(P) Ghidul pictorului amator – informații esențiale pentru pictura pe numere

Pictura a fost privită mereu ca pe o artă fină. Până și primii oameni au îmbrățișat acest obicei și s-au folosit de ce aveau atunci, adică de pereții peșterilor. Pe vremea aceea nu erau noțiuni de teorie, ci doar pereții peșterilor și obiectele care erau folosite pe post de pensule. Cu timpul, diverse tehnici au apărut în pictură, iar operele de artă au început să vadă lumina. De la începuturile picturii și până în ziua de astăzi, mulți artiști au apărut și au rămas în istorie drept revoluționari ai domeniului în care activau. Am ajuns de la picturile rupestre, la opere complexe care îți trezesc anumite stări interioare.

Unii oameni se nasc cu acest talent la desen, iar alții își doresc foarte mult să poată desena. Însă, partea bună este că s-a inventat pictura pe numere. Ce este ea mai exact? Gândește-te la un puzzle, doar că în loc de potrivirea pieselor, trebuie să potrivești culorile în funcție de numere pentru a obține o imagine, pictată chiar de tine. Așa că, nu ai nevoie de talent pentru a picta, ai nevoie doar de picturi pe numere pentru a-ți exersa mâna. Și poate cine știe, chiar o să ajungi un viitor Grigorescu.

În articolul de astăzi o să încercăm să îți facem o mică introducere în pictura pe numere. O să îți spunem câteva aspecte care o să te ajute la început, ca să nu înveți din greșelile tale. Dacă te gândeai să te apuci de pictat pe numere, uite câteva lucruri de notat.

Ce ai putea să pictezi?

Cum pictura pe numere implică doar umplerea golurilor cu anumite culori, înseamnă că imaginea este deja stabilită de producător. Însă, nu lua asta ca pe o barieră, pentru că ai o mulțime de variante în materie de picturi pe numere.
Există multe magazine fizice și online în care să cauți. Trebuie doar să ai răbdare. Ai o mulțime de variante, de la picturi celebre, peisaje, minuni ale lumii, animale sau mașini.

Ai grijă la culorile în exces

Tot ce este în exces nu este bun, iar asta se aplică și în cazul picturilor pe numere. Atunci când cumperi un set de pictură, acesta vine la pachet cu pensule, culori și o planșă. Acele culori sunt limitate, astfel,  trebuie să ai grijă la cantitatea folosită. Cel mai bine este ca înainte de a te apuca să iei o foaie lângă tine, să înmoi pensula în apă, apoi în culoare și să tragi o linie pe foaia de test. Așa o să îți dai seama de câtă culoare ai nevoie.

Să ai mereu un pahar cu apă lâgă tine!

Atunci când pictezi, ai nevoie ca pensula să fie mereu curată, pentru că altfel culorile o să se amestece. De fiecare dată când ai folosit o culoare, asigură-te că ai clătit bine pensula în apă. Asta este valabil și după ce termini de pictat. Dacă ai sesiuni mai lungi, ideal ar fi să schimb apa după o vreme. De la atât de multe culori, apa devine murdară și s-ar putea ca la un moment dat să murdărească foaia.

Asigură-te că închizi bine capacul de la culori

Cum am spus și mai sus, culorile sunt incluse în pachet, așa că nu-ți permiți să le irosești sau să le lași cu capacul deschis. De ce? Pentru că se vor usca și nu o să mai poți să termini opera de artă începută. Și după ce termini de pictat, asigură-te că le-ai închis bine și că le pui într-un loc ferit de lumina soarelui.

Nu uita că primele picturi sunt pentru a învăța

Nu te aștepta să îți iasă totul din prima. Uneori mai depășești marginea, iar alteori încurci culorile între ele. Stai liniștit, se poate întâmpla oricui, tocmai de asta nu te supăra că nu îți ies primele picturi perfect.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...