70 de ani de teatru de păpuși, la Botoșani

70 de ani de teatru de păpuși, la Botoșani

Astăzi, 1 mai, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” împlinește 70 de ani de la înființare. La început se numea „Cravata Roșie”, ulterior instituția de cultură schimbându-și numele.

Teatrul „Vasilache” a luat ființă pe 1 mai 1953, iar de-a lungul anilor a pus în scenă numeroase spectacole dedicate atât prichindeilor, cât și adolescenților, dar și celor mai mari. Rolul său este unul activ în educarea spiritului dragostei pentru frumos a celor mici, dar și la promovarea artei spectacolului și a valorilor culturale românești în țară și peste hotare.

Sutele de spectacole puse în scenă, nenumăratele turnee efectuate, participarea încununată de succes la festivalurile naţionale și internaţionale din ţară şi din străinătate, au făcut din instituţia botoşăneană un nume de referinţă pentru teatrul pentru copii din România şi nu numai.

Realizările deosebite pe care Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” şi le-a trecut în palmares, se datoresc managerilor care de-a lungul celor şapte decenii de activitate au condus instituţia, şi desigur actorilor, cei care, prin munca depusă și dăruirea de care au dat dovadă au contribuit în mod direct la existența, dar și la evoluția îndrăgitului teatru pentru copii și tineret.

Printre spectacolele puse în scenă se numără „Legenda Cetății Neamțului”, „Scufița roșie”, „Nelu Gâscă Nelu”, „Cei trei purceluși”, „Rămășagul lui Păcală”, iar primul spectacol jucat de actorii instituției este „Micul Gâscănel”, în 1953. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Campanie derulată la Spitalul din Botoșani, pentru depistarea timpurie a cancerului. „Să nu mai ajungă pacientul când tumora este avansată” (video)

Vineri, 23 Februarie 2024
724

Numărul mare de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de-a lungul anilor, dar și faptul că vârsta pacienților îmbolnăviți a scăzut, îi determină pe specialiști să orga...

Încă o secție a unui spital din Botoșani a intrat în colaps. „...a cerut transferul din motive personale” (video)

Joi, 22 Februarie 2024
1911

Pe lângă deficitul de medici întâlnit la Serviciul de Radiologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, și Secția de Neurochirurgie a intrat î...

Spitalul „Mavromati” din Botoșani, deficitar și la medicii stomatologi. „Condiția este să fiu de gardă...” (video)

Joi, 22 Februarie 2024
598

Criza personalului medical se resimte și pe Compartimentul de Stomatologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. Pe această secție activează doi medici, dintre car...