Calendar Ortodox: Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia

Calendar Ortodox: Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia

Cuviosul Chiriac s-a născut în anul 448, pe vremea împăratului Teodosie al II-lea cel Tânăr (408-450) şi era din Corint. Tatăl său se numea Ioan, fiind preot al bisericii din Corint, iar mama sa se numea Evdochia.

Era nepot al lui Petru episcopul, care l-a făcut citeţ la aceeaşi biserică din Corint. La vârsta de 18 ani s-a dus la Ierusalim şi de aici la Mănăstirea Sfântului Eftimie cel Mare, unde s-a călugărit. Aici a arătat multă nevoinţă, petrecând 30 de ani în ascultările mănăstirii cu viaţă de obşte.

Apoi, la 70 de ani, s-a retras să se nevoiască în peştera Sfântului Hariton, ca pust­nic. În acea vreme umbla prin Ierusalim eresul lui Origen. Sfântul Chiriac s-a luptat împotriva ereziei cu rugăciunea şi cuvântul, îndurând multe osteneli, întorcându-i pe cei înşelaţi şi întărindu-i pe cei credincioşi. La vârsta de 99 de ani, Cuviosul Chiriac s-a retras în munte, pentru linişte şi pace sufletească, unde a vieţuit încă opt ani, scrie ziarullumina.ro.

În pustie, Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul avea un leu mare şi înfricoşător, care îl apăra de tâlhari şi animale sălbatice, dar care nu vătăma oamenii. Se spune că nu avea trupul schimonosit de bătrâneţe, niciodată nu stătea degeaba, fie se ruga, fie lucra. Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni. Avea 108 ani când a plecat la Domnul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FCSB - FC Botoșani 3-2. Aproape de o surpriză pe Arena Națională

Duminică, 25 Februarie 2024
157

Gazdele au început bine meciul, iar Florinel Coman a deschis scorul devreme, în minutul 6, din pasa lui Adrian Șut. În minutul 18, FCSB rămânea în 10, după ce Nana Ant...

Un botoșănean a dat de bucluc după ce i-a mințit pe polițiști!

Duminică, 25 Februarie 2024
612

Echipajele de poliție din Marginea și Gălănești, județul Suceava, au identificat și oprit regulamentar pentru control autoutilitara care se deplasa pe DN17A de pe raza comunei Marginea.Cond...

Intervenție de urgență a pompierilor într-un apartament: Au murit 6 pisici și 3 câini, salvatorii au salvat o pisică și șase porumbei!

Duminică, 25 Februarie 2024
589

O intervenție de urgență a pompierilor militari din cadrul Detașamentului Suceava s-a desfășurat, duminică în municipiul Suceava.Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava...