La împlinirea a 26 de ani de la plecarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire părintele Ilie Cleopa, în cea de a doua zi a lunii decembrie, numită popular Undrea, anul mântuirii 2024, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost cinstită memoria unuia dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a odrăslit țara noastră, a cărui canonizare a fost anunțată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2025.
Ziua a început cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în Paraclisul aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Sfintei Cuvioase Matroana, aflat în demisolul bisericii mari a Mănăstirii Vadu Negrilesei, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, din poiana din apropierea bordeiului Părintelui Cleopa de către un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Filaret Ruscan, consilier eparhial al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, precum și slujitori ai sfintelor altare ale parohiilor din împrejurimi.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, dirijat de arhid. Paul Iușcă.
În cuvântul de învățătură rostit de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul după citirea Sfintei Evanghelii au fost aduse în atenție semnele pe care Dumnezeu le trimite oamenilor prin cei aleși de El, îndemnul lui Iona la pocăință adresat poporului din Ninive, precum și importanța spovedaniei, a împărtășaniei, a postului și a rugăciunii în lupta cu vrăjmașul. Totodată, ierarhul a subliniat că cei doi cuvioși pomeniți astăzi, care prin darul lui Preasfintei Treimi vor împodobi începând cu anul viitor sinaxarele, sunt semne concrete ale dragostei Părintelui Ceresc pentru oameni.
„Ne aducem aminte în chip deosebit astăzi de doi trimiși ai lui Dumnezeu, două glasuri ale lui Dumnezeu care au grăit în pustia acestei lumi, așa cum s-a spus despre Sfântul Ioan Botezătorul. Este vorba despre sfântul nostru părinte Cleopa și de sfântul nostru părinte Paisie, de care ne amintim astăzi și pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, în chip desăvârșit, sau oficializându-se toate și împlinindu-se toate, începând cu anul viitor, în data de 2 decembrie, îi vom avea înscriși în calendar și pe acești cuvioși părinți. De ce spun că ei au fost semne pe care Dumnezeu le-a trimis? Cei care sunteți mai în vârstă vă aduceți aminte de perioada grea de acum 40, 50, 60 de ani. Nu că acum ar fi mai ușor, ca să fim onești, dar în acele vremuri a fost un părinte Paisie la Sihla și apoi la Sihăstria, și a fost un părinte Cleopa și la Sihăstria, și la Slatina, (…) și la Mănăstirea Putna, care, în acea învălmășeală, în acea tendință care voia să-L scoată pe Dumnezeu din sufletele românilor, ei au venit și au spus, (…) într-un fel, ceea ce este mesajul lui Dumnezeu dintotdeauna. Prin prorocul Ioan Botezătorul și prin primele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos, când a ieșit la propovăduire. Așa a spus și părintele Cleopa, și părintele Paisie, și mulți alții, precum dânșii, contemporanii. Pocăiți-vă! (…) Să-i rugăm pe părinții noștri, pe sfinții noștri părinți, Cleopa și Paisie, să ne învețe a ne pocăi, să ne deschidă mințile, inimile, urechile inimii să înțelegem semnele pe care Dumnezeu ni le dă. (…) Aici să ne punem cuvintele lui Dumnezeu ca să ne îndreptăm viețile. Să ne pocăim înaintea lui Dumnezeu și Dumnezeu ne va primi, ne va binecuvânta, ne va păzi, va avea grijă de noi și de neamul acesta și nu vom fi lăsați a cădea în înșelare.”
La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic au participat reprezentanți ai autorităților locale, dintre care îl amintim pe domnul Vasile Zamcu, primarul comunei Stulpicani, precum și numeroși credincioși care au venit cu mare bucurie în mijlocul pădurii, în Munții Stânișoarei, să-l pomenească pe părintele Cleopa.
Arhim. Ștefan Gușă, starețul Mănăstirii Vadu Negrilesei, a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru slujirea arhierească, soborului, reprezentanților autorităților locale și tuturor celor prezenți pentru împreuna rugăciune și pentru sprijinul oferit sfântului locaș. Totodată, părintele stareț i-a îndemnat pe credincioși să sprijine lucrarea Bisericii, prin contribuirea, după posibilități, la construirea mănăstirii închinate Praznicului Cincizecimii, asigurându-i totodată de pururea pomenire a tuturor ctitorilor și în veșnicie.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa, soborul slujitor și credincioșii au mers în pelerinaj până la locul ostenelilor sihăstrești tainic lucrate de marele rugător și predicator al neamului românesc, Ilie Cleopa, la chilia din Munții Stânișoarei, unde a fost săvârșită slujba Parastasului pentru cei doi cuvioși.
Pentru a pune în valoare locul de sihăstrie al părintelui Ilie Cleopa, în anul 2015, la inițiativa pădurarului Vasile Popa, s-a început restaurarea bordeiului părintelui, iar prin implicarea părintelui paroh Marius Drelciuc, a domnului inginer Cezar Tulbure și a altor credincioși de pe aceste meleaguri s-au adăugat troițe și alte lucruri pentru înfrumusețarea chiliei și a locului dimprejur. Totodată, s-au săvârșit și slujbe de pomenire pentru părintele care s-a nevoit în aceste locuri în anii 50 ai secolului al XX-lea.
În anul 2021, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat începerea lucrării de canonizare a părintelui Cleopa, s-a semnat un parteneriat între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, și Direcția Silvică Suceava, condusă de domnul director Sorin Ciobanu, prin care au început lucrări de amenajare a chiliei, a locului dimprejur și a drumului de acces spre aceasta.
Înființarea mănăstirii care se ridică în apropierea chiliei mult iubitului duhovnic Ilie Cleopa a fost hotărâtă în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial din 18 februarie 2022.
La data de 2 decembrie 2022, ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, au așezat piatra de temelie pentru Mănăstirea Vadu Negrilesei, sfințind locul în care va fi ridicat sfântul locaș, în apropiere de chilia în care a sihăstrit părintele Cleopa în anii ’50,
Părintele Cleopa a viețuit ca pustnic în locuri diferite din zona Moldovei din cauza prigonirii monahismului de către regimul comunist. În anii de retragere pustnicească l-au ajutat oameni de bună credință, însă cel mai mult timp l-a petrecut părintele Cleopa în adâncul pădurii. Cele mai însemnate retrageri sunt cele din anii 1948; 1952-1954; 1959-1964.
Întâlnirea părintelui Cleopa cu oamenii credincioși din Bucovina, dar și cu pădurile primitoare ale Țării de Fagi, avea să se întâmple în perioada în care a fost stareț la Mănăstirea Slatina, unde, în scurt timp, a reușit să organizeze o viață călugărească pilduitoare.
Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.