Un botoșănean a trimis o sesizare Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) și direcției județene subordonate acestuia, prin care s-a plâns despre modalitatea în care se efectuează lucrările din cadrul proiectului de implementare a rețelei de canalizare. Primarul spune că atitudinea survine ca urmare a campaniei electorale.
Potrivit acestuia, în comuna Dângeni s-a creat un disconfort considerabil pe drumurile publice, tronsoanele au fost afectate de săpături, iar lucrările se desfășoară neconform.
„În urma tranzitarii localității Dangeni, județul Botoșani, am constatat următoarele: lucrările de aducțiune apă și canalizare se execută haotic și fără semnalizarea acestora, carosabilul din localitate a fost degradat și nu s-a depus nici un efort pentru remedierea acestuia, conducta de apă a fost montată fără execuția patului de nisip aferent, compactarea straturilor de umplutură nu s-a realizat căminele de branșament au fost dislocate de la poziție”, a scris Gigi Dediu în sesizare, atașând fotografii ilustrative pentru stadiul lucrărilor.
Contactat de Știri.Botoșani.Ro, primarul comunei Dângeni contrariază parțiale cele susținute de către reclamant, explicând că „primarul este ultimul care semnează, la recepție, restul sunt puse în sarcina executantului”, dar și că problemele semnalate au fost create de condițiile meteorologice nefavorabile.
„Noi ne aflăm în ultima etapă a proiectului, unul de anvergură, vorbim totuși despre zeci de kilometri de conductă. Încă nu am ajuns la partea de infrastructură, iar lucrările sunt întârziate de condițiile meteorologice. Acumulările mari de apă, avem chiar și undeva la 200 de litri pe metru pătrat, adâncesc denivelările, chiar modifică dimensiulile și locurile săpăturilor deja efectuate până la acest val de ploi torențiale. Despre compactare, oricum nu se putea face perfectă, 100%, cu un compactor manual, dacă suntem rezonabili, însă finalitatea va fi una bună, noi ne străduim să realizăm acest proiect. Nu cred că a rămas vreo groapă nesemnalizată, iar ceea ce reclamă acest cetățean în mod sigur ține de lucrările care sunt în curs sau care mai trebuie executate de acum, în ultima etapă de implemenatre”, a rezumat Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni.
Totodată, edilul susține că este vorba despre un val de reproșuri și de sesizări depuse de către o serie de locuitori ai comunei, însă explicația, spune el, este apropierea alegerilor locale, privind atitudinea reclamanților drept o armă de discreditare politică survenită în context preelectoral.
„E campanie electorală. Știți că eu așa pățesc mereu, ba mi se incendiază ceva, ba mă acuză unii de altceva. Eu unul sunt 100% convins că este vorba despre reacții ale unor cetățeni survenite ca urmare a campaniei electorale, în ultima vreme apar tot mai multe plângeri la adresa mea, inclusiv la Poliție, la Parchet. Cert este că cei care denunță, văd numai gropile, care este imposibil să nu fie semnalizate, apropo, gropi care apar inevitabil din cauza fenomenelor meteo, dar pot fi remediate aceste probleme. Ei nu văd proiectul în totalitatea sa, că sunt totuși 16 milioane de euro aduși în comună, ori în alte comune de ani de zile se derulează proiecte de canalizare chiar mai mici. Eu unul chiar am și suplimentat din rezerve acest șantier, pentru că mulți au venit abia aproape de fine să spună că vor și ei canalizare, deși acum doi ani, înainte să fie demarat, am întrebat clar pe fiecare dacă dorește sau nu. Ei bine, eu dacă sunt vinovat de ceva, îmi asum și încerc să fac lucrurile cât pot eu mai bine”, a mai explicat Rotundu.
Atașăm, în continuare, fotografiile trimise de către reclamant către ISC.