Consiliul Județean (CJ) a atras finanțări de peste 4 milioane de euro pentru Școala Specială „Sfântul Stelian” din Botoșani, Școala Specială „Ion Pillat” din Dorohoi și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE), a declarat președintele CJ Doina Federovici.
Potrivit oficialului, cea mai consistentă finanțare obținută vizează modernizarea Școlii „Sfântul Stelian”, proiect în valoare de 18,3 milioane de lei, derulat de Compania Națională de Investiții (CNI).
Lucrările presupun refacerea șarpantei, montarea de panouri fotovoltaice, anveloparea termică a întregii clădiri, înlocuirea geamurilor și ușilor, realizarea încălzirii în pardoseală, înlocuirea tuturor instalațiilor existente, amenajarea terenului de sport și căilor de acces din curtea unității. De asemenea, în proiect sunt cuprinse toate dotările necesare desfășurării activităților școlare.
„CNI a finalizat procedura de licitație și urmează ca într-o săptămână sau două să se semneze contractul de lucrări, care prevede partea de proiectare și efectuarea efectivă a lucrărilor”, a precizat Doina Federovici.
La Școala Specială „Ion Pillat” Dorohoi, toate cele 18 săli de clasă vor avea mobilier nou și echipamente digitale, cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin acest proiect vor fi dotate complet un laborator de informatică, două cabinete de asistență psihopedagogică, sala de sport și trei ateliere de croitorie, mecanică, construcții și instalații civile. Totodată, din bugetul Consiliului Județean va fi refăcută împrejmuirea școlii.
Pentru CJRAE Botoșani s-a aplicat în vederea dotării unui cabinet de asistență psihopedagogică cu mobilier și materiale didactice. Valoarea dotărilor prevăzute pentru cele trei instituții menționate depășește 1,5 milioane de lei.
De asemenea, școlile speciale din subordinea CJ beneficiază de investiții printr-un proiect finanțat prin Programul Operațional Interregional, derulat de administrațiile județului Botoșani și raionului Hliboca (Ucraina). La Școala „Sfântul Stelian” au fost dotate două cabinete de terapii specifice, o sală de kinetoterapie și două ateliere de croitorie, iar la Școala „Ion Pillat” s-a amenajat un teren de sport multifuncțional. Valoarea acestor îmbunătățiri este de 154.442 de euro.
„Practic, unim fondurile transfrontaliere, care sunt tot fonduri europene, cu fonduri guvernamentale, pentru ceea ce înseamnă învățământ special în județul Botoșani, pentru că avem peste 500 de copii care frecventează cele două școli speciale. Fondurile europene reprezintă unul dintre motoarele de dezvoltare a regiunii noastre, iar oportunitatea oferită prin Programul de Cooperare Interregională se poate plia pe nevoile comunităților de la granița dintre cele două state partenere, dând posibilitatea rezolvării unei probleme comune. Consiliul Județean Botoșani va manifesta în continuare un interes deosebit pentru acest program, dat fiind faptul că acesta va ajuta comunitățile beneficiare să depășească obstacolele frontaliere și să dezvolte servicii comune”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, în cadrul conferinței de închidere a proiectului transfrontalier.
Reprezentanții CJ au subliniat că proiectele depuse de administrația județeană au fost elaborate cu resurse proprii, fără sprijinul firmelor de consultanță.
„Dincolo de eligibilitatea unui proiect, de semnarea contractului unui proiect, cea mai importantă este implementarea și faptul de a ajunge la final. Consiliul Județean Botoșani nu are niciun proiect pe care nu l-a închis în termen, nu avem niciun proiect fazat și aș vrea să fac precizarea că toate aceste lucruri se întâmplă cu echipele Consiliului Județean, cu echipele subordonatelor, iar pe acest proiect nu a avut consultanță nici pe partea de depunere, nici pe partea de implementare a proiectului. Acest lucru se face cu angajații Consiliului Județean și cu sprijinul celor două școli speciale. Vom continua să închidem proiectele la termen”, a afirmat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.