Biserica din Botoșani străjuită de 22 de turnulețe și ”sora” ei călătoare, mutată cu carul cu boi de la oraș la sat - Foto

Se spune că, atunci când boierii, negustorii şi meşteşugarii din mahalaua Botoşanilor au căzut la învoială, o nouă biserică a îmbogăţit „peisagiul” vremii. Ea poartă semnul Sfinţilor Voievozi, Arhanghelii Mihail şi Gavril.

Biserica din Botoșani străjuită de 22 de turnulețe și ”sora” ei călătoare, mutată cu carul cu boi de la oraș la sat - Foto

Astăzi, pe strada Victoriei

Din freamătul târgului, strada cotește brusc și se afundă în cartierele de case. Ruginiul toamnei alintă trotuare și curți, dulăii mai bat când și când din spatele vreunei porți. Case mari, boierești, altele coborâte în propriile ferestre, ca și cum ar purta pălării prea mari.



Este albă, impunătoare, de o frumusețe care îți taie răsuflarea. Este cunoscută mai ales datorită celor 22 de turnulețe care stau și astăzi de veghe, precum străjerii. Biserica ”Sfinții Voievozi” se zărește de departe, în albul maiestuos al zidurilor ce par că păzesc întreg cartierul tocmai de sus, de deasupra copacilor. Copiii se opresc deseori să le numere, bătrânii bombănesc șotios: ”Ia vezi, or mai fi toate?”

Povestea Bisericii ”Sfinții Voievozi” e veche de peste un secol și jumătate. Însă prea puțini știu că, înainte de ea, pe acel loc Sfinții Mihail și Gavril mai poposiseră aproape 100 de ani…

Bisericuța ”călătoare”!

Pe la anul 1770, purtând tot hramul Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, aici se afla o biserică din bârne de stejar, ridicată pe cheltuiala familiei Stihi. Creștinii s-au rugat în locașul de cult vreme de 90 de ani. Aici s-au botezat, și-au unit destinele, tot aici și-au plâns morții.



În 1863, când construcția actualei biserici a fost gata, biserica din bârne de stejar a plecat mai departe… A fost desfăcută bucată cu bucată și apoi, cu carele cu boi, dusă în satul Cotârgaci, pentru a fi din nou ridicată către cer. Totul pe cheltuiala lui Alexu Miclescu, moșierul de la acea vreme. Se spune că boierul nu a ieșit deloc în pierdere: pentru a-și recupera banii, sătenii s-au îndatorat să muncească pe pământul moșierului.

Un fost președinte de Tribunal cu frică de Dumnezeu

Actuala Biserica din târgul Botoșanilor a fost construită între anii 1850-1862, din inițiativa lui Manoil Vasilieve, fost președinte al Tribunalului Botoșani. Fondul inițial fusese construit de Turel Sisoschi, după care au contribuit mai mulți creștini.

Potrivit documentelor oficiale, sfințirea Bisericii ”Sfinții Voievozi” a fost oficiată la data de 30 iulie 1862, de către PS Arhierei Kesarie Răsmeriță Senadon, Marchian Ierapoleos Folescu și Iosif Sevastian Bobulescu.

Arhitectura Bisericii este simplă. În interior are patru arcade, în cele patru părți ale naosului, pe care se sprijină o boltă simplă. Pronaosul este marcat de pereții care sprijină arcada de la intrare. Ca anexe ale corpului principal, biserica are o veșmântărie la partea dreaptă a altarului și un pridvor la intrare, construite în același stil cu al bisericii. Clopotnița face corp comun cu clădirea Bisericii, fiind clădită pe pereții solizi ai pronaosului, construit în stil semigotic.



Biserica și cele 22 de turnulețe, sfințite de Patriarhul Nicodim

Biserica este construită din piatră și cărămidă, fiind acoperită cu piatră zincată. De departe se văd, ca niște străjeri neobosiți, cele 22 de turnulețe.

Pictura murală interioară s-a realizat prin străduința preotului Vasile Arnăutu, de către pictorul Ștefan Stroiny, între anii 1934-1935, în stil neobizantin. Pe bolta altarului este pictată Sfânta Treime, iar pe cea a naosului cei patru evangheliști și Pantocratorul. Pe pereții laterali sunt pictați diferiți sfinți și scene biblice, într-un cadru decorativ.

În anul 1935 s-a turnat cafasul și apoi s-a resfințit biserica, la 26 octombrie, de către IPS Nicodim, Patriarhul României.

Lucrări de renovare au mai avut loc între anii 2008-2010, sub păstorirea preotului Viorel Berciuc și cu cheltuiala credincioșilor. De asemenea, s-a refăcut pictura interioară și racordarea la sistemul de încălzire. Dintre preoții parohi ai acestui sfânt așezământ, amintim pe pr. Hristofor Manoilescu, pr. Vasile Arnăutu, pr. Amitroaie, pr. Grigore Diaconu și Viorel Berciuc.

Biserica ”Sf. Voievozi”, cu toată frumusețea și bogăția ei, reprezintă un adevărat monument de artă din municipiul Botoșani.









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
45

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
145

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
44

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...