Una dintre cele mai semnificative provocări pe care o întâmpină mulți studenți în timpul anilor universitari este găsirea unui loc potrivit pentru a locui. În timp ce unii optează pentru căminul universitar, mulți alții aleg să se orienteze către chirie.
Dacă te numeri printre cei care sunt în fervoarea găsirii unei chirii potrivite, acest articol e pentru tine. Având în vedere creșterile de prețuri, e bine să analizezi decizia cu atenție. Tarifele pentru închirieri apartamente Iași, spre exemplu, au valori mai mari cu 10-15% față de anul trecut, în aceeași perioadă.
În acest articol ne propunem să oferim studenților 9 sfaturi importante atunci când caută chirie, pentru a fi siguri că sunt luate cele mai bune decizii atât din punctul de vedere al calității vieții, cât și al costurilor pe termen mediu-lung.
1. Stabilește-ți bugetul
Începe prin a calcula cât îți permiți să cheltuiești lunar pe chirie. Ia în considerare toate costurile, inclusiv chiria în sine, utilitățile, internetul, parcarea, asigurarea și eventualele cheltuieli de întreținere. Stabilirea unui buget clar te va ajuta să elimini opțiunile care depășesc limita financiară.
2. Alege zona dorită
Decide în ce zonă a orașului dorești să locuiești. Acest lucru ar trebui stabilit în funcție de distanța față de campus, accesul la transport public, facilitățile locale și preferințele personale. O zonă convenabilă îți va economisi timp și bani pentru transport.
3. Caută anunțuri de chirie
Aceasta s-ar putea să fie cea mai dificilă etapă, din mai multe motive. Deși sunt destul de multe platforme pentru a căuta apartamentul sau garsoniera dorită, deseori anunțurile sunt incomplete, pozele nu reflectă realitatea, iar la telefon poți afla de niște condiții deloc avantajoase pentru tine. În cele din urmă, sfârșești prin a pierde o grămadă de timp doar ca să elimini din variantele disponibile pe cele care nu sunt întru totul corecte. O soluție pentru a salva timp, nervi și energie e să apelezi la ajutorul unei agenții imobiliare profesioniste.
4. Vizitează locuințele
După ce ai selectat, singur sau cu ajutorul agentului imobiliar, locuințele care par a fi cele mai apropiate de cerințele tale, e timpul să le vizionezi. Acest pas îți permite să evaluezi condițiile reale ale proprietății, să verifici facilitățile, să descoperi ce se află în vecinătate și să te asiguri că este compatibilă cu nevoile tale.
5. Evaluează contractul de închiriere
Citește cu atenție contractul de închiriere. Asigură-te că înțelegi termenii și condițiile, inclusiv chiria lunară, perioada contractului, politica de depozit și eventualele restricții. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să le adresezi proprietarului sau agenției imobiliare.
6. Verifică istoricul proprietății
Un aspect pe care puțini oameni îl iau în calcul când caută chirie este să întrebe despre istoricul proprietății, inclusiv eventualele probleme de întreținere sau reparații majore. În acest mod, poți anticipa și evita surprizele neplăcute sau poți avea la îndemână tot ce trebuie pentru a le rezolva, astfel încât să nu te trezești într-o situație critică tocmai când ai cele mai importante examene.
7. Interacționează cu proprietarul
Discută de la început cu proprietarul pentru a stabili modul de soluționare a unor probleme administrative și care țin de îngrijirea generală a clădirii și a apartamentului. Spre exemplu, clarifică cine e responsabil cu plata fondului de rulment și a sumelor din întreținere care țin de reparații făcute la bloc în diverse perioade.
8. Asigură-te că iei o decizie informată
După ce ai analizat toate aceste aspecte, știi că iei o decizie informată. Alege locuința care se potrivește cel mai bine bugetului, nevoilor și preferințelor tale, a cărui proprietar a fost deschis să stabilească toate aspectele de interes pentru tine.
9. Încheierea contractului
Dacă ești mulțumit de tot, încheie contractul de închiriere. Asigură-te că toate detaliile convenite sunt reflectate în scris și că înțelegi fiecare aspect. Dacă întâmpini dificultăți, discută cu agentul imobiliar sau, dacă nu ai apelat la un profesionist, cu cineva care se pricepe.
Ca student, e important să ai siguranța locuinței și condițiile optime pentru a studia. Este o perioadă a vieții în care te confrunți atât cu limitări financiare, cât și cu cele care țin de timp. Prin urmare, alocă o perioadă suficientă încât să studiezi bine piața sau apelează la ajutorul unei agenții pentru care ai recomandări bune. Astfel, vei ști că iei cea mai bună decizie raport calitate-preț, pe termen lung. Asigură-te că explorezi multiple opțiuni, că citești și înțelegi în detaliu termenii contractuali și că alegi cu atenție locuința care îți va oferi o experiență confortabilă și agreabilă pe parcursul anilor universitari.