Proiectul de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” a ajuns la final (fotogalerie)

Proiectul de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” a ajuns la final (fotogalerie)

Sala Mihai Eminescu a Primăriei Municipiului Botoșani a găzduit astăzi conferința de închidere a proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Bisericii Sf. Gheorghe”.

Reabilitarea lăcașului de cult a fost posibilă prin accesarea de finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 - 2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural/Prioritatea de investiții 5.1.- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. 

Valoarea totală, la închiderea acestui proiect, a fost de 10.043.994 de lei. 

„Ceea ce nu s-a făcut în zeci și zeci de ani s-a realizat în 2 ani de zile. O rană a orașului s-a închis în sfârșit. Cred că acum doamna Elena și toți cei care au slujit în această biserică de-a lungul timpului se bucură din Ceruri și vor fi și mai fericiți după ce va fi realizată și pictura”, a precizat parohul Bisericii Sf. Gheorghe, preotul Dumitru Mateciuc. 

Lucrările, demarate în august 2020 și finalizate la începutul lunii septembrie 2022, au fost ample, presupunând intervenții de protecție, conservare și reabilitare atât pe partea de interior și exterior a bisericii, cât și la turnul clopotniță. 

A fost realizat iluminatul arhitectural și a fost refăcut cadrul natural. 

Inedită este partea de digitizare asigurată prin proiect, care permite ca Biserica – monument Sf. Gheorghe să poată fi vizitată și de la distanță. 

Lăcașul de cult a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile.

„Țin să mulțumesc celor implicați în acest proiect dar, întâi de toate, mulțumirile se cuvin botoșănenilor care au contribuit la reabilitarea lăcașului de cult. Inițial, cei 2% ca parte de cofinanțare a Primăriei Municipiului Botoșani reprezentau 140.000 de lei. Acest proiect s-a închis cu o cofinanțare de 3 milioane de lei, o sumă consistentă pe care a trebuit să o asigurăm pentru a ajunge la bun sfârșit și pentru a respecta și generațiile viitoare, predându-le moștenirea pe care am primit-o și noi”, a menționat primarul Cosmin Andrei.

Ctitorită în anul 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, Biserica Sf. Gheorghe a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani.

(Comunicat de Primăria municipiului Botoșani)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Românii condamnați pentru trafic de droguri vor fi înscriși într-un registru național. Alina Gorghiu, ministrul justiției:”Considerăm că astfel de persoane trebuie monitorizate mai atent de statul român.”

astăzi, 20:40
35

Parlamentul a votat marți înființarea registrului național al traficanților de droguri. Vor­bim despre o bază de date administrată de poliție care va conține numele tuturor româ...

Peste 400 de locuri de muncă vacante la AJOFM Botoșani

astăzi, 20:01
344

Ofertă generoasă de locuri de muncă în Botoșani, la începutul lunii martie 2024: 427 de locuri de muncă sunt puse la dispoziția botoșănenilor interesați.Pentru absolvenții de...

Dispozitive de măsurare a vitezei, amplasate în locuri vizibile, semafoare în zone cu risc de acidente: propuneri de modificare a legislației rutiere

astăzi, 19:24
99

Senatul a adoptat tacit, luni, 4 martie 2024, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care amplasarea radarelor pentru măsurarea vitez...