Peste 100 de milioane de euro pentru al doilea tronson al centurii municipiului Botoșani (video)

Primăria municipiului Botoșani a atras o finanțare de 546,6 milioane de lei pentru construirea celui de al doilea tronson din centura ocolitoare a orașului. Segmentul va conecta Șoseaua Iașului cu localitatea Victoria și va avea o lungime de 12,5 kilometri. Investiția estimată se ridică la 8,8 milioane de euro per kilometru, valoare comparabilă cu construcția unei autostrăzi.

„S-a semnat un acord de parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană”. Astfel, avem finanțare și pentru cel de al doilea tronson, care are o lungime estimată a traseului de 12,5 kilometri, iar valoarea totală estimată este impresionantă pentru dezvoltarea comunității locale: 546,6 milioane de lei, finanțare obținută din fonduri europene pe exercițiul financiar 2021-2027”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Proiectul se află în etapa elaborării studiului de fezabilitate, iar specialiștii vor determina rutele optime pentru acest tronson.

„Acest lucru va fi stabilit în urma realizării studiilor geo, a situației de pe teren, a condițiilor în care poate fi implementată această șosea de centură, astfel încât să avem jumătate din municipiul Botoșani cu inel ocolitor, investiție care va degreva municipiul de traficul greu și de disconfortul creat astăzi de mașinile care ajung în oraș”, a precizat Andrei.

Referitor la primul tronson al centurii ocolitoare, care conectează localitățile Baisa și Curtești, primarul menționează că au fost necesare unele intervenții asupra proiectului. Dacă se respectă calendarul estimat, lucrările de execuție ar putea demara la începutul anului 2024.

„Prima etapă este mai avansată. Primul tronson Baisa – Curtești este în etapa avizării în Comisia Tehnică și Economică la nivelul Ministerului Transporturilor, după ce s-a realizat un studiu de siguranță a traficului și a necesitat unele modificări ale proiectului. După ce se primește acest aviz, se așteaptă Hotărârea de Guvern cu aprobarea indicatorilor și apoi cea de a doua Hotărâre cu decizia de expropriere. Dacă lucrurile merg așa cum ne dorim noi și se încadrează în calendarul estimat, putem avea la începutul anului șantier pe acest prim tronson, care are deja documentație tehnică și prin Zona Metropolitană vom organiza licitația imediat după ce primim hotărârile de Guvern”, a explicat Cosmin Andrei.

 

 

Spune-ne opinia ta