Atelierele creative de confecţionat mărţişoare, proiect de succes al Muzeului de Etnografie! FOTO

Atelierele creative de confecţionat mărţişoare, proiect de succes al Muzeului de Etnografie! FOTO

În perioada 23 februarie – 5 martie 2018, Secţia de Etnografie şi Artă plastică a Muzeului Judeţean Botoşani a derulat proiectul educational intitulat "În prag de primăvară".

Plecând de la necesitatea cunoaşterii şi valorificării  patrimoniului cultural local, national şi al sud-estului Europei, au fost aduse în faţa publicului elemente ce ţin de concepţiile şi practicile întâlnite, cândva, în lumea satului, la începutul lunii martie. Considerată a fi una încărcată de energii negative, această perioadă este cea a  luptei dintre forţe adverse ale naturii, ale  iernii şi ale primăverii, ale vechiului şi ale noului an, când se desfăşura un adevărat scenariu de serbare a înnoirii timpului. 

Mărţişorul, obiect – simbol al acestei perioade, a fost, şi la această a treia ediţie a activităţii culturale “În prag de primăvară”, elementul ale cărui înţelesuri ascunse au fost descifrate, a cărui importanţă a fost reactualizată, la fel ca şi vechile practici de confecţionare şi purtare a lui,  aplicate  în cadrul atelierelor de creaţie, unde participanţii au confecţionat propriile mărţişoare  din materiale şi cu tehnici de lucru cât mai apropiate de cele folosite de săteni, în mod tradiţional.

Invitaţiei de a participa activ la acest proiect au răspuns peste 1600 de şcolari şi preşcolari, însoţiţi de părinţi, bunici şi de cadre didactice,  de la: Şcoala Gimnazială Nr. 2, Şcoala Gimnazială “Grigore Antipa”, Şcoala Gimnazială Nr. 7, Şcoala Gimnazială “Elena Rareş”, Şcoala Gimnazială Nr. 10, Şcoala Gimnazială  Nr. 11, Şcoala Gimnazială Nr. 12, Şcoala Gimnazială Nr. 13, Şcoala Gimnazială “Sfânta Maria”,  Liceul de Artă “Ştefan Luchian “, Liceul Pedagogic “Nicolae Iorga”, Grădiniţa Nr. 1, Grădiniţa Nr. 2, Grădiniţa Nr. 6, Grădiniţa Nr. 10, Grădiniţa Nr. 21, Grădiniţa Nr. 22,  Grădiniţa Seminarului Teologic Ortodox, toate din municipiul Botoşani.

"Chiar dacă derularea acestei activităţi-maraton a fost o reală provocare şi pentru noi, cei de la Muzeul de Etnografie, posibilă doar prin munca în echipă, am rămas, ca de obicei, plăcut impresionaţi de interesul şi creativitatea participanţilor, cărora le mulţumim pentru prezenţă şi pentru fidelitate şi le dorim să se bucure de o primăvară senină!", a precizat Laura Tocariu, director al Muzeului de Etnografie Botosani.  



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
160

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
561

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
225

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...