VIDEO: Primarul spune că a fost amenințat cu plângeri penale pe tema renunțării la proiectul de reabilitare a infrastructurii de tramvai

VIDEO: Primarul spune că a fost amenințat cu plângeri penale pe tema renunțării la proiectul de reabilitare a infrastructurii de tramvai

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, susține că a întâmpinat „o serie de amenințări cu plângeri penale” în ceea ce privește renunțarea la proiectul de reabilitare a infrastructurii pentru tramvai și intenția de asfaltare a străzilor afectate de liniile degradate.

Edilul a expus pe larg, într-o conferință de presă desfășurată miercuri, motivele pentru care proiectul nu are „niciun orizont de finalizare”, arătând spre fosta administrație, care nu s-ar fi preocupat de urgentarea procedurilor necesare implementării.

Sumarul declarațiilor:

„Ne interesează ce se întâmplă cu transportul public local. Intenționez să reabilitez strada Primăverii, dar din păcate am întâmpinat o serie de amenințări, plângeri, din partea celor care își doresc cu orice preț să împiedice aceste lucrări. Am văzut și în spațiul public amenințări cu plângeri penale, cu verificarea documentelor, cu orice, numai să nu reabilităm strada Primăverii, să scoatem dalele de tramvai”.

„Acest proiect este serios amenințat și nu mai poate fi realizat până în decembrie 2023, când este ultimul termen de decontare a situațiilor de plată pentru finanțări europene”.

„Contractul pentru reabilitarea infrastructurii pentru tramvaie a fost pentru una din linii pe 24 decembrie 2019. Nu s-a întâmplat nimic până am depus jurământul pe 27 octombrie 2020. După ce am preluat acest mandat, am organizat licitații, care nu s-au finalizat cu declararea unui câștigător, motivat de faptul că au crescut prețurile la materiale. Iar atunci când după două licitații unde nu am avut ofertanți, am avut posibilitatea să facem negociere directă în care ofertanții au venit și au dat valorile peste suma estimată, astfel am constatat că avem nevoie de suma de 60 de milioane de lei, suma care a crescut de la acea licitație și astăzi am ajuns în imposibilitatea de a implementa acest proiect, care a stat un an de zile în sertarul domnului Flutur și nu s-a întâmplat nimic. L-am preluat și am organizat cât de repede licitații pentru a nu pierde banii europeni”.

„Dar acești bani europeni nu mai reprezintă un beneficiu pentru municipiul Botoșani. De la o cofinanțare de2% am ajuns astăzi în situația în care și cu alte proiecte europene în care să cofinanțăm cu un procent foarte mare. O mare parte dintre botoșăneni s-au declarat nemulțumiți de acest tip de mijloc de transport, adică tramvaiele. Riscăm să rambursăm și banii pe care i-am decontat din fonduri europene, pentru că acest proiect ar fi fost declarat în decembrie 2023 nefuncțional”.

„Pentru lucrările efective am avea aproximativ un an de zile. Un an de zile pentru 17 km de infrastructură pentru circulația tramvaielor reprezintă lucrări greu de realizat chiar și pentru o firmă puternică, care s-ar putea mobiliza. Nemaivorbind și de cofinanțarea pe care municipiul Botoșani nu o are sau dacă ar putea realiza un credit ar însemna să renunțăm la alte proiecte pentru oraș”.

„Avem proiecte depuse pentru care vom avea nevoie de cofinanțare pentru reabilitarea instituțiilor publice, școli, grădinițe, pentru tot ceea ce înseamnă lucrări edilitare în municipiul Botoșani. Nu pot sacrifica tot bugetul municipiului Botoșani pentru un singur proiect care nu poate fi realizat și pentru care riscăm să dăm înapoi și banii europeni nemaivorbind de împrumutul pe care ar trebui să îl contractăm”.

„De la momentul semnării până la momentul achiziției, dacă ar fi fost altă strategie și nu licitarea proiectării și execuției la pachet, poate astăzi discutam în alți termeni și am fi avut un constructor în șantier, care cerea doar mici indexări pentru materialele de construcție și pentru manoperă. Dar a fost întârziat cum au fost întârziate și celelalte, iar licitațiile organizate nu au avut câștigători”.

„Doar pentru că avem un proiect semnat cu fonduri europene nu înseamnă că putem da foc orașului. Să blocăm toți banii în două șantiere, care nu au niciun orizont de finalizare”.

„Mai mult, un proiect început foarte prost în care putem avea doi constructori. Unul pe linia 101 și unul pe linia 102. Un constructor cu un model de stâlp pe o parte și un constructor cu un alt model de stâlp, pe altă parte. Municipiul Botoșani a avut o finanțare de aproximativ 40 de milioane de euro, finanțare care nu ne-a mai fost suficientă, motivat și de diferența de curs valutar. Am pierdut milioane de euro din diferența de curs valutar de la momentul semnării până la momentul demarării licitațiilor, pentru că așa s-au mișcat lucrurile. Aceasta a fost strategia”.

„Îi solicit domnului Flutur să răspundă la această întrebare și să spună: de ce nu a făcut mai repede procedurile și ce a făcut patru ani de zile? Nu am vrut să vorbesc despre greaua moștenire, dar sunt nevoit să intervin deoarece în spațiul public sunt aruncate o serie de acuze și informații false pe care botoșănenii nu trebuie să le creadă”.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta