A murit actorul şi regizorul Ion Cojar

A murit actorul şi regizorul Ion Cojar

 ION COJAR  

Actorul şi regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă, în dimineaţa zilei de duminică, la vârsta de 78 de ani, la spitalul "Profesor Dr. Agrippa Ionescu" din Capitală, unde era internat de mai multe luni, suferind şi de maladia Parkinson, au declarat pentru NewsIn apropiaţi ai regizorului.

Ion Cojar fusese internat în spital, după ce, în urma unui accident, a suferit o fractură de col femural.

"Este o mare pierdere pentru toţi oamenii de teatru din România. Ion Cojar, ca profesor, a format foarte multe generaţii de actori şi regizori, a fost director la Teatrul Naţional. Senzaţia imediată este că a plecat mult prea repede dintre noi. Anul trecut pe vrmea asta repetam împreună cu el pentru o piesă pe care nu a mai apucat să o termine deoarece s-a îmbolnăvit", a declarat actorul Florin Zamfirescu, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale.

Potrivit acestuia, Ion Cojar suferea de o formă progresivă de Parkinson, agresivă. "A fost marcat de decesul soţiei sale, actriţa Raluca Zamfirescu, în urmă cu câteva luni.

Pe fondul acestei boli, în urmă cu trei luni s-a împiedicat de covor, a căzut şi şi-a dislocat şoldul. De atunci a fost internat. L-am vizitat de câteva ori la spital şi nu înţelegeam ce vorbeşte. Ne aşteptam la asta, într-un fel", spune Zamfirescu.

Moartea "celui mai mare teoretician al teatrului pe care l-am avut" este o mare pierdere pentru tot teatrul românesc, spune actorul Dan Puric, care ar fi urmat să joace în stagiunea 2009-2010 în piesa regizată de Ion Cojar la Teatrul Naţional Bucureşti, "Idolul şi Ion Anapoda".

"Pentru teatru, el este cel care a ţinut zona de ştiinţa teatrului la cel mai înalt nivel", a adăugat Dan Puric. Născut pe 9 ianuarie 1939, Ion Cojar a urmat cursurile Facultăţii de Regie şi Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Până în 2000, a fost profesor universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiști după ce l-a lovit grav pe un bărbat de 72 de ani!

Marţi, 18 Iunie 2024
112

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au emis vineri, 14 iunie 2024, ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de...

Ministrul Sănătăţii recomandă asistenţilor medicali şi medicilor frecventarea cursurilor de comunicare

Marţi, 18 Iunie 2024
106

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila consideră că asistenţii medicali şi chiar medicii ar putea să urmeze cursuri de comunicare necesare în interacţiunea cu pacienţii şi aparţinăto...

Anchetă într-o comună din Botoșani după moartea în condiții suspecte a unui copil de 7 ani!

Marţi, 18 Iunie 2024
926

Odată ajuns acasă, după câteva ore, copilul a avut o serie de convulsii și a murit. Polițiștii au deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, și așteaptă rezultatele necro...