Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani - clădirea emblemă a municipiului reședință de județ -, riscă să nu fie deschis publicului în acest an. Asta deși Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a anunțat într-o vizită anterioară pe șantierul de lucru că pe 21 decembrie va avea loc o inaugurare ”ca în povești”.
Acest subiect a fost adus în discuție și în cadrul ședinței extraordinare din cursul zilei de marți, 19 noiembrie, punctându-se și faptul că mai este nevoie de o sumă de bani din partea municipalității pentru finalizarea lucrărilor.
Proiectul pus pe ordinea de zi prevede „aprobarea finalizării proiectului «Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu» și a cheltuielilor estimate legate de acesta, în vederea asigurării funcționalității sale și a respectării prevederilor contractului de asistență financiară nerambursabilă în cadrul etapei a III-a de finanțare, după data de 31.12.2024, exclusiv din bugetul local...”
Astfel, proiectul prevede alocarea a încă 8.698.183 de lei din bugetul local. Mai exact, Eduard Telișcă, ales local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, a declarat - pe baza proiectului pus pe ordinea de zi - că există anumite incertitudini privind destinația acestor bani.
„Până acum au fost 18 milioane de euro, iar acum din bani exclusiv ai botoșănenilor mai băgăm încă 1,8 milioane de euro fără să spunem pentru ce anume. Pot fi pentru amenajarea aleilor, trotuarelor din vecinătatea teatrului. Ar putea fi adiacent acestui proiect, nu să fie puse pe finalizarea teatrului (...)”, a declarat Eduard Telișcă, consilier local din partea PNL.
Pe baza acestei neclarități, Cătălin Fetcu, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Botoșani și manager de proiect, a declarat că nu este vorba despre bani suplimentari, această sumă fiind deja bugetată.
„Nu este niciun ban suplimentar cerut. Toate sunt necesare contractelor de lucrări deja încheiate. De exemplu, scaunele. Domnul primar a făcut referire că se apropie de final montajul scaunelor. Nu am plătit niciun leu, iar contractul este 600.000 de lei. Scenă și cortină un milion o sută. Publicitate 5.600 de lei, digitizarea este 45.000 (...) din astea toate adunate dau 8.000.500 de lei, dar sunt aferente contractelor deja încheiate. Deci nu cerem bani suplimentari, plus că aceste sume sunt deja bugetate”, a declarat Cătălin Fetcu.
Mai mult decât atât, managerul de proiect a adăugat faptul că s-a primit de la constructor notificare precum că lucrările vor fi finalizate până pe 24 noiembrie.
Motivul pentru care Teatrul „Mihai Eminescu” nu va fi deschis publicului în acest an
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a declarat și el că lucrările vor fi finalizate în luna decembrie. Cu toate acestea, în raportul de specialitate al proiectului publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Botoșani, se arată faptul că Teatrul „Mihai Eminescu” se află în imposibilitatea de a fi deschis publicului până la 31.12.2024.
În raportul de specialitate se menționează faptul că: „Stadiul fizic al obiectivului de investiții SMIS 125026 la data curentă este de 99% procent de realizare, conform informării Constructorului și asumate de către Dirigintele de Șantier.”
Mai mult decât atât, ni se specifică și că există o problemă. Aceea a obținerii autorizațiilor și avizellor de funcționare, care nu pot fi obținute până la 31.12.2024.
„La această dată rest de executat sunt serviciile de digitizare, dar care nu constituie o problemă, acestea se vor finaliza până la 31.12.2024. Problema care rezidă este obținerea autorizațiilor și avizelor de funcționare care nu pot fi obținute până la 31.12.2024 și fără de care nu poate fi încheiat procesul verbal de dare în folosință”, se arată în raportul de specialitate publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Botoșani.
Practic, potrivit raportului de specialitate amintit mai sus, Teatrul „Mihai Eminescu” nu poate fi inaugurat cu public în acest an, chiar dacă lucrările sunt finalizate.