PSD are majoritate și în Consiliul Local, dar un ales la limită poate face diferența

PSD are majoritate și în Consiliul Local, dar un ales la limită poate face diferența

Partidul Social Democrat va avea puteri depline și în Consiliul municipiul Botoșani, unde a obținut majoritatea. Cvorumul deliberativ va aduna oameni din patru formațiuni politice, însă balanța puterii este una inedită.

Au fost numărate 29.204 buletine de vot valide, la nivelul municipiului Botoșani, pentru Consiliul Local. 10.697 de alegători au optat pentru lista PSD, adică 36,6%, alți 8.436 pentru PNL, care a atins un scor de 28,8%, iar 2.287 de votanți au ales lista USR PLUS, care a revendicat deci 7,83% din electorat.

Marea surpriză este Pro România, care a trecut la limită pragul electoral. Organizația a fost votată de 1.461 de oameni, ceea ce înseamnă un procent de 5,002%, cu fix un vot în plus față de necesarul de 1460 (adică 5%).

Așadar, un calcul arată că majoritatea va consta în 11 consilieri PSD, în componență adăugându-se opt liberali, doi membri USR PLUS și un reprezentant Pro România.

Astfel, ar urma să facă parte din Consiliul Local social-democrații Tamara Ciofu, Costel Lupașcu, Bogdan Buhăianu, Mircea Magdalena, Marian Murariu, Marius Buliga, Dana Lăzăruc, Mihail Tănasă, Călin Bosovici, Daniela Vicol și Marius Rogojinschi, la care se adaugă Cătălin Flutur, Costel Șoptică, Viorel Iliuță, Marius Oroșanu, Eugen Țurcanu, Cătălina Lupașcu, Cătălin Boboc, Daniel Botezatu, Andrei Amos, din partea PNL. Cvorumul ar fi completat de către membrii USR PLUS Marcel Gheorghiță și Raluca Curelariu.

Cât despre reprezentantul Pro România, chiar dacă pe prima poziție pentru CL se află Liviu Toma, el este eligibil și pentru Consiliul Județean, unde cel mai probabil va și rămâne. Locul în CL ar urma să fie revendicat astfel de următorul, adică de Narcis Ștefan.

Ineditul situației constă în posibilitatea ca puterea să fie concentrată în exact acel reprezentant al Pro România, care a câștigat cu un vot deasupra pragului de validare. Practic, dacă dreapta se aliază (PNL și USR PLUS), rezultă 11 consilieri, echivalentul numărului de social-democrați. Diferența o face astfel votul Pro România, care ar putea sau nu să se asocieze cu o formațiune sau alta, așa cum s-a întâmplat de-a lungul timpului la nivel național în speța UDMR.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Primarul asigură că 22 de tronsoane din periferia orașului devin șantiere anul acesta (video)

Vineri, 3 Februarie 2023
716

Zeci de străzi din periferia municipiului Botoșani vor intra anul acesta în procesul de modernizare, a anunțat primarul Cosmin Andrei, vineri, într-o conferință de presă.Potrivit...

Trei străzi de piatră intră în procesul de modernizare. S-a semnat contractul de lucrări (video)

Vineri, 3 Februarie 2023
998

Trei străzi din municipiul Botoșani devin șantiere luna aceasta. Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat, vineri, de primarul Cosmin Andrei și constructorii care au câștigat lic...

Percheziții într-un dosar de braconaj cinegetic; polițiștii au aplicat amenzi de 9.000 de lei

Vineri, 3 Februarie 2023
516

Polițiștii din cadrul Secției Rurale nr. 9 Vlăsinești efectuat, pe 20 ianuarie a.c., patru percheziții la adresele unor persoane din comunele Manoleasa și Mihălășeni, bănuite de practicarea...