat după ce a făcut grătar pe spațiul verde!

Monday, 21 July 2025

În data de 18.07.2025, poliÈ›iÈ™tii locali au desfășurat activități pentru identificarea persoanelor care săvârÈ™esc fapte ilicite ÅŸi luarea măsurilor legale pentru combaterea ÅŸi p...