Discutiile iscate inca din urma cu doua luni, cand s-a incercat aplicarea acestui regulament, au determinat amanarea acestuia, precum si mentinerea regulamentului in dezbatere publica.
Am vorbit cu cei de la Apa Grup, care in maximum doua luni vor termina verificarea tuturor bransamentelor la limitele de proprietate. Avem rapoarte saptamanal, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Cristian Achitei.
Din punct de vedere tehnic, Apa Grup deruleaza in prezent, ca si beneficiar, un program ISPA in valoare de aproape 40 milioane de euro, care vizeaza imbunatatiri: tratarea apei la Catamarasti, imbunatatiri de epurare la Rachiti si inlocuirea a aproape 70 km de teava in municipiul Botosani, tocmai pentru a reduce pierderile. Programul este in executie si urmeaza a fi finalizat pana la finele anului 2010.
Nu este adevarat ca la ora actuala pretul la apa este cel mai scump din Romania la Botosani. Din contra, suntem unul dintre judetele cu preturile cele mai mici preturi pe metru cub de apa. Nu tarifam apa cu un pret ajustat la zi. Lucram pe un tarif care este valabil la luna decembrie 2007. Incercam sa mentinem un pret la limita suportabilitatii, dar nu ne permitem ca operatorul sa nu incaseze ceea ce produce la un pret real, a completat Cristian Achitei.
In privinta subsolurilor, vicepresedintele CJ Botosani a anuntat case va interveni cu o echipa specializata acolo unde sunt probleme cu subsolurile.
Proprietarii condominiului sa cumpere doare materialele necesare, iar CJ si SC Apa Grup sa intervina cu forta de munca specializata fara a induce costuri suplimentare, a precizat Achitei.
Viceprimarul municipiului Botosani, Florin Ghiorghita, a anuntat ca Primaria are amendamente la regulamentul de alimentare cu apa.
Pierderile de 80% inregistrate de Apa Grup in 2008 reprezinta un semnal de alarma fiindca in alta parte e motivul, nu in subsolurile inundate, ci acele conducte sparte, agenti economici necontorizati, neracordati legal. Nu montarea de apometre la proprietatea de bloc si facturarea apei in sistem pausal va duce la diminuarea pierderilor, a spus Florin Ghiorghita.
O atitudine hotarata a avut directorul SC Apa Grup, Marcel Georgescu, acesta precizand ca apa care nu se regaseste de la intrarea in bloc si pina in apartament va trebui platita in comun.
Nimeni nu e bucuros cind trebuie sa scoata din buzunar mai multi bani ca sa dea undeva. Asta e singura explicatie, insa trebuie sa intram si noi in normalitate si in legalitate. Ca ne place, ca nu ne place, fiecare trebuie sa isi faca datoria. Noi sa ne-o facem pe a noastra, iar cetatenii sa-si plateasca efectiv cheltuielile pentru apa pe care o consuma, a mentionat Marcel Georgescu.
Si, pentru a convinge auditoriul, Marcel Georgescu a facut si marturisiri.
Referitor la calitate, vreau sa spun ca eu numai apa de la robinet folosesc in casa, a spus directorul Apa Grup.
In cazul ca Sanepidul ar sesiza vreo problema, sigur ar face-o publica, mai spune Georgescu.
In ce priveste tariful, in viziunea directorului Apa Grup Botosani, acesta nu este atat de mare pe cat se reclama.
La Arad, tariful este de 4,57 lei mc, apa si canalul la un loc, ori la Botosani e doar de 3,03 lei mc, a conchis Marcel Georgescu.