70 de ani de teatru de păpuși, la Botoșani

70 de ani de teatru de păpuși, la Botoșani

Astăzi, 1 mai, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” împlinește 70 de ani de la înființare. La început se numea „Cravata Roșie”, ulterior instituția de cultură schimbându-și numele.

Teatrul „Vasilache” a luat ființă pe 1 mai 1953, iar de-a lungul anilor a pus în scenă numeroase spectacole dedicate atât prichindeilor, cât și adolescenților, dar și celor mai mari. Rolul său este unul activ în educarea spiritului dragostei pentru frumos a celor mici, dar și la promovarea artei spectacolului și a valorilor culturale românești în țară și peste hotare.

Sutele de spectacole puse în scenă, nenumăratele turnee efectuate, participarea încununată de succes la festivalurile naţionale și internaţionale din ţară şi din străinătate, au făcut din instituţia botoşăneană un nume de referinţă pentru teatrul pentru copii din România şi nu numai.

Realizările deosebite pe care Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” şi le-a trecut în palmares, se datoresc managerilor care de-a lungul celor şapte decenii de activitate au condus instituţia, şi desigur actorilor, cei care, prin munca depusă și dăruirea de care au dat dovadă au contribuit în mod direct la existența, dar și la evoluția îndrăgitului teatru pentru copii și tineret.

Printre spectacolele puse în scenă se numără „Legenda Cetății Neamțului”, „Scufița roșie”, „Nelu Gâscă Nelu”, „Cei trei purceluși”, „Rămășagul lui Păcală”, iar primul spectacol jucat de actorii instituției este „Micul Gâscănel”, în 1953. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Dezbatere pe tema antreprenoriatului și a tinerilor care fug de Botoșani, organizată de PNL Botoșani! (galerie foto)

Marţi, 21 Mai 2024
181

În sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia a avut loc, marți după-amiază, o conferință dedicată tinerilor și antreprenorilor din Botoșani. Conferința a fost moderată de ...

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1205

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
692

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...