Liceul de la Pomârla, modernizat cu 10 milioane de euro. Este fondat de un boier cu dragoste de carte

Liceul de la Pomârla, modernizat cu 10 milioane de euro. Este fondat de un boier cu dragoste de carte

La Pomârla, într-o comună din Botoşani, de la graniţa de nord a României, se amenajează cel mai modern campus educaţional, de la ţară, din Moldova. Investiţia se ridică la peste 10 de milioane de euro iar elevii vor putea urma inclusiv cursuri de tehnicieni în energie verde şi prelucrarea lemnului.

Pomârla este o comună răsărită din judeţul Botoşani. Se află exact la graniţa de nord a României cu Ucraina şi este renumită pentru pădurile sale întinse.

La Pomârla funcţionează un liceu teoretic şi tehnologic, „Anastasie Başotă“, la care învaţă sute de copii din satele şi comunele învecinate. Este o şcoală cu tradiţie înfiinţată acum 140 de ani, cel mai „bogat“ liceu din România, cu o clădire impunătoare şi o bază materială formată din 1.800 de hectare de pădure şi o suprafaţă considerabilă de teren agricol – toate donate de boierul Anastasie Başotă, hatman al Moldovei în secolul al XIX-lea şi mare filantrop, care a ajutat toţi copiii de ţăran să înveţe carte.

Bustul său este amplasat în faţa unităţii de învăţământ. Iar de anul acesta, Liceul „Anastasie Başotă“ de la Pomârla va deveni şi unul dintre cele mai moderne licee rurale din România. Autorităţile locale, cu ajutorul fondurilor europene investesc în jur de 10 de milioane de euro pentru un campus ultra-modern plus dotările aferente. 

În plus, liceul va pregăti tineri specialişti în domenii de viitor precum energie verde şi surse neconvenţionale de energie.

„Vrem ca acest liceu să răspundă nevoilor de pe piaţa muncii şi să ofere un viitor copiilor din zonele rurale. Şi ei, ca oricare alţi elevi, merită condiţii decente de învăţare şi o şansă. Va fi ceva foarte modern“, spune Dumitru Chelaru, primarul din Pomârla.

Campus vest-european pe graniţa de nord Liceul a intrat în reabilitare încă de la începutul acestui an. Prima etapă presupune reparaţiile şi modernizarea clădirii în care funcţionează acum liceul. Pentru reabilitarea acestei clădiri s-au cheltuit 1,4 milioane de euro, bani obţinuţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Pe lângă reabilitarea structurii şi a elementelor arhitectonice, modernizarea liceului presupune şi dotarea sălilor de clasă. Elevii vor învăţa cu tehnologie europeană, fiecare sală de curs urmând să beneficieze de table inteligente cu ecran tactil, videoproiectoare şi mobilier modern. Totodată sunt amenajate laboratoare şi o sală de sport.

Liceul beneficiază şi de un sistem modern şi ecologic de încălzire, prin pompe de căldură care folosesc energia termică a solului. Reabilitarea liceului în această fază va fi gata cel mai probabil în această vară. Tot în această perioadă, pe lângă investiţia iniţială, autorităţile locale vor accesa prin PNRL un nou proiect de amenajare a unui campus ultra-modern. Pentru acest obiectiv vor fi atrase fonduri de peste 10 de milioane de euro. Campusul va fi dotat cu spaţii de locuit, cantină, noi laboratoare, zone de practicarea sportului plus alte facilităţi.

Este ceea ce ne dorim, un campus unde să vină toţi elevii din împrejurimi şi să beneficieze de acces gratuit la educaţie cu condiţii europene. Este o şansă pentru elevii care nu au posibilităţi financiare pentru a face naveta zilnic, pentru a învăţa la oraş. Aici vor avea şi condiţii şi şansa de a învăţa o meserie, să aibă un venit onorabil. Campusul va avea laboratoare, ateliere, spaţii locative, cantină, tot ce trebuie“, spune edilul din Pomârla.

Specialişti în energie verde şi prelucrarea lemnului Odată cu realizarea acestor investiţii, Liceul „Anastasie Başotă“ de la Pomârla se va axa pe şcoala profesională şi tehnică. Sunt luate în calcul profile cu acoperire pe piaţa muncii, căutate chiar şi în zona europeană dar şi pe industriile de nişă. „Clar va fi învăţământ profesional şi tehnologic la . Este foarte important ca aceşti copii să ştie o meserie“, precizează edilul din Pomârla.

Printre specializări care urmează să fie puse la dispoziţia elevilor vor fi şi cele de mecanizator agricol, prelucrarea lemnului dar şi cele de nişă precum tehnician în energie verde.

Este nevoie de astfel de specialişti. Lumea pe asta merge acum, este o specializare a viitorului“, adaugă edilul.

sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
234

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
382

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
125

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...