Suma pe care Urban Serv o va colecta din bugetul local al municipiului Botoșani a crescut. Edilul-șef susține, însă, că societatea publică are cheltuieli și taxe foarte mari, în comparație cu veniturile pe care le aduce în vistieria Primăriei. Din acest motiv, Cătălin Flutur a condiționat aprobarea majorării tarifelor, cerând societății să direcționeze surplusul de bani solicitat spre propria dezvoltare. Noul contract aduce o serie de îmbunătățiri, dar și neclarități.
Contractul actual dintre Municipiul Botoșani și Urban Serv SA expiră pe 3 august a.c. Din acest motiv, s-a aprobat o nouă convenție între cele două entități, valabilă patru ani de la semnarea acesteia. Primarul orașului a declamat, în ședința de Consiliu Local de luni, că sumele atrase de compania publică până acum nu s-au putut regăsi și concret, oferind următoarele explicații:
"Tarifele care ne-au venit de la Urban Serv pentru corectarea fracționată au fost încărcate cu mult față de banii dați. Ne-am făcut și noi niște calcule și am constatat cam ce sume ar trebui să aprobăm pentru aceste tarife. Asta, unu. Doi: taxa de salubrizare care ne vine în momentul de față... eventual să acoperim aceste tarife și îmi pare rău că stimații colegi de la Urban Serv se dezic de discuții purtate anterior. Amendamentul nu spunea decât un singur lucru: suntem de acord cu acete tarife, cu condiția ca diferența constatată de noi, de 10% la menajere și 17 virgulă ceva la sută față de cele care sunt reciclabile, să îi obligăm cumva să îi introducă în fondul de dezvoltare, să își cumpere utilajele, lucru care nu s-a întâmplat până acum.
Amendamentul era de foarte mare bun simț și de asta am aprobat aceste sume. Pentru că ni s-a spus întotdeauna că nu ne-am putut devolta și, ca să demitizăm un lucru pe care îl spun colegii noștri, vă spun câți bani am primit de la Urban Serv, din 2010 încoace. Am primit fix 279.000 de lei și am întors înapoi 2 milioane și o sută și ceva de mii de lei, adică de 10 ori mai mult. Bani care nu s-au văzut în dezvoltarea societății și de asta au probleme mari peste tot unde se duc la o licitație și se gândesc dacă să mai meargă. Deci da, vă dăm banii ăia, dar să vedem cei 10% în dezvoltare. Că dup-aia o să ni se spună că nu suntem dotați", a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.
La finele anului 2018, Urban Serv SA a prezentat cumulat cheltuieli de peste 7,8 milioane de lei, sumă integral acoperită din bugetul public, Consiliul Local al municipiului Botoșani fiind unicul acționar al companiei. Tot anul trecut, o hotărâre a CL a dispus ca societatea să nu depășească un profit de 0,1%.
Totodată, studiul de specialitate stipulează ca obiectiv al Municipiului o nevoie cel puțin interesant formulată, anume: "realizarea serviciului de salubrizare de calitate, pe un număr cât mai mare de străzi, până la acoperirea întregului oraș, cu costuri minime". Sublinierile nu aparțin sursei citate.
O noutate pe care contractul o aduce este obligația Urban Serv de a-și asigura personal suficient și calificat, aspect care va cădea exclusiv în sarcina societății. Cu toate acestea, având în vedere ambiguitatea prevederii mai sus menționate, nu este clar efectivul de muncitori necesar pentru prestarea serviciilor "pe un număr cât mai mare de străzi".