Școlile „verzi” dintr-o comună de la granița de nord a României. Ce economie uriașă fac la utilități

La Pomârla, o comună din județul Botoșani de la granița cu Ucraina, autoritățile locale au hotărât să treacă toate școlile pe energie verde. Clădirile sunt încălzite cu pompe geotermale, iar în cel mai scurt timp vor beneficia şi de panouri fotovoltaice. Edilii preconizează că economiile la utilități vor fi de aproape 80%, precizează Adevărul.ro.

În comuna Pomârla sunt trei şcoli şi două grădiniţe la o populaţie de 2.600 de locuitori, iar autorităţile locale au decis să investească masiv în sistemul educaţional. Toate şcolile şi grădiniţele au fost reabilitate şi dotate la standarde europene cu fonduri obţinute, prin programe europene sau guvernamentale, încă de acum trei ani. În total, s-au folosit peste trei milioane de lei pentru modernizarea completă a şcolilor. Acestea au dotări educaţionale moderne, inclusiv videoproiectoare, dar şi mobilier nou.

 

„În această parte de ţară, fără educaţie nu faci mare lucru. Trebuie să investim şi să oferim o şansă şi copiilor din mediul rural la condiţii educaţionale moderne. Până la urmă, şi de noi depinde”, spune Dumitru Chelaru, edilul din Pomârla.

Școlile încălzite cu energie geotermală  

Pe lângă modernizarea şcolilor, edilii din Pomârla s-au gândit să investească şi în sisteme moderne de utilități, revoluționare pentru acest colţ de ţară. Primarul din Pomârla spune că încă din 1996 a văzut cum funcționează sistemele pe bază de energie geotermală în ţările nordice. Abia acum doi ani a reușit să găsească finanțare pentru a trece toate școlile şi grădinițele pe încălzire eco.

Mai precis, este vorba despre pompe de căldură care folosesc energia termică a pământului sau a apelor subterane şi o transformă în agent termic.

„Folosim instalații pe principiul apă-apă şi sol-apă. Extragem căldura fie din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime, acolo unde temperatura solului este constantă, fie din apele subterane unde apa are 10-11 grade. Cu un kilowat electric obţinem 5-6 kw termici”, explică primarul din Pomârla.

Inclusiv Liceul Tehnologic „Anastastie Başotă”, din comună, este încălzit tot cu pompe geo-termale de mare putere.   

În plus, prin PNRL, a fost depus un nou proiect de finanţare pentru ca două dintre cele trei şcoli ale comunei să fie dotate cu panouri fotovoltaice performante. Autorităţile spun că vor să asigure şi energia electrică din surse sută la sută ecologice. Pe baza calculelor făcute, economia la bugetul local cu utilităţile pentru şcoli ar ajunge la 80%.

„Noi deja facem o economie considerabilă cu pompele de căldură. Cu panouri fotovoltaice performante putem ajunge la o economie de 80%”, adaugă edilul din Pomârla.

În plus dispensarul, Palatul copiilor şi chiar sala de sport vor trece toate pe pompe de căldură şi, unde este posibil, pe panouri fotovoltaice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cadrele didactice ar putea rezerva catedra sau postul pe cel mult 5 ani consecutivi, pe perioada în care ocupă o funcție publică!

astăzi, 12:15

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, 12 mai, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei...

Botoșănean reținut după ce a fost depistat băut la volan, de două ori!

astăzi, 11:01

La data de 13 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 40 de ani, din comuna Viișoar...

USV Iaşi lansează un proiect educaţional unic, o nouă șansă pentru tinerii fără Bac!

astăzi, 10:45

Prin proiectul „Fii şi tu primul”, 189 de tineri fără diplomă de Bacalaureat vor fi sprijiniţi să revină pe traseul educaţional şi să îşi continue studiile universitare. D...