Scanarea laser tridimensională a beciurilor din Centrul Istoric al municipiului Botoșani devine realitate

Scanarea beciurilor din Centrul Istoric al municipiului Botoșani va deveni în cel mai scurt timp realitate după ce Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani a scos la licitație această operațiune.

Anunțul a fost publicat pe SEAP, platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, și presupune scanare profesională subterană a întreg centrului istoric din municipiul Botoșani.

Dacă în urma scanării se confirmă că toate catacombele din centrul municipiului formează un labirint subteran, municipalitatea își dorește accesarea de noi finanţări pentru valorificarea lor turistică.

Valoarea totală estimată a lucrării este evaluată la 186334.05 ron, și este împărțită pe mai multe activități, respetiv fotografierea aeriană a perimetrului și generarea fotogrametrică a modelului suprafeței și a ortofotoplanului, georeferențierea modelului suprafeței și a imaginii aeriene ortorectificate, efectuarea de imagini panoramice de la sol pentru fiecare punct de interes, scanarea laser tridimensională a beciurilor accesibile și generarea norului de puncte, scanarea geofizică noninvazivă folosind tehnologia GPR – Ground Penetrating Radar, prin utilizarea a două antene de frecvențe diferite ( interval 200 Mhz – 1000 Mhz) în vederea identificării posibilelor căi de comunicații dintre beciuri, dar și realizarea unei hărți interactive a perimetrului scanat precum și realizarea unui tur virtual al perimetrului scanat. De asemenea se va întocmi un raport științific cu privire la rezultatul scanării realizate.

Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani a scos la licitație această activitate după ce a devenit partener în cadrul proiectului "Back to Our Common Roots" ("Întoarcere la rădăcinile noastre comune"), nr. de referință 2 SOFT/2.1./133, implementat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.

Liderul de parteneriat în cadrul acestui proiect este UAT Municipiul Botoșani, iar una din componentele esențiale ale proiectului, având o legătură directă cu atingerea obiectivului general - Îmbunătățirea competitivității la frontiera Uniunii Europene în zona Botoșani (RO) -Ivano-Frankivsk (UA), pe principiile cooperării și bunei vecinătăți prin valorificarea turistică comună a patrimoniului multicultural, până în 2024 - este scanare profesională a centrului istoric subteran al Municipiului Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta