ANGAJARE DE CLOVN - Viata devine serioasa cand bufonii plang...

Cand bufonul plange, sufletul lumii se indoaie. Cand spectatorul rade, clovnul se joaca cu Dumnezeu.

Spectacolul prezentat sambata seara, in premiera, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani, a deschis fara doar si poate o Cutie a Pandorei din care au rasarit, rand pe rand, framantarile, temerile, durerile, toate chinurile unui artist menit sa traiasca in slujba spectatorilor clipa de clipa, condamnat sa isi ascunda lacrima, deziluzia, durerea, pana si moartea.

Dupa un text de Matei Visniec, ultimul scris de autor inainte de a parasi Romania, inainte de 1989, avand la baza o intamplare traita de scriitorul radautean in orasul copilariei sale, cand a trait cu ochii inocentei venirea circului, cu veselia, muzica, extraordinarul sau, actorii botosaneni si-au trait sambata seara propriul destin, propriile deziluzii, sterpele, trecatoarele si fascinantele prietenii, dar si inevitabila re-unire in fata mortii.

Ideea regizorului Volin Costin, de a-si modela personajele principale pe actrite si nu pe actori, dar pastrand in acelasi timp numele dat de autor clovnilor sai - Filippo, Nicollo si Peppino - nu face decat sa usureze drumul spectatorului catre buna-cunoastere a sufletului artistului.

Joc plastic, expresivitate dusa la extrem tocmai din nevoia de a exagera si transmite, astfel, sentimentul inutilitatii - gesturi repetate in gol, comportari maniacale, disperarea de a fi cel mai bun, cruzimea cu care isi ataca adversarul-prieten in punctele sale slabe, fie ca acestea sunt de natura psihica, artistica sau fizica - nu fac decat sa oblige publicul sa asiste la aspecte chinuitoare din viata de dincolo de scena.

Cele trei actrite, de care de altfel depinde intreg spectacolul, sunt Cristina Ciofu, Gina Patrascu si Andreea Motcu. Regizorul a mizat pe capacitatea fiecareia dintre ele de a-si contrui un personaj credibil tocmai bazandu-se pe constitutia, capacitatile si pe acumularile anterioare.

Apelul la instrumentele muzicale, violoncel si vioara, Cristina Ciofu si Gina Patrascu dovedind reale momente de virtuozitate artistica, a oferit o alta imagine a artistului, o completare fericita a talentului actoricesc de care niciuna dintre fete nu duce lipsa.

Rautatile, concurenta dura, nemiloasele replici aruncate cu rolul de a-si intimida adversarul transmit un sentiment de onestitate, de lupta pe fata, de defulare, in fapt, a fiecaruia in fata celuilalt. Pentru ca totul dispare in momentul magic al spectacolului: Circul.

Circul care vine de niciunde, unde nu te astepti, Circul care nauceste, ameteste, fascineaza si dispare. O scena memorabila reusita de Volin Costin impreuna cu coregrafa Victoria Bucun. Muzica, veselie, farmec, personaje pitoresti - intrupate de Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunza, Ovidiu Ivan. Toate sustinute de mingile uriase, de culori diferite, aruncate in sala. Circul devine, astfel, al tuturor, depasind spatiul de spectacol si rigorile scenei. Publicul devine personaj, traind aceleasi bucurii ca ale actorilor-clovni.

Un moment care se incheie antologic, Volin Costin apeland la scena finala din Circul, cu Charlie Chaplin. O idee care vorbeste despre singuratate, despre conditia artistului, despre latura sa umana.

Circul este, de fapt, liantul care ii impaca pe cei trei clovni, care le aminteste despre frumusetea artei, despre ei, despre eeiiii, cum eram noi odata!. Ii curata de incrancenarea competitiei, de aici si pana la final publicul asistand, de fapt, la adevarata auditie pe care fetele o dau nu in fata cui se pregatisera, ci in fata Mariei Sale spectatorul.

Finalul spectacolului este impresionant. Peppino, interpretat de Andreea Motcu, clovnul care se tine de farse dar caruia farsa ii este fatala, are parte de o iesire din scena memorabila: aplauzele la scena deschisa, intr-un dans de dincolo de moarte, dar care se inscrie perfect in eleganta, rafinamentul si duiosia artistica a intregii povesti.

Un spectacol care a beneficiat de o buna distributie, de o bine aleasa coregrafie, cu mici scapari in intamplari putin alunecate, cu cateva momente inutil prelungite, dar care este posibil sa fi avut rolul de a starni si pregati publicul. Pentru ca, pana la final, actorul si spectatorul au simtit ca asteapta, din nou, Circul, regizorul transformand insa momentul final intr-unul de incarcatura artistica si de simbol.

Angajare de clovn este, de departe, un punct luminos in viata actorilor de la Teatrul Mihai Eminescu si, implicit, in viata artistica a Botosanilor. Iar publicul, care a umplut sala, a rasplatit pe deplin cu aplauze.

Duminica seara, la aceeasi ora 19.00, va puteti reintalni cu Angajare de clovn, un spectacol dupa care viata devine serioasa tocmai pentru ca... si bufonii plang. 


ANGAJARE DE CLOVN, de Matei Visniec

         Regia artistică: Volin Costin.
         Mişcarea scenică: Victoria Bucun.
         Ilustraţia muzicală: Iurie Andronic.
         Scenografia: Mihai Pastramagiu.
         În distribuţie: Cristina Ciofu, Gina Patraşcu , Andreea Moţcu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Ovidiu Ivan .
 
 
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cardurile pentru alimente vor fi reîncărcate în luna decembrie: Cine sunt beneficiarii!

astăzi, 20:15

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță că, în luna decembrie, aproximativ 2,6 milioane de români vor beneficia de o nouă tranșă de 250 de lei pentru achiziționare...

Festival de datini și obiceiuri de iarnă cu invitați din zona Moldovei, în Piața Revoluției din Botoșani!

astăzi, 19:15

„Suntem încântați să anunțăm că pregătirile pentru festival sunt în plină desfășurare! Evenimentul, care va celebra tradițiile și obiceiurile noastre de iarnă, va a...

ANSVSA: Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă normele sanitare de sacrificare a porcilor și de depozitare a cărnii!

astăzi, 18:30

Inspectorii atrag atenţia că în gospodărie porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”, iar vânzarea cărnii este interzisă. Inspectorii mai recomandă exam...