Concertul cu banderole albe: Vezi cum au protestat artistii Filarmonicii Botosani! FOTO

Concertul cu banderole albe: Vezi cum au protestat artistii Filarmonicii Botosani! FOTO

 Costel Busuioc si Veronica Anusca  

Sute de spectatori, joi seara, la Concertul de Craciun al Filarmonicii Botosani, cu soprana Veronica Anusca si tenorul Costel Busuioc, sub bagheta dirijorala a lui Marius Hristescu.

Seara a stat sub semnul protestului artistilor Filarmonicii fata de conducerea institutiei culturale. Astfel, concertul a avut o intarziere de mai bine de 10 minute, iar la intrarea pe scena, aproape toti instrumentistii purtau banderole albe pe brat. Reactia publicului – aplauze prelungi si incurajari – a fost mesajul de solidaritate cu artistii care saptamana de saptamana ne incanta sufletele.

De asemenea, reprezentanti ai orhestrei au imprastiat in sala copii ale memoriului facut public in urma cu aproape doua saptamani, prin care instrumentistii solicita schimbarea din functie a directorului Mihai Sarbu, care, in perioada mandatului sau, "a periclitat buna desfasurare a activitatii institutiei, realizand un management defectuos din punct de vedere administrativ, financiar si artistic".





Concertul de Craciun a fost un prilej fericit de a reasculta nu doar arii din opere celebre din Strauss, Bizet, Puccini, dar si bucuria de a trai magia sarbatorilor prin colinde romanesti sau din repertoriul international.





Profesionalismul si spontaneitatea sopranei Veronica Anusca au fost completate pe scena de ghidusiile cuminti ale tenorului Costel Busuioc. Contrastant la prima vedere, cuplul Anusca-Busuioc a uimit tocmai prin capacitatea celor doi artisti de a-si doza propriile evolutii si de a construi momentele muzicale sub o forma armonioasa, sarbatoreasca, fara a compromite in vreun fel actul artistic.

Eleganta dirijorului Marius Hristescu, discretia cu care a condus orchestra, au conferit "concertului cu banderole albe" nota de demnitate necesara unui astfel de demers.






 
Publicul a aplaudat indelung, finalul concertului fiind unul cu adevarat maret. La indemnul dirijorului, cei doi invitati au revenit in scena pentru a oferi atat de asteptatul biss. Aplauzele au fost, deopotriva, si pentru membrii orhestrei simfonice.

Oficialitatile municipiului si ale judetului, cu exceptia viceprimarului Viorel Iliuta, nu au onorat invitatiile de a participa la concert.

Din programul Concertului de Craciun: 

Johann Strauss: Uvertura operetei Liliacul
Johann Strauss: Opereta Liliacul, cupletul Adelei
Eduardo di Capua: Canzonetta O, sole mio!
***** - Marius Hristescu: Amazing grace (Minunată graţie divină)
***** - Marius Hristescu: Panis Angelicus (Pâine îngerească)
***** - Marius Hristescu: În noaptea sfântă de Crăciun
***** - Marius Hristescu: Adeste Fideles (Veniţi voi, credincioşii)
***** - Marius Hristescu: O, ce veste minunată!
***** - Marius Hristescu: Moş Crăciun
Georges Bizet: Uvertura operei Carmen
Giacomo Puccini: Opera Boema, Valsul Musettei
Giacomo Puccini: Opera Turandot, aria lui Calaf (Nessun dorma - Nimeni să nu doarmă)
***** - Zeno Apostolache: Canzonetta Abbalatti
***** - Marius Hristescu: Lascia chio pianga (Lasă-mă să plâng)
***** - Marius Hristescu: Linu-i lin
***** - Marius Hristescu: Din cer senin
***** - Marius Hristescu: Silent Night (Noapte de vis)
***** - Marius Hristescu: A la Nanita Nana

Cu participarea unui grup coral pregătit de profesorul DRAGOŞ VOICU

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
7

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
139

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...

Elevii unei școli gimnaziale din județ au învățat cum să circule corect ca pietoni și bicicliști! (Foto)

astăzi, 17:32
55

Luni, 22.04.2024, Școala Gimnazială ,,Dan Iordăchescu” Hlipiceni, pe lângă activitățile impuse de programa școlară, a desfășurat, în cadrul programului ,,Școala altfel&rdq...