Mai exact, guvernantii din Romania au fost sfatuiti sa renunte la politizarea prefecturilor, adica reprezentantii Guvernului in judete sa ramana inalti functionari publici, nu membri de partid.
In urma cu cateva saptamani, PDL si PSD au decis sa schimbe Legea prefectilor. Daca proiectul era adoptat, atunci prefectul si subprefectul nu mai erau inalt functionari publici, intrucat functiile lor ar fi fost politice, ei ramanand si membri de partid.
Desi propunerea fusese inregistrata la Parlament si urma sa intre in discutia Senatului, din cauza opozitiei Comisiei Europene, liderii PSD si PDL au decis sa o stopeze.
Renuntam la schimbarea Legii prefectilor. Ar da rau la Comisia Europeana, a explicat Viorel Hrebenciuc luni seara, la sedinta deputatilor social-democrati.
Acelasi mesaj, ca legea nu se mai modifica, a fost transmis de Mircea Geoana si senatorilor PSD. Scurt si fara explicatii.
Pentru a se retrage in mod onorabil, proiectul isi va urma cursul in mecanismul parlamentar, dar atunci cand va fi dezbatuta va fi amendata, scotandu-se tocmai prevederile referitoare la prefecti si subprefecti.
Nu retragem initiativa, dar eliminam din ea prevederile referitoare la politizarea prefectilor si subprefectilor, a declarat pentru presa centala deputatul Mircea Dusa, unul dintre initiatori.
Din initiativa legislativa nu vor disparea insa prevederile referitoare la politizarea serviciilor deconcentrate.
Directorii acestora vor putea fi membri de partid.