Prefectul Sorin Cornilă solicită primarilor să depună proiecte pentru obținerea de energie din surse regenerabile

Prefectul Sorin Cornilă solicită primarilor să depună proiecte pentru obținerea de energie din surse regenerabile

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a solicitat primarilor botoșăneni să depună proiecte pentru creșterea gradului de independență energetică prin obținerea de energie din surse regenerabile.

Instituția Prefectului – Județul Botoșani a emis în atenția primăriilor o circulară prin care anunța startul apelului de proiecte deschis de Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente şi utilaje care vizează obținerea independenței energetice, în valoare de 250 de milioane de euro. Apelul este deschis până la 05 decembrie, ora 17.00.

„De fiecare dată când Guvernul României a lansat linii de finanțare i-am anunțat pe primari și i-am încurajat să depună proiecte, să aplice la fiecare apel. În acest context în care ne aflăm acum, au datoria să eficientizeze bugetele locale pentru a susține la cel mai bun nivel serviciile publice pentru binele botoșănenilor. Fac un nou apel către primari să depună proiecte pentru a beneficia de fondurile disponibile pentru creșterea gradului de independență energetică prin obținerea de energie din surse regenerabile”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă.

În contextul creşterii prețului la materialele de construcții și la utilitățile publice (energie, gaze naturale, combustibil), Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri și a autorităților locale.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficiența energetică a autorităților publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcționare ale serviciilor publice din educație şi din sănătate.

Finanțările vizează sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană etc.), atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare.

Primul apel, în valoare de 250 de milioane de euro, este destinat investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu. Apelul se aplică pentru investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile (cu excepția biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulica, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanța următoarele tipuri de proiecte:

• Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepția biomasei pentru consum propriu;

• Realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepția biomasei, pentru consum propriu.

Grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanțare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis până la 05 decembrie, ora 17.00.

Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficiența energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
6

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
163

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
142

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...