Reprezentanții organizațiilor județene ale USR și PLUS din Botoșani s-au întrunit, miercuri, în foișorul mare al Parcului „Mihai Eminescu”, unde au organizat un eveniment dedicat lansării candidaților pentru principalele funcții de conducere din județ. Una dintre ideile cheie în jurul cărora s-au centrat prelegerile politicienilor, este o posibilă alianță USR-PLUS-PNL pentru localele din 27 septembrie, în ceea ce privește județul Botoșani.
Au fost reiterați și prezentați canditatul pentru președinția Consiliului Județean (CJ), în persoana lui Andrei Drancă, liderul USR Botoșani, candidatul pentru Primăria municipiului Botoșani, respectiv Marcel Gheorghiță, vicepreșdinte USR Botoșani, împreună cu listele consilierilor locali și județeni propuși din partea Alianței USR-PLUS, fuziune care va funcționa după principiul 3/1, cu mici excepții, la nivelul unităților administrativ-teritoriale din Botoșani, potrivit lui Drancă.
La lansarea candidaților a fost prezent și un invitat special: Mihai Botez, deputat USR de Vaslui, care a părut foarte implicat pentru bunul mers al evenimentului, urmat de o conferință de presă.
Acesta a motivat venirea sa la Botoșani prin prisma experienței și energiei pe care voia să o dea mai departe, parafrazându-l pe deputat.
„Am ales să vin la Botoșani, și vin regulat, pentru că îi cunosc pe Andrei Drancă și pe Marcel Gheorghiță, liderii acestui partid, îi știu de multă vreme, și am ales să împărtășesc din experiența și din energia mea. Am pornit și unii, și alții, și la Vaslui, și la Botoșani, și oriunde în țară, cu câțiva membri. Lucrurile au evoluat foarte mult, aș spune. Și astăzi putem să venim cu o ofertă electorală locală către botoșăneni, către vasluieni, oriunde. S-a semnat protocolul de alianță între USR și PLUS, iar acest lucru mă bucură, pentru că ambele au un ADN similar, ne dorim aceleași lucruri și luptăm pentru depolitizare și pentru meritocrație”, a spus Mihai Botez în debutul conferinței.
De altfel, deputatul s-a arătat interesat de fiecare detaliu și cuvânt rostit de către ceilalți vorbitori ai organizațiilor, transmițând, prin semne și mimică a feței, „calificative” subînțelese și părând să coordoneze luările de cuvânt. Președintele USR Botoșani a spus însă că rolul invitatutului nu a fost să dirijeze sau să supravegheze activitatea botoșănenilor, acesta anunțând că vine la Botoșani „random, azi-noapte, fără nimic stabilit în prealabil, doar din buna plăcere”, potrivit lui Drancă.
Procesul de desemnare a candidaților pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din județ a fost unul dificil, după cum au semnalat liderul USR și lidera organizației PLUS Botoșani, Magda Oleniuc.
„Vorbim despre oameni foarte buni, ce este drept, nici nu am avut foarte multe întrevederi, iar procesul a fost unul destul de încărcat, greoi. Dar e finalizat. Am discutat absolut toate candidaturile, la nivel de alianță, pe absolut toate UAT-urile și am ajuns, credem noi, la cea mai bună soluție pentru alianță”, a menționat Oleniuc.
„În principiu, s-a mers pe un raport 3-1, 3 pentru USR, însă sunt și mici excepții, și candidați în paralel în anumite situații”, a completat Andrei Drancă.
Pe prima poziție pe lista Consiliului Județean se află Ady Hobjilă, antreprenor și fost ziarist, iar pe prima poziție pe lista de consilieri locali ai municipiului Botoșani se află Magda Oleniuc, economist și jurist. Lista de consilieri județeni propuși de Alianța 2020 este completată de Tudor Sîrbu, Cristina Lăcătușu și Bogdan Marciuc, iar cea pentru Consiliul Local al municipiului Botoșani este completată de Raluca Curelariu, Mihaela Axinte și Doru Burlacu.
Acestora li se adaugă alți 47 de candidați pentru tot atâtea unități administrativ-teritoriale din județ, validați în această săptămână de USR-PLUS.
Lista candidaților a tot suferit modificări, inclusiv după migrarea a șase membri USR către PSD, de acum mai bine de o săptămână.
Alianță cu PNL luată în calcul la locale
Întrebat despre o posibilă aliere cu un alt partid pentru stabilirea unor candidați comuni ai Alianței și ai unei alte organizații la locale, liderul USR Botoșani a explicat că asemenea discuții există cu PNL.
„Au fost discuții și sunt discuții pentru un candidat unic de dreapta la CJ, dar sunt doar la stadiul de discuții, nu am concretizat nimic. Noi am văzut în turul II la prezinețiale că, unindu-ne, am reușit să schimbăm culoarea județului, și acesta e factorul care cumva ne-a adus la discuție. Pentru că știm că, oarecum , cu PNL am putea să schimbăm județul, dar nu e nimic concretizat, deocamdată suntem la nivel de discuții”, a explicat Andrei Drancă, președintele USR Botoșani.
În prezent, organizația județeană a USR numără circa 350 de membri, la nivelul județului Botoșani, existând din 2016. De-a lungul timpului, USR a fost atras în mai multe scandaluri publice, PLUS Botoșani dovedindu-se mai constant prin comparație, chiar dacă este o organizație mai mică și mai puțin vizibilă factual.