Crestinii il cinstesc luni pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

Crestinii il cinstesc luni pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

 Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir  

Crestinii il sarbatoresc luni, 26 octombrie, pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, care s-a nascut in Tesalonic, unde se si afla moastele sale. In popor, sarbatoarea mai este cunoscuta si sub numele de Sanmedru ori Samedru si chiar Ziua Soroacelor, pentru ca in aceasta zi se rezolvau si se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile, slujbele sezoniere si alte intelegeri incheiate cu sase luni in urma.

Aceasta este ultima sarbatoare din toamna, iar cu ocazia ei romanii din mai multe zone ale tarii obisnuiesc sa aprinda focuri in curti, iar peste flacari sar copiii - pentru a fi sanatosi, sau tinerii - pentru a se casatori. Dupa moartea tatalui sau, guvernator al regiunii, Sfantul Dumitru a fost numit de imparatul Maximilian succesor al acestuia, incredintandu-i cetatea, cu porunca sa o “curete" de crestini. Acesta a inceput sa propovaduiasca Evanghelia.

Imparatul roman a aflat de acest lucru si poruncit ca Dimitrie sa fie inchis. In ziua de 26 octombrie, au intrat in temnita ostasi si, gasindu-l stand la rugaciune, l-au ucis cu sulitele.

Moastele lui Dimitrie se spune ca au fost gasite intregi cand Leontie a hotarat sa-i dedice sfantului, in semn de multumire ca s-a tamaduit, o biserica mare si frumoasa, iar pentru aceasta a fost nevoit sa darame vechiul lacas ridicat chiar pe mormantul sfantului.

Din moaste se mai sune ca a izvorat mir si a umplut toata cetatea Tesalonicului cu o mireasma patrunzatoare si placuta. Osemintele sfantului au fost puse intr-o racla, la care credinciosii se pot inchina si azi.

Obiceiuri. Traditii. Superstitii

Sf. Dumitru, patronul pastorilor - Sarbatoarea Sf. Dimitrie marcheaza sfarsitul verii pastorale, fiind numita in popor "Samedrui" si "Ziua Soroacelori". Sf. Dimitrie este patronul pastorilor si garantul soroacelor. Alesul turmelor, la fel ca si al cirezilor, are loc toamna.

Desfacutul stanelor (parasirea lor) are loc la Sf. Dumitru. Plata pastorilor in bani, natura sau unele obiecte de imbracminte (gluga, opinci) se facea pana la Sf. Dumitru. Cinstitul dintre proprietarii de vite si oieri, schimbatul stapanilor sau al pastorilor nemultumiti, tocmitul paznicilor de vite pentru anul urmator - toate au loc in ziua de Sf. Dumitru.

Dupa traditie, Sf. Dumitru este cel care anunta venirea iernii si a frigului. Daca este frig, iarna va fi buna; daca sunt nori, vant si ploaie, va fi zapada multa, ger si o iarna lunga. Daca e Luna plina, iarna va fi ploioasa, iar daca e Luna noua, va fi scurta si usoara.

Belsugul de gutui si nuci prevesteste o iarna grea.

Sarbatoarea se tine ca sa fie oamenii feriti de boli si animalele de lupi; se termina semanatul usturoiului; se tunde coama cailor, sa aiba par frumos; este ziua incheierii soroacelor - invoieli pentru slujbe; se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile etc., facute cu sase luni in urma, si se incheiau noi invoieli.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primele declarații Ciolacu - Lasconi, după rezultatele de la ora 21.00!

astăzi, 21:23

Rezultatele sunt valabile pentru ora 20.00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora. Declarații Elena Lasconi: „Speranța este vie în România” Elena Lascon...

S-au închis urnele în România: Surprize la primele exit-pool-uri!

astăzi, 21:02

Aproape 9.500.000 de cetățeni români au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor pentru președintele României, procentul prezenței la vot fiind de 52,3%. &Ic...

Sute de persoane private de libertate au votat astăzi la Botoșani! (foto)

astăzi, 20:50

Astăzi, responsabilitatea civică prin exercitarea dreptului la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost îndeplinită și de 725 persoane custodiate de Penitenciarul Botoșan...