Legislația RCA se modifică
Ministerul de Finanțe a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care va introduce mecanismul de decontare directă obligatorie la asigurările auto RCA. Același document impune și stabilirea unor tarife de referință la reparațiile auto, dar si eliminarea polițelor pe o luna pentru persoanele fizice.
În noul proiect se propune includerea unui "preț de referință - prețul orei de manoperă mediu" în cazul reparațiilor de vehicule sau, în cazul înlocuirii temporare a vehiculului avariat sau a despăgubirii pentru lipsa de folosință, prețul mediu practicat pe piață de către operatorii economici care desfășoară activități de închiriere autovehicule fără șofer cu plata anticipată a prestației contractate.
De asemenea, se propune că, în cazul persoanelor fizice, contractul RCA să se încheie pe o perioada de 6 luni sau de 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului, iar în cazul persoanelor juridice, contractul RCA se încheie pe o perioada cuprinsă între o luna și 12 luni, multiplu de o luna.
De asemenea, conform Notei de fundamentare, se propune modificarea mecanismului de decontare directă în sensul transformării acestuia într-un serviciu obligatoriu a fi contractat atât de către asigurătorul RCA cât și de către asigurat.
În acest fel, persoanei prejudiciate îi este garantată posibilitatea de a se adresa asiguratorului la care acesta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând că acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieței și evitarea instituirii unei piețe cu structura de duopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat și ofertat de asigurătorii RCA, se urmărește creșterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care acesta nu are o relație contractuală prealabilă.
În aceste condiții, teoretic, la alegerea asiguratorului propriu nu mai este avut în vedere că principal criteriu de selecție prețul asigurării ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor.
Un alt scop al introducerii acestui serviciu de asigurare este acela de soluționare a unui număr mare de dosare de dauna de regres administrativ, în special de micșorare a costurilor de gestionare a acestora dar și reducerea termenului de acordare a despăgubirilor. Prin aplicarea acestui serviciu se urmărește creșterea calității serviciilor oferite asiguraților și optimizarea costurilor cu despăgubirile ce pot duce și la o posibilă scădere a presiunii asupra prețurilor de vânzare a asigurărilor.
De asemenea, conform sursei, Serviciul de decontare directă poate să ofere un grad sporit de încredere în piață din partea consumatorilor. Piață din România este caracterizată prin consumatori reticenți, cu un grad de educație financiară mai puțin dezvoltat ce conduce la un grad de penetrare al asigurărilor nu foarte mare la nivel național. Decontarea directă oferă în plus societăților de asigurare posibilitatea optimizării îi portofoliului de clienți și a politicii de produs într-o piață liberă, ce poate avea că rezultat, în funcție de strategia adoptată, o creștere a calității serviciilor oferite astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienților.
În ceea ce privește contextul precedentului generat de BREXIT și având în vedere posibilitatea apariției acestei situații și în viitor, este necesară asigurarea unui cadru legislativ care să permită birourilor naționale ale statelor membre și ale statelor terțe, să încheie acorduri de reciprocitate în condițiile aplicabilității legislației europene pe baza cărora persoanele fizice și juridice rezidențe să fie despăgubite pe baza garanției acordate de acestea.
Totodată, cu rolul de a îmbunătăți funcționarea pieței RCA, se propun a fi introduse mecanisme referitoare La stabilirea unor tarife de referință orientative a prețurilor practicate pe piață de operatorii economici care prestează servicii de reparații autovehicule cât și a celor care oferă servicii de închiriere autovehicule fără șofer cu plata anticipată a prestației contractate. Astfel, toți participanții pieței asigurărilor, fără a se limita la aceștia, vor avea la dispoziție un instrument ce va reflectă prețurile medii practicate pe piață, la nivelul fiecărui județ, instrument ce va fi pus în practică prin colaborarea mai multor autorități și asocialii profesionale cu competențe în asigurarea stabilității pieței și a protecției consumatorilor. De asemenea, pentru evitarea majorării primelor de asigurare RCA, prin creșterea valorii daunelor generată de influență directă și/sau indirectă asupra costurilor de reparare a prejudiciului de către alte părți interesate decât persoană care a suferit efectiv prejudiciul și este îndreptățită să primească despăgubirea, se propune introducerea noțiunii de conflict de interese în legătură cu obținerea unei despăgubiri.
Aceste instrumente ar putea totodată, să garanteze societăților de asigurare care participa la decontarea directă un anumit grad de predictibilitate pentru costurile cu despăgubirile pentru daune materiale ce sunt achitate și urmează a fi recuperate asigurând-se în acest fel și predictibilitatea evoluției nivelului primelor de asigurare RCA.
Totodată, pentru evitarea posibilelor dezechilibre generate de introducerea decontării directe obligatorii precum și în vederea asigurării stabilității pieței de asigurare din România, proiectul instituie posibilitatea, că pe baza reglementărilor A.S.F., BAAR să poată constitui o casă de cliring prin intermediul căreia să se realizeze rambursarea sumelor datorate între asigurători, se mai spune în Notă de fundamentare.
Proiectul OUG poate fi analizat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Clauză de decontare directă pe RCA există și în prezent, dar este opțională pentru asigurați.