Ce semnificatie are coliva?

Coliva a fost introdusa in practica Bisericii dupa minunea Sfantului Teodor Tiron, savarsita la 50 de ani dupa moartea sfantului, in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363), care dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare.

Sfantul Teodor, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere (coliva).

Nu mult dupa aceasta, sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Teodor in prima sambata a Postului Mare a fost randuita in calendar, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).

La inceput deci coliva a servit ca hrana, iar mai apoi la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva, facuta din grau fiert, indulcita cu miere sau cu zahar, inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea).

Ea este totodata o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatișat ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (vezi Ioan 12, 24 si I Corinteni 15, 36).

Dulciurile si ingredientele care intra in compozitia colivei reprezinta virtutile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti ori dulceata vietii celei vesnice pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul.

Leganarea colivei cu mainile este, pe de-o parte, expresia legaturii sufletesti vii si reale cu cei adormiti, iar pe de alta parte, inca un semn al invierii, asemanator celui din Sfanta Liturghie cand preotii leagana sfantul aer deasupra Darurilor la citirea Crezului pana la momentul cand se zic cuvintele "Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi", inchipuind cutremurul care a avut loc cu ocazia mortii si invierii lui Iisus Hristos (Matei 27, 51).


(crestinortodox)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 250 de locuri pentru formarea cadrelor MAI vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații!

astăzi, 08:00

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituţii de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale şi Academi...

Bebelușul răpit din maternitatea din Bacău, găsit în casa unei tinere care se dăduse drept asistentă!

astăzi, 07:44

Alarma a fost dată în jurul orei 15:10, după ce mama copilului, o femeie de 33 de ani din comuna Valea Seacă, a constatat că unul dintre gemenii născuți pe 23 aprilie dispăruse din pătu...

Un abator din Botoșani, furnizorul de carne al unui mare lanț american de fast-food! (Foto)

astăzi, 07:30

Wendy’s, un lanț american de restaurante fast-food recent intrat pe piața din România, se mândrește cu faptul că folosește numai carne proaspătă în preparatele sale și ...