Desi inca sunt destule case fara acoperis si mai este destul de mult de lucru, Tariceanu s-a aratat foarte multumit de stadiul lucrarilor, dand asigurari ca noile locuinte se vor finaliza pana la 1 decembrie, data limita anuntata de autoritati.
Stadiile de constructie sunt avansate si chiar daca domnul primar sau domnul viceprimar nu mi-au garantat ca pana la 1 decembrie vor fi gata, va spun eu ca asa cum arata lucrarile sunt gata toate casele pana la 1 decembrie. I-am anuntat ca vor primi un ajutor suplimentar de materiale si manopera, fata de proiectul initial, care era constructia de case la rosu, sa permita in plus realizarea pardoselii, a tencuielilor interioare, a termoizolatiei exterioare, pentru imbunatatirea confortului termic, a spus Calin Popescu Tariceanu.
Seful Guvernului s-a aratat si foarte generos, anuntand ca sinistratii vor mai primi si cate o soba si un frigider:
Sunt 1414 case care sunt reconstruite complet si inca aproximativ 600 de case care au fost afectate si reparate partial. Deci in total 2000 de case vor primi aceste ajutoare. In plus, am hotarat pentru fiecare familie sa le dam un ajutor suplimentar, o soba, un frigider si lenjeria si asternuturile pentru saltele.
Resursele financiare?
Tariceanu sustine ca sunt bani la bugetul de stat pentru aceste ajutoare suplimentare.
Efortul bugetar este suportabil, avand in vedere ca am strans foarte multi bani, au fost donatii, contributii din partea angajatilor din administratia centrala, avem multi oameni care au contribuit si banii acestia au fost chibzuiti. Cea mai mare parte a cheltuielilor pentru case sunt alocati de la bugetul de stat, dar din banii stransi dam aceste obiecte de care am spus, a mai precizat primul ministru.
Bani insuficienti
Declaratiile pline de optimism l-au surprins oarecum pe primarul comunei Radauti Prut cel care a afirmat ca situatia nu este chiar roza.
Sumele alocate pentru manopera sunt destul de mici, la fel si pentru materiale. O casa facuta la rosu constituie cam 40% din total valoare. Ar mai trebui inca vreo 60% ca sa poata fi finalizate aceste case si date in folosinta pentru cetatenii care urmeaza sa se mute. Ca sa poata fi terminate aceste case si sa corespunda, ar mai trebui circa 300 de milioane de lei. Suntem multumiti de ceea ce a spus domnul prim ministru, este un pas inainte, dar nu suficient pentru a fi la cerintele noastre. Guvernul ne-a promis ca ne mai aloca inca 45 de milioane. Este o suma infima fata de ceea ce ne trebuie noua. Daca vremea ne va ajuta eu cred ca oamenii se vor muta pana la 1 decembrie, a spus primarul comunei Radauti Prut, Viorel Nichiteanu.
Si totusi!
Bani exista la nivel local, numai ca primarul Viorel Nichiteanu nu i-a spus primului ministru ca are fonduri, incercand astfel sa mai obtina niste bani de la bugetul de stat.
Mai avem o suma de bani din sponsorizari, pe care nu am vrut sa o declaram domnului prim ministru, ca sa vedem ce poate da dansul si apoi sa intervenim noi. Ultimul pas il facem noi. Sunt bani din donatii, sunt bani de la bugetul local al comunei Radauti Prut, de la Consiliul Judetean. Daca ii spuneam premierului ca avem bani, dansul nu mai venea cu nimic, a declarat Viorel Nichiteanu.
Cu toate acestea, sansele ca persoanele sinistrate sa se mute in noile locuinte sunt mici. Casele ar putea fi ridicate pana la 1 decembrie, numai ca e greu de crezut ca oamenii vor putea locui in ele, la cum arata in momentul de fata.